Friday, November 18, 2016

16 Tahun Yang Ada Macam2 Rasa

Friday, November 18, 2016 10

Hari ni 18 NOV 2016
November antara bulan istimewa aku selain dari bulan
FEB tarikh lahir aku
JAN tarikh lahir abam dan kakcik
MAC tarikh lahir EnAbe
AUG tarikh lahir kakak
DEC tarikh lahir cikebom
haha

senang citer semua 12 bulan dari January hinga December ada keistimewaannya
ada kisah yang manis untuk di kenang
* ada pahit tu kita campak jauh2*

bila dah semakin berumur, lebih sabar dan tenang
kalau dulu, soulmate lupa wish anniversary, muncung 8 depa
sekarang kalau dia lambat wish, kita wish dulu
pedehal kan

Renung seketika kata-kata ini


Okey, dah baca?
Tenang kan rasa bila baca ni

Seperti doa2 aku sejak mula kami diijab kabul pada tarikh 18 Nov 2000
Doa aku tak pernah berubah
malah makin panjang doa nya, hehe

semoga kami bahagia hingga ke syurga
dan semoga tanah dan cangkul sahaja memisahkan kami
sob sob sob

Kepada En Abe
walaupun size badan kita berubah mengikut peredaran zaman
percayalah, cinta ku padamu tetap tak berubah
masih sama seperti dulu tak berganjak walaupun seinci

cia cia cia

*muntah jauh sikit ye*

meh trobek sikit, gambar zaman dinosour dulu-dulu


ini gambar bulan pertama kami sebagai somi isteri
dedua slim macam tiang bendera gitu
kahkahkah



ni gambar last week sebelum cik abang fly

Alhamdulillah untuk semuanya
TQ untuk yang wish dan doa baik2 untuk kami ye
cayang korang, mmuahhhhhhhhh



Wednesday, November 16, 2016

Kongsi Cerita: VCO Virgin Cocunut Oil

Wednesday, November 16, 2016 5

Hai Semua
nak share sesuatu yang menarik 
(ini bukan entri berbayar ye, ikhlas nak cerita)

Sapa sini ambik VCO sebagai supplement harian?
Aku ni cukup malas nak makan supplement
Tapi yang peliknya, masa pregnant cikebom Aisha, aku rajin pulak
Siap makan dengan teratur lagi tau
tepuk untuk diri sendiri
syabas 


Ni antara yang aku makan tanpa culas waktu pregnant

VCO by Catalyst
* beli ngan kawan opis dulu*


 yang ni aku makan masa awal kandungan

Lagi 2 bulan sebelum bersalin, aku cuba yang ni
yang ni jenis cecair, minum pakai sudu


Alhamdulillah, Kelebihan yang aku dapat dari VCO ni dengan izin Allah ialah:

- Masa cikebom Aisha ni langsung takde kena tegur dgn misi pasal Hb low. Pregnant 3 yg lepas, asik kena bebel dengan misi sebab hb low. Mcm2 cara aku cuba dan mcm2 petua aku ikut, mkn sayur bayam, mkn kerang, makan hati ayam@lembu. Tp kali ni hb elok je smpai bersalin.  ALHAMDULILLAH.

- dengan IzinNYA juga, bersalin dengan mudah. Baby meluncur laju je keluar dengan sekali teran dan takde koyak pun. Takde koyak, takde lah jahit menjahit. Hihi

Mungkin ini secara kebetulan, aku cuma share pengalaman aku je, jangan kecam sis tau, haha

Sebenarnya entri ni dah lama aku peram dalam draf, sikit2 aku cuba edit dan post ye, sayang dah taip panjang-panjang tapi tak kongsi kat blog. Mohon mood Malas aku ni cepat lah pergi, aku rindu nak berblog cam dulu-dulu

kbai

Monday, November 14, 2016

Kenangan: Air 4 Jenis

Monday, November 14, 2016 2

Tadi aku duk skroll gambar2 dalam handphone, terjumpa gambar ni. Sebelum delete, meh kita stori mori sikit.

Apehal lah ye sampai 4 jug air tu? Nak kenduri ke? Sebenarnya ini gambar masa Ramadhan yang lepas. Aku bancuh air oren sunquick, sekali enAbe balik bawak air jagung. Tak lama tu adik pulak datang nak berbuka sesama, dia pun beli air jugak (2 jenis, aku pun dah lupa air apa).

Gambar ini mengingatkan aku pada zaman berpuasa masa kecik2 dulu di kampung. Seronok sangat kenangan membesar bersama adik beradik. Mak ayah melayan je karenah anak-anak berpuasa, kalau 3 anak, ada 3 jenis air. Air tebu, air soya, air oren. Semua mengadap jug air tu sementara tunggu waktu berbuka. Hehehe

Itu baru bab air, belum bab makanan lagi. Tapi selalunya, masuk je waktu berbuka, dah togok air bergelas-gelas, dah tersandar kekenyangan air, haha

Okey lah itu je nak share, korang pun mesti ada kenangan camni kan? Sekarang semua sudah berfamily, kita pulak layan karenah anak-anak berpuasa


Saturday, November 12, 2016

Hari Repot Kad Tadika, Tahun Akhir

Saturday, November 12, 2016 1

5 Nov 2016 Sabtu
 
Tadika kakcik mengadakan pertemuan dengan ibubapa untuk memberitahu sejauh mana prestasi anak-anak selama belajar disitu. Alhamdulillah komen guru tentang kakcik boleh dikatakan baik. Seorang pelajar yang mendengar kata, tulisan cantik dan kemas, boleh membaca dengan lancar. Cuma Math dia masih confuse antara tambah dan tolak, hehe.
 

kakcik dengan guru yang mengajarnya

ni kotak hikmat, hehe
segala tugasan sepanjang tahun ada dalam kotak ini

simpan sebagai kenangan ye
Cuma satu komen cikgu, kakcik agak lambat bergaul bila buat kerja berkumpulan. Emm tu memang tak dinafikan. Dirumah pun dia cuma berkawan dengan adik beradik, kalau ke rumah saudara mara pun dia cuma rapat dengan sepupu2 yang sebaya.

Aku pun bukan selalu biarkan anak-anak main diluar rumah tanpa pengawasan, keluar aku maka keluarlah anak-anak. Kalau aku berkurung dalam rumah, dalam rumah jelah diorang main kecuali si abam yang dah pandai berkawan, itu pun setakat keluar main bola depan rumah dengan anak-anak jiran.

Sebab tu hari cuti hujung minggu, kami memang luangkan masa bawa anak-anak keluar, makan2 @ tengok wayang. Kerumah nenek dan makciknya untuk bermain dengan sepupu2 yang lain.
 
Kadang2 rasa bersalah juga sebab anak-anak tak bebas menikmati zaman kanak-kanak mereka macam aku dulu2. Tapi zaman sekarang bukan macam zaman aku dulu yang selagi tak azan Maghrib, tak jumpa pintu rumah. Merayap sampai ke hujung kampung, panjat pokok terjun sungai. Zaman sekarang sangat menakutkan bagi ibu bapa bila melibatkan keselamatan anak-anak diluar rumah. Culik, bunuh, rogol, liwat dah menjadi berita yang tak pelik di tv dan akhbar, sangat menyedihkan.
 
Sebagai ibubapa, kami cuba memberi yang terbaik untuk mereka setakat yang kami mampu, doa siang malam semoga mereka membesar dengan baik dan dilindungi dari orang2 yang tidak baik. Semoga Allah melindungi mereka.
 
Untuk kakcik, umie dan ayah cukup bangga dengan pencapaian kakcik selama ini, kakcik tak banyak karenah, mulutnya memang tak reti diam itu menyerikan keluarga kecik kami. Semoga kakcik berjaya mencapai cita-cita dan menjadi insan yang berguna, Insha Allah.
 
Tahun depan dah darjah 1, harap2 adalah uniform size kakcik ye, hehe. Kecik sangat badannya, risau aku kalau uniform takde size. Nak tempah pun tak tahu mana nak cari tailor, zaman umie sekolah dulu tak pernah beli uniform siap, semua 'mok' yang jahitkan dari sekolah rendah sampai habis sekolah menengah, maklum ler mak tukang jahit. Tapi sayang ilmunya tak diwarisi oleh anak-anaknya, hehe.
 
Okeylah, sekian kisah kakcik

Saturday, November 5, 2016

Bukan Tak Rindu, Tapi .... Ntah lah

Saturday, November 05, 2016 4
Assalamualaikum...
Status Cik Ina Dodocheng pagi ini
terharu weh bila nama ku diseru
*macam tetau aku charge laptop malam tadi
dengan niat nak update blog barang seperenggan dua, hehe*


serius tak tipu, bukan tak rindu langsung nak aktif berblog macam dulu2
tapi ada je benda yang menghalang
* huruf M tu besar sangat, bertenggek atas kepala*

asal aku on laptop je, ada lah tangan kecik tu tarik2 baju ajak baring
asal aku on laptop je, dia tengah tido tetiba buai bergoyang
macam tetau je aku tengah on laptop

23hb October lepas genap umurnya 10 bulan
makin banyak akal
ada 4 batang gigi atas, 2 batang gigi bawah yang suka geget orang
belum berjalan lagi, baru lepas2 tangan meniti sofa

sudahnya, meh lah kita berbaring wahai anak oi
sedar2 hari berganti minggu
minggu berganti bulan
sedar2 bulan pun dah sampai hujung tahun

satu lagi, aku dah terlalu aktif di Facebook
semua benda dah cerita kat facebook
sampai dah tau nak share cite apa kat blog
huhu

oklah, sambung nanti
ada panggilan dari cikebom
*abaikan kalau typo ye, tak sempat nak check spelling*

daaaaaaaaaa