Monday, March 28, 2016

Hadiah Untuk Diri Sendiri

Monday, March 28, 2016 4
Assalamualaikum korang
Bersua lagi kita dengan hari Isnin.
Baru balik hantar kakak dan abam ke sekolah, ntah kenapa pagi ni bas sekolah tak datang, anak2 dah gelisah takut lambat. So aku hantar je lah, angkut sekali dengan anak2 jiran setakat yg muat keta.

Nama je tak keje, tapi sibuk dan penatnya tetap sama. Sapa cakap duk umah rilex tu mungkin sesuai dgn yang ada 10 orang gaji kot, hihi. 

Bila Isnin hingga Jumaat, jadual aku pun padat macam bekerja jugak. Tambah pulak bila ada jual-jual online ni. Sekarang aku dah tetapkan, cuma hari Isnin untuk urusan pengeposan. Maknanya sekali seminggu je. Kecuali ada barang urgent. Kalau boleh tunggu, memang Isnin jelah aku pos.

Sekarang dah ambik tugas jadi supir anak2, petang hantar dan ambik sekolah agama, aktiviti ko-ko, kelas tambahan. Malam pulak hantar dan ambik kelas tusyen. Penat jugak kuar masuk keta. Satu hari je kuar masuk dekat 10 kali (campur ngan auta, haha)

Memandangkan dah takde gaji tetap, apa sahaja duit kuar masuk yang aku dapat dalam bisnes kecil-kecilan ni aku rekod dan bila terkumpul, aku akan tukarkan kepada sesuatu yang berbentuk barang @ apa yang aku inginkan.

Ni adalah antara benda yang sempat aku beli (sebelum2 ni duit abis gitu je, tak nampak apa). Aku tulis sebagai tatapan sendiri dan kenang-kenangan masa akan datang. 

POWERBANK

Dulu penah beli tapi bagi kat mak (masa kejadian banjir besar kat Pantai Timur tu, kami adik beradik sangat risau sebab tak dapat call family di kampung, bekalan elektrik terputus, macam mana nak charge henpon kan). Pilihan tetap jenama Pineng yang orang kata bagus dan berkualiti. Yang ni RM105 (termasuk postage, beli kat IG).


BABY WEARING

Tak pasti orang panggil apa mende nih, aku terpikat dengan mende ni bila try kat satu booth di carboot sale dekat rumah, si kecik Aisha lena je dalam tu selama 2 jam aku pusing cuci mata kat situ. So banyak jugak lah masa duk cari info kat Google apa yag bagus dan sambil tu tanya kengkawan yang pernah guna. So beli ni kat kawan FB, Rm 260 termasuk pos (mahal ke murah tak pasti lah, bagi aku okey kot) dan sekarang masih terkial2 belajar melilit, haha.


PAPAN TULIS

Ini beli khas untuk kakcik yang suka sangat melukis dan menulis. Habis 1 rim kertas A4 kakak di tarik selai2 untuk dia menconteng. Bukan tak boleh beli khas untuk dia, tapi nanti dia lukis, gumpal2, buang. Belum lagi yang bersepah bawah kerusi. Ini beli kat personal shopper Ikea, kawan Facebook jugak. Siap delivery kerumah dengan harga RM90.



Ada satu rasa kepuasan bila apa yang kita buat dapat beli benda kita suka. Bukan aku tak boleh mintak enAbe belikan (dia tak pernah berkira apa sahaja keperluan keluarga, selagi mampu pasti dia belikan). Tapi aku suka kalau dapat beli dengan hasil apa yang aku buat (benda kecik lah, kalau mahal tak mampu lah mak nak).

Akan datang aku tengah fikir nak beli apa ye?
Tunguuuuuuuuuuuuuuuuuu



Friday, March 25, 2016

Renung Sejenak

Friday, March 25, 2016 4
Renung Sejenak
Panasnya cuaca kat luar tu
Duk dalam rumah pun rasa berbahang
Kipas dah di angka 5 pun macam malas je bergerak, slow motion je pusing
Nak ber aircond 24 jam pun, rasa nak nanges tengok bil yang datang
Ni baru panas dunia kan? huhu

Hari ni nak bercerita tentang perasaan
Kadang2 bila keseorangan, aku selalu fikir, berapa lagi agaknya baki hidup aku di dunia ni.
Apa yang kita cari dalam hidup?
Selama mana je pun kita hidup didunia ni

Semua orang nak bahagia?
Apa maksud BAHAGIA?
Kebahagian tak sama bagi semua orang.
Ada orang, kita tengok dia nampak susah dari semua segi, tapi mungkin dia lebih tenang hatinya. Tido nya mungkin lebih lena dari orang yang rumah besar, kereta besar dan duit berkepuk walaupun cuma tido beralaskan lengan.

Hidup kita didunia paling lama mungkin 60-70 tahun.
Buat apa nak sakitkan hati memikirkan dosa orang pada kita, memikirkan orang yang menyakiti hati kita sedangkan sebagai umat Islam yang percaya bahawa kita akan bangkit didunia satu lagi untuk dinilai apa yang kita buat dimuka bumi ini. Berbuat baiklah kepada semua manusia. Dosa pahala biarlah DIA yang menilai. Kita tunaikan tanggungjawab kita sebaik2nya. Tanggungjawab pada Allah, pada keluarga dan juga pada masyarakat sekeliling.

Setiap hari sebelum tido, aku tengok muka anak2, aku terfikir samada cukup ke apa yang kami suami isteri bagi pada anak2 yang diamanahkan pada kami ini. Pastinya bab keperluan makan minum, pakaian dan pelajaran lebih dari cukup. Tapi bab agama? Dah cukup ke bekalan untuk pulang ke dunia sana? Takut kan? Dengan kehidupan dunia akhir zaman ni macam2 benda diluar jangkaan kita.

Semoga kita berada dijalan yang benar dan diredhai

Friday, March 18, 2016

Char Kway Teow

Friday, March 18, 2016 5

Aku ni bab masak2 bukan lah pandai sangat
Tapi setakat tekak sendiri dan anak2 tu boleh diusahakan
Tapi ada satu benda yang aku jarang masak
kalau disuruh pilih masak mee, kway teow @ bihun
aku akan angkat tangan laju2 untuk masak bihun
kway teow akan jatuh nombor last
tak pandai sungguh nak agak banyak mana bahan nak masak kway teow
minyak banyak mana
kalau kena letak air tak tahu nak buh banyak mana
ada masa lembek melekat kat senduk
ada masa kering sampai hangus kuali
huhu

TAPI...

jangan tak percaya, gambar bawah tu aku masak
wah! hebat nih
dah boleh bukak gerai tepi simpang jual char kway teow telor leleh
kata si Abam
(dia memang suka puji umie masak, semua sedap katanya)
haha



abaikan kuali hitam
kuali tu lama dah tapi tetap menjadi kesayangan
beli kuali mahal pun, tetap masak guna kuali ni
kehitaman itu lah yang menyedapkan masakan aku
#kuali hadiah dari mil masa memula kawen 16 tahun dulu

Sebenarnya ini lah rahsia aku masak Char Kway Teow sedap tu
EnAbe beli masa gi Penang tu ari
beli 2 botol je
kalau tahu sedap cenggini, nak suh beli sedozen terus


senang je cara masak yang diberi kat belakang botol tu
1 botol tu kena tambah 2x air panas guna botol sama
dah kacau sebati boleh simpan dalam peti
nak masak boleh guna
1 botol tu aku boleh masak untuk 2kali

aku tak jumpa kedai kat sini yang jual jenama sama
kalau ada jual sini, hari2 lah kot makan Char Kway Teow
nanti muka pun jadi Char Kway Teow gak
haha

sekian perkongsian hari ini
okey daaa


Thursday, March 17, 2016

Aiskrim Sumi Yang Viral

Thursday, March 17, 2016 2
Panas sungguh cuaca sekarang, nak kuar umah bercinta sangat.
Nak sidai kain tu kalau boleh, sidai selonggok terus, hihi.
Taknak berlama2 kat luar

Kalau terpaksa keluar ada urusan
Tak sabar2 nak balik umah

Panas2 gini sesuai sangat makan aiskrim
Sesekali teringin nak makan aiskrim macam masa kecik2 dulu
Masa kecik dulu mak buat aiskrim bandung, aiskrim milo
Senang citer, air apa yang tak abis tu
Akan jadi aiskrim, haha

Sekarang ni tengah viral aiskrim sumi jelly
Sana sini duk post gambar sama
Nak taknak terpaksa telan air liur

Bukan susah mana pun nak buatnya
Ni CikViva tolong buatkan, aku cuma belikan bahan je
datang mood rajin dia tu, cepat2 ambik kesempatan

Ada citer kelakar masa nak beli plastik aiskrim ni

Pegi kedai nak beli plastik aiskrim
Plastik aiskrim pulak habis stok

hahahahahahaha

gitu lah citernya
bukan aku je, ada lagi 2 orang pelanggan lain pun cari benda sama
last2 pekerja pasaraya gi cari dalam stor
Sampai camtu sekali penangan aiskrim viral nih
haha


okey jemput tengok hasilnya


si abam duk ulang peti ais
intai bila nak keras nih
sabar jelah nak oi

Ni resepinya, ambik kat FB sapa tah



Akhir kata, banyakkan minum air musim panas ni ye
kalau takde urusan luar, duduk jelah kat umah
hehe




Tuesday, March 15, 2016

Pengalaman Sendiri Tentang Penyusuan

Tuesday, March 15, 2016 5
Assalamualaikum...

Selasa hari ni ye?
Sejak tak bekerja ni, hari pun asyik lupa je.
Ada ke patut semalam aku ingat hari Sabtu.
Rasa cam setiap hari adalah hari Sabtu dan Ahad, haha.

Semalam check up baby SAA ( 2 Bulan). Masa tunggu giliran dalam bilik menyusu, nampak artikel ni. Emm, cam tahu-tahu je aku dalam dilema sekarang. 3 anak sebelum ni, macam2 kisah pasal penyusuan.

Si kakak menyusu lebih kurang 3/4 bulan je. Masa tu aku keje shift, dia pulak dijaga oleh MIL. So memang dia dah start campur susu formula awal lagi. Masa tu pun aku kurang ilmu bab breastfeeding, taktahu pun yang susu ibu boleh perah dan simpan.

Si Abam menyusu badan sampai umur 2 tahun 2 bulan. Tapi dah campur susu formula bila aku mula bekerja di bulan ke3. Tapi bila aku cuti @ malam memang dia langsung taknak susu botol.

Si Kakcik beruntung sebab masa tu aku dah ada ilmu sikit, dengan gigih perah susu malam nak simpan stok dan dia merasa susu badan sepenuhnya selama lebih kurang 8 bulan, lepas tu dah mula campur bila susu dah kurang. Tapi tetap dapat menyusu selama 2 tahun 2 bulan sama macam si abam.

Dan Insha Allah, untuk baby Aisha ni aku berazam nak bagi susu ibu sepenuhnya sampai umur 2 tahun 2 bulan. Semoga ada rezkinya. Tapi sekarang ni dia belum kenal botol lagi, aku kena ajar dia botol sebab aku ada banyak urusan lain yang memerlukan dia ditinggal sementara. Dari hari ke hari nak ajar botol, asik bertangguh je, huhu.

Okey ni nak share pada ibu2 yang mungkin tak tahu macam aku masa anak pertama ( dulu aku tak kenal dunia internet, bukan keje mengadap komputer pun).



1- SUSU PERAHAN

Masih ada yang tak tahu cara perah susu, pengalaman aku yang pernah guna pam manual ialah kalau silap teknik memang sakit. Cara mudah bagi aku, masa menyusu, perah sebelah. Sebab bila menyusu, yang tengah free pun tengah menitik jugak, so buat je sekali harung. Aku takde pengalaman guna pam letrik, ni tengah survey pam letrik tapi tak jumpa yang murah, huhu. Ada sesapa nak jual prelove? nak harga kasih sayang, hehe


2- PANDUAN PENYUSUAN UNTUK IBU BEKERJA

Seeloknya 1-2 minggu sebelum habis maternity leave tu, dah siap2 ajar baby tentang jadual penyusuan. Aku start kenalkan botol pada baby lebih kurang 1-2 minggu sebelum mula masuk kerja. Kalau lewat sangat nanti kesian baby dan jugak babysitter, dapat yang penyabar oklah. Kalau yang kurang sabar, ada lak yang kena dera, huhu




3- PENYIMPANAN SUSU IBU/SUSU PERAHAN

Dulu aku tak tahu cara simpan susu, aku pernah perah susu buang dalam toilet tau, huhu (itu kisah masa anak pertama, si kakak). 



Dan ini susu pertama yang aku perah dalam botol, pertama ke? Eh ke2 lah, kali pertama tak sampai sesudu pun masa kat hospital hari pertama bersalin (masa baby di tahan wad utk monitor glucose, aku perah buh dalam bekas dan letak kat tepi baby tapi tak pasti nurse bagi minum ke tak).

Ni yang semalam, perah setengah botol sebab nak tinggalkan sekejap sementara gi pos barang. Tapi balik umah selepas 1 jam lebih, dia tengah melalak sakan sebab taknak susu dalam botol (padahal sebelum kuar umah dah bagi susu siap2). Emmm, nampak gaya kena usaha lebih lagi perkenalkan dia dengan susu botol nih, huhu.


Okeylah koranh\g, Tu je nak share... bye


Friday, March 4, 2016

Terapi Sonotron, Bukan Sinetron

Friday, March 04, 2016 8

Salam Jumaat
emm paginya bersiaran, hehe
curi masa sementara si kecik tengah sedap tido
Mungkin dada dia dah selesa lepas 2 kali rawatan sonotron cairkan kahak kot
tu yang tido lama
kalau tidak, asik terjaga je

Okey, ni nak share pengalaman bawak baby SAA ke terapi sonotron
semalam kali ke2 kami ke Pusat Rawatan Sonotron Tawakal - Bangi
Mula2 tahu pasal ni tengok orang share kat Facebook
(memula baca, cam sinetron drama bersiri Indon tuh, haha)
Saja lah nak try, so call buat appointment
Walk in takut lama kena menunggu

Pertama kali ke sana, Rabu minggu lepas
appointment kami jam 10.15 pagi
Dari Nilai ikut highway, takdelah susah pun cari tempat
dari tepi jalan dah nampak
ingatkan lot kedai, rupanya pusat rawatan tu atas rumah orang (owner tingkat bawah)
tempat menunggu selesa, ekon sejuk, hihi
ada surau kecik, tempat menyusu dan bilik air jugak
(boleh lah nak tumpang)

pusat terapi tu tingkat atas, hati2 naik tangga ye, hehe

Kami tak perlu tunggu lama sebab dah buat appointment
Baby di tanggalkan baju tinggal diapers je
satu alat dihalakan pada dada baby (macam alat scan barang kat supermarket tu)
mesin tu keluarkan satu bunyi, ada budak menangis sebab tak selesa
so far baby SAA okey je, dia ingat orang agah dia kot
asik pandang je muka petugas tu, hihi




balik dari sesi pertama, baby SAA berak banyak keluar najis campur lendir
malam tu dia muntah campur lendir abis cadar
jangan terkejut sebab dah diberitahu oleh petugas masa rawatan
kahak cair akan keluar melalui najis@muntah@hingus

Harap baby SAA akan okey selepas 2x rawatan ni
kalau boleh aku taknaklah sampai kena bawak sedut kahak
sian sangat tengok

lama tak tunjuk muka kat blog, hihi

sesapa nak cuba boleh gi FB diorang

PUSAT RAWATAN SONOTRON TAWAKAL - BANGI

keberkesanan bergantung pada individu, ada yang sekali datang dah baik
ada yang kena repeat berkali2
bersabar lah ye, kita berusaha, Allah jua yang menyembuhkan

kali pertama pegi kami di charge rm95 sebab aku dan kakcik Hajar join sekali
1 sesi 15 minit (RM30 baby/kanak2, dan RM35 untuk dewasa)



okey korang, nak sidai kain jap
daaaa


Wednesday, March 2, 2016

Segalanya Indah, Manis dan Wangi

Wednesday, March 02, 2016 3
Tajuk atas tu tak tahu nak letak tajuk apa. Hihi.

Sekarang aku dah ada idea nk update blog cara pantas (mungkin orang lain dah lama buat, aku je baru tahu, ketinggalan ko Irfa oi).

Okay, caranya ialah:

Bila free, sambil BF pun boleh. Memula tu taip je cerita kat nota di henpon, hantar pada whatapps, dari whatapps tu copy dan paste kat blogger.com. Jauh kan jalan nya? Dari utara ke selatan, patah balik ke timur sampai utara, haha. Takpe lah asal blog berhapdet. Sebab skrin henpon tak besar, view blog pun tak sepenuhnya, so bila free buka laptop.. Edit je mana yg rasa tak ok, kot nk tambah apa yg kurang. Letak gambar sekeping dua sebagai hiasan... dan publish.

MeTime kejap, sikenit tengah tido. Akhirnya aku terpaksa mengalah dengan buai. Walaupun dah niat taknak ajar buai tapi terpaksa mengalah sebab dia tido kejap2 sampai aku tak leh wat keje lain. Dia nak berkepit je, mana tahan. Takkan tak basuh kain, tak masak tak hapa kan. Sekarang dah pegang jawatan supir,tak larat nak usung kuar masuk keta sebab dia takleh tinggal lama. Sudahnya semalam beli jugak buai, uwaaaaaaaaaaa. Tapi taklah duk dalam tu 2 jam, bila meragam sangat baru letak.

Taraaaaa siap satu entry. Tak perlu lagi buka laptop dan masa tu baru nak karang cerita. Dahlah ada sikecik yang asik lah nak berkepit celah 'tekiak' (kcik sebut ketiak jadi tekiak, hihi).

Ops dah melalut, tajuk atas tu sebenarnya nak citer tentang kami (aku dan en abe) yg sangat teruja dgn ahli baru dalam family kami, siapa lagi klu bukan baby SAA.



Maklumlah orang dah lama takde baby tetiba ada baby, macam mimpi pun ada. Doploh4jam citer kami lakibini pasal dia je. Kalau henpon toksah citer lah, gambar dia sesaje. Jap lagi jem henpon tu baru nangis bucu katil. Haha.

Abam dan kakak2nya pun sama. Balik sekolah ngadap adik macam ngadap pulut kuning je. Adik nangis ditepuk dipujuk suh tido, bila adik tido, pakat usik suh bangun. Adik bangun siap korang.. Umi baru nak luruskan pinggang nih.

Yang aku pulak, pantang ler online fb@ig nampak barang baby yang super comel cute miut, semua nak dibeli. Bahaya betul. Semalam aku kemas kotak2 kat umah ni, boleh pulak terjumpa 2 pasang baju baby masih dalam plastik (nampak sangat banyak membeli online, masih dalam plastik pos lagi, selit mana2 sampai terlupa).

okeylah korang, aku akan cuba apdet sekerap mungkin mulai sekarang. daaaaa