Tuesday, September 4, 2018

Apa yang menarik tentang Traveloka Sale dan Matta Fair 2018

Wah! Dah di bulan September kita ye. Cepat sungguh masa berlalu. Rindu nak update blog hari ni. Sedikit  free lepas hantar anak-anak ke sekolah. Si kecik pun sedap tido berselimut litup lagi. Takde gangguan untuk mengadap laptop. Hihi

Urusan rumah tangga biasalah, tak pernahnya habis. Jadi kita buat yang mana termampu, kalau rasa penat.. kita pejam je mata, so tak nampaklah kan, haha (oh! jangan tiru tau perangai camni)

Sebelum tu, sempat lah scroll laman Facebook, tengok aktiviti kawan-kawan. Melintas di wall, post 'kawan baik' yang baru balik dari bercuti ke Korea, seronok membaca pengalamannya ke Korea. Aku ralit membaca bila dia bercerita dengan detail setiap tempat yang dia lawati, tren nombor berapa dia naik dan berapa harga tiket yang perlu di bayar untuk masuk ke tempat yang dilawati tu. Aku yang membaca pun serasa ada bersama dalam setiap cerita nya. Sebenarnya, Korea pun ada dalam list impian negara yang ingin di lawati. Moga tercapai satu hari nanti.

Emmm, tak boleh jadi ni. Dah lama sungguh tak cop 'buku merah', sebenarnya banyak faktor yang menyebabkan percutian yang menggunakan 'kapal terbang' menjadi pilihan yang ke 99, haha. Maklumlah, gerabak pun dah panjang. Bukan sedikit duit nak kena menabung hanya untuk beli tiket je, belum lagi benda2 lain yang nak kena bayar. Orang kata. garu tempat tak gatal lah jawabnya.

Bila baca post otai-otai yang selalu travel, katanya tips 'gerabak panjang' ni kalau nak travel, kenalah rajin intai-intai tiket penerbangan murah. Contohnya di Matta Fair. Kebetulan Bulan September ni banyak promosi.

Apa yang menarik di Traveloka Sale-abration ni antaranya ialah:

- Tawaran kupon diskaun tambahan untuk pembelian segera

- Diskaun kupon 8% atau sehingga RM40 untuk tiket penerbangan *tertakluk kepada terma dan syarat*

- Tawaran kupon diskaun di atas promosi penerbangan dari syarikat penerbangan yang terlibat.
No Booking Fee! Tempah sekarang untuk perjalanan penerbangan bila-bila masa dan mana-mana destinasi!

- Tempoh Tempahan: Dari 4 September hingga 10 September 2018

- Tempoh Perjalanan: Anytime

Traveloka Sale-abration dan Matta Fair 2018. Rugi lah kan kalau tak grab, sangat jimat berbanding harga biasa.

Kalau Matta Fair, kita dah sedia maklum memang dah femes dengan tiket murah tapi kena ke KL lah kan, ronda-ronda semua booth dalam tu sambil kutip brochure sekali, kena check out setiap promotion. Kepada yang jauh dan tiada masa ke Matta Fair, jangan bersedih ye, sebabnya Traveloka pun tengah sales. Jangan tak tahu, Traveloka Sale-abration punya harga pun seakan-akan Matta Fair punya harga. Boleh klik SINI untuk info lanjut.

Aku sebenarnya dah lama berangan nak ke Switzerland. Tengok post kawan-kawan yang dah kesana, aduh jatuh hati dengan pemandangannya yang sungguh cantik. Ada yang dah berbulan balik pun masih tak boleh move on, haha. Bukan kata diorang je kot, ntah ntah kalau aku pegi, setahun pun belum habis throwback. Muntah hijau lah kengkawan yang tengok post throwback aku nanti, hihi

Oh! cantiknya pemandangan

Sebenarnya ada banyak pilihan Airlines nak untuk ke sana, boleh pilih nak transit di negara mana mengikut Airlines pilihan kita. Memandangkan aku dah pernah naik Malaysia Airlines masa kerja dulu, kalau ada peluang travel lagi, aku teringin sangat nak naik penerbangan Qatar Airway @ Emirates @ Singapore Airlines. Nak juga merasa macam mana selesanya 'seat' dalam 3 Airlines tu. Moga tercapai impian satu hari nanti, sapa tau kan. Sekarang berangan je lah dulu yang mampu.

Kalau tak dapat ke Switzerland lagi, dapat pegi lagi sekali ke New Zealand pun best jugak. Pernah kesana tahun 2009, seminggu je so tak cukup untuk menjelajah semua tempat yang menarik di sana. Kebetulan masa kami pegi tu, waktu siangnya sangat pendek. pukul 5.30 petang dah gelap macam waktu Maghrib. Kalau dapat kesana lagi waktu musim bunga mesti best kan. Waktu pegi dulu mengandungkan anak nombor 3, bila dia tengok gambar Kakak dan Abang nya main salji, apa lagi... dia pun bertanya lah, mana dia? Kenapa takde dalam gambar? Bila cakap yang dia dalam perut Omie, lagi lah tak puas hati, siap cakap, cuti sekolah yang panjang bulan Disember, jomlah kita pergi lagi sekali satu keluarga. Alahai sedih pulak dengar bila dia cakap camtu. anak-anak apalah yang dia tahu, dia ingat duit petik kat pokok tepi jalan, kalau semudah itu, dah lama Omie bawak guni petik, hihi. Petik 4/5 guni, kita round satu dunia. Dari Timur ke Barat, dari Utara ke Selatan, baru lah betul-betul keliling dunia, oh indah nya berangan.

Okeylah, kembali ke bumi nyata. Jom basuh kain, matahari dah tinggi. Rugi kalau tak sidai sekarang. Jumpa lagi bila free, bye.


3 comments:

Murni Alysa said...

Murni pon teringin sangat nak ke Swiss..kalau beli tiket masa sales ni dapat murah untung laa kan..inshaAllah kalau ada rezeki..

HeNRieTTa JoSe said...

menariknya...jap nak terjah sana...thanks for the share...

Acik Erna said...

in shaa Allah mudah2an satu hari nanti sampai kenegara impian bersama anak2