Friday, March 30, 2018

Menyusu Bayi Di Khalayak Ramai

Dear Blog

Dah lama aku tulis ni tapi simpan je dalam draft. Takde keyakinan untuk publish tapi secara kebetulan sangat kisah ini menjadi topik hangat baru-baru ni. Aku sebenarnya takut nak tulis ni, takut ada yang terasa tapi dah lama aku pendam, rasanya aku tulis ni dah tapis-tapis. Ini hanya perasaan aku saja takde kaitan dengan yang hidup @ sudah meninggal dunia. Maaf kalau ada yang terasa.

Okey.. kalau kita pegi ke klinik,pasti ada poster ibu tengah susukan anak.aku okey je tengok poster tu. Kalau kita ke shopping mall.. nampak ibu tengah susukan anak dia kat kerusi tapi cover..tak nampak t3t3k pun, aku okey je.

Ye, aku paham, aku penah laluinya...4 anak aku semuanya sempat menyusu.. walapun kakak cuma sekejap tapi Abam dan Kakcik sempat nyusu sampai 2 tahun 2 bulan. Aku tahu macam mana perasaan bila anak tengah lapar/dahaga, aku dah tak peduli orang keliling.yang penting bagi aku ialah, anak aku nak susu, secepat mungkin cari tempat yang sesuai untuk sesi menyusu.

TAPI......

Aku rasa 'semacam' bila tengok/baca blog yang asyik tunjuk gambar dia menyusukan bayi. Bukan sekali tapi hampir setiap kali menulis, ada letak gambar tu.Sebagai ibu dan sebagai wanita aku cuba memahaminya, tapi ingatlah............... blog dan FB itu open, sesapa pun boleh baca. Kalau lah yang baca itu bukan waras otaknya, dapat tak korang bayangkan apa di fikirannya bila lihat gambar sebegitu? Memang tak nampak puting, tak nampak terselak pun.. tapi perbuatan itu menceritakan apa yang berlaku.

Aku ada juga terbaca (terbaca orang punya sebab memang dah lama tak beli majalah ni.masa anak pertama memang langgan tapi bila dah ramai. aku jarang membelinya sebab aku perasan tajuknya sama je, macam ulang tayang gitu). Ada ruangan tunjuk ibu-ibu sedang BF anak mereka sambil tersenyum riang. Memang tak nampak 't3t3k' pun tapi sudah pasti kita tahu baby tu tengah buat apa.

Senang cerita, aku malu bila setiap kali baca blog itu dan tengok ruangan tu dalam majalah.senang je orang nak komen 'jangan baca'.emmm..pilihan di tangan anda.ye tak?*okey..saya paham*


Fuh lega dah luah perasaan
haha

2 comments:

paridah said...

KURANG MANIS PERBUATAN IBU MENUNJUK PIC MENYUSU ANAKNYA...

sweetie said...

saya pun heran bin ajaib juga Irfa org yg suka selfie2 gambar tengah menyusukan anak dan post kat media sosial, apa yang mereka nak tunjuk dan beritahu sebenarnya. Kalau iapun teruja, agak2lah kan.