Friday, April 28, 2017

Makan Atas Dulang Menggamit Kenangan

Friday, April 28, 2017 0
Hai Blog
Mood Rajin datang
Manfaatkan sebaik2nya

Saja tulis sebagai kenangan
Seiring dengan bertambahnya usia
Kita suka mengenang kisah dulu-dulu
Kisah kita membesar di kampung
Antara perkara yang mengimbas memori ialah Pinggan Lama dan Dulang
yang dulu2 kita tak ambik kisah pun
Tapi sekarang, tengok Pinggan Lama pun boleh menitik airmata
sob sob sob
Kecik2 dulu biasa tengok nenek hidang makan guna dulang
tutup dengan tudung saji 
makan bersila ramai2

sekarang makan bersila pun dah payah jumpa
kecuali ada kenduri di kampung
tu pun dah banyak yang majlis ala buffet, sendiri cedok

Beberapa minggu lepas aku ternampak orang jual dulang
lalu tu dia panggil 
'singgah tengok dik, hari ni last day, murah saja rm10'
tak fikir panjang terus beli 1 dulang

dia besi je takde bunga2 corak
anak2 buah datang rumah tu hari, aku rasmi kan
bagi kakcik dan sepupu2nya makan atas dulang
pelik je muka diorang makan ramai2 atas satu bekas
tapi diorang happy je suap ramai2 rebut2
haha

lauknya cuma telor goreng hancur buh kicap
licin





 Aku saja nak cipta kenangan untuk anak2 dan sepupu2nya
Moga jadi kenangan manis untuk dikenang besar nanti


Yang ni hidangan semalam
Saja hidang atas dulang
Gelak je EnAbe tengok perangai isteri nya 
Macam2 lah

Walaupun lauk simple, nampak sedap bila hidang guna dulang
Kalau ada air sirap dan pencuci mulut buah tembikai
Lagi best dan menggamit kenangan kan?

Next time lah ye

Thursday, April 27, 2017

April Sudah Di Penghujung

Thursday, April 27, 2017 0



Assalamualaikum Blog

Rindu kamu haha
Anak2 besar dah selamat ke sekolah
Anak kecik sambung tido dalam buai
Baju bajan dah sumbat masuk mesin, biarkan mesin buat kerja dia

Pejam celik pejam celik, hari ni dah 27hb di bulan April
Tak lama lagi, tak sampai sebulan je lagi umat ISLAM akan menyambut Ramadhan
Allah, rindunya suasana Ramadhan
Semoga sempat menyambut Ramadhan tahun ni
 
Tambah happy bila ma ayah kata nak puasa bersama kami tahun ni
Tak dapat sebulan, dapat seminggu dua puasa sama2 dengan ma ayah pun dah cukup happy
Ayah kata, suka dapat terawih di masjid dekat rumah aku
Meriah katanya

Sungguh cepat masa berlalu sekarang
Sedar tak sedar, Baby Aisha dah pun setahun 4 bulan umurnya
Dah pandai macam2
Dialah peneman Umie bila semua takde kat rumah
Mengekor je kemana Umie pergi
Ke bilik air
Ke dapur
Haha

Rindu nak aktif berblog kembali
Banyak benda nak share, nak tulis
Sebagai kenangan akan datang

Tapi macam biasa, bila log in, semua ayat yang aku susun dalam kepala
Hilang dibawa angin

Okeylah, jumpa lagi
*emmm, apa menu lunch hari ni ye*
mak mak camni lah, hari2 pening fikirkan menu, huhu


Tuesday, April 11, 2017

Alhamdulillah Alhamdulillah Alhamdulillah

Tuesday, April 11, 2017 0

Assalamualaikum dan Selamat Pagi
ada lagi ke yang singgah sini?
hahaha
macam takde je

Takpelah, sapu sawang kejap
* mana penyapu ni? penyapu pun dah hilang kot sebab lama tak guna*

 Didoakan semua sahabat blogger yang singgah sini dipermudahkan segala urusan dan dimurahkan rezeki sama ada yang bekerja atau yang berniaga
Aminnnn

Pagi ni seperti biasa, syukur masih diberi kesempatan bernafas dimuka bumi ini
Dapat tengok anak-anak bersiap ke sekolah
Dapat siapkan mereka sarapan walaupun simple amat
Tapi pinggan tetap licin, hehe
Pinggan licin petanda sedap lah kot

Dah lama tak singgah blog kengkawan
Masih ada yang aktif @ bersawang macam aku jugak?

Sebenarnya banyak nak tulis, sebagai kenangan 
takde yang singgah @ komen pun takpe lah

Emm harap penyakit M ni cepat lah hilang
okbai