Thursday, September 15, 2016

AidilAdha Kami 2016

Orang kata, raya dimana2 pun sama je. Asalkan bersama yang tersayang, itu dah memadai. Aku akuinya sejak berkeluarga dan anak-anak pun dah berderet. Jangan tak tahu, Awal2 dulu kalau tak dapat balik beraya di kampung sendiri, murung beberapa hari walaupun mulut kata redha, haha.

Dah 16 tahun kahwin, kami takde sistem giliran balik raya pun. Raya kami tengok bajet, kalau $$ lebih, boleh balik kampung aku. Bajet kureng, raya kat Cheras je pun ok, takde hal. Alhamdulillah sehari dua ni bajet tidak menjadi isu, Cuti pun tidak menjadi hal sebabnya aku pun dah takde majikan dan enAbe bekerja sendiri. Dulu zaman bekerja dengan orang, mereput lah kau tunggu cuti raya lulus, kerja shif kena ikut giliran. Takkan lah tiap tahun muka ko je cuti raya kan? Mana adil bagi orang lain.

11-12 SEPTEMBER 2016

AidilAdha kali ini aku beraya bersama Mil dan adik2 ipar (raya sambil bercuti). Sorang je adik enAbe yang tak dapat join gathering raya kali ini sebab dia buat aqiqah dirumah mertua, so cuma 5 beradik je dapat berkumpul kali ini. Insha Allah lain tahun cuba cukupkan korum. Kami menyewa banglo di A Famosa Resort (itu paling dekat lah kiranya untuk semua). Anak-anak happy dapat berkumpul bersama sepupu sepapat sambil berendam dalam swimming pool. Maklum lah rumah sendiri ada besen je, duk sini feeling orang ado-ado kejap sebab rumah ada swimming pool, haha.

Sehari sebelum raya semua dah sampai ke rumah yang kami sewa. Petang dah start berbbq, semua bab makan ni Mil dan adik2 ipar yang uruskan, hihi. Oh, kebetulan aku dan kakak puasa hari Arafah hari tu. Anak-anak apa lagi, kecut kaki tangan duk berendam, naik untuk makan dan solat je, takpe lah bukan selalu pun.

dalam perjalanan ke destinasi raya tahun ini, cikebom ber









menu raya















Seronok dapat berkumpul ramai, kami lepak satu malam je kat sana, esok nya dah check out. Nak jadi cerita, kereta breakdown dan terpaksa di tunda dengan tow truck dari Simpang 4 , Melaka sampai ke Nilai. Anak-anak kagum duk atas kereta atas tow truck, haha. Pengalaman manis kot bagi diorang, walaupun mak ayah nya dah serabut membayangkan duit yang bakal mengalir

Apapun, Alhamdulillah semua nya selamat

1 comment:

paridah said...

PENGALAMAN SAMBUT RAYA YG MAHAL TU..TAPI SERONOK