Sunday, May 24, 2015

Ujian Kesihatan Juga Tanda Allah Sayang

Sunday, May 24, 2015 12
Ujian Kesihatan Juga Tanda Allah Sayang
Assalamualaikum semua..

Sihat ke? Alhamdulillah jika semuanya sihat. Kalau diuji dengan sakit pun jangan mengeluh ye, itu tanda Allah nak kita mengadu dan lebih dekat padaNya.

Aku diuji dengan 'Slip Disc' beberapa minggu lalu, paling kritikal minggu lepas menyebabkan aku serah diri ke hospital untuk rawatan lebih lanjut. 2 malam bermalam seorang diri di katil hospital Columbia Asia, Seremban dan kemudian balik berehat di rumah berbekalkan surat cuti sakit selama 2 minggu.

Terima kasih kepada yang bertanya khabar ( yang friend dalam Facebook), terima kasih pada en abe yang berulang alik menjenguk aku di hospital disamping menguruskan anak-anak, terima kasih pada si kakak yang sudah boleh diharapkan menguruskan adik-adik disamping kerja rumah yang ditugaskan dan tak lupa terima kasih pada pengasuh yang bertanggungjawab menguruskan makan minum anak-anak selama aku di hospital. Terima kasih kepada semua yang mendoakan aku cepat sembuh. Sesungguhnya, aku bersyukur dikelilingi oleh orang yang baik2. 

Banyak perkara berlaku kebelakangan ini, ujian kesihatan, ujian dalam pekerjaan. Apa pun yang berlaku, hidup tetap kena teruskan.

Buat yang baik-baik
Doa yang baik-baik
Moga yang terbaik untuk kita semua

Jumpa lagi bila free
Take care semua

Friday, May 15, 2015

Rempah Gulai Cap Bunga Rose, Sesedap Gulai Masakan Ibu

Friday, May 15, 2015 11
Salam Hari Jumaat
Moga hari yang diberkati untuk kita semua

Sapa sini suka makan?
Angkat ibu jari, hehe

Dalam banyak2 grup whatapps aku yang ada
Yang paling aktif ialah grup sekolah menengah (pompuan sahaja)
Hari2 citer pasal makan
mau tak 'mengembang' badan sensorang
tapi kitorang jugak sesama bagi motivasi untuk menguruskan badan
tapi selalunya motivasi nak kurus tu selalu ke laut
bila sorang post apa dia masak, semua kelam kabut mintak resepi, hadoiii

Baru2 ni kami duk citer pasal masak gulai
Antara point nya ialah 
'susahnya nak cari gulai sedap macam mak kita masak kecik2 dulu'
korang tahu kan, kalau bab makan2 ni
Kelantan antara negeri yang banyak pilihan makanan
sama jugak dengan Terengganu, Penang, Johor dan negeri2 lain
Setiap negeri di Malaysia ada makanan unik yang tersendiri

Salah sorang dari kami citer pasal rempah masak gulai
Cap Bunga Rose sedap katanya
*tapi kat plastik, rempah ni dari Terengganu
yang gelemer kat Kelantan cap orang terbang*

hah, apalagi tunggu
semua pakat order lah
hambik ko, sebeban sampai
ni mau stok sampai raya Haji pun belum tentu habis, haha

ada rempah gulai dan rempah masak
aku pun tak tahu apa beza antara 2 rempah ni
tapi ada tulis Rempah Masak ni untuk ayam dan daging
Rempah Gulai pula boleh guna untuk semua (ayam, daging, ikan)

resepi mudah ada di belakang plastik
Moga dengan adanya rempah ni
Rajin lah aku masuk dapur nanti
Insha Allah

kbai


Thursday, May 14, 2015

Mitsui Outlet Park KLIA

Thursday, May 14, 2015 9
Hai korang...

Rajin tak kita? Hari2 rasa nak update blog, ntah angin ribut taufan mana yang melanda, rasa macam rajin pulak nak menghapdet blog cacamarba nih. Sementara rajin ni layan jelah, datang malasnya nanti mau berminggu tak udpate, huhu.

Btw, kisah kucing tumpang semalam tu, balik keje tengok sangkar dah kosong, huhu. Sedihnya. Si Oren dah bawak lari anak2 dia kembali ke semak, harap anak2nya selamat dan membesar dengan baik tak kiralah dimana pun mereka berada.

Okey berbalik kepada tujuan asal aku update blog hari ni. Dulu, lebih kurang 16 tahun lepas, berhijrah duk Nilai ni takde apa yang menarik, takde shopping mall pun. Kalau nak shopping kena gi Seremban. Itupun seingat aku yang ada cuma Terminal One dan Seremban Mall je. Warga Nilai yang taknak pegi KL, situ jelah pun nak beli baju raya.

Tak lama lepas tu Putrajaya wujud, so orang Nilai bertukar angin ke Alamanda Putrajaya, lagi dekat sebab lalu ikut Kota Warisan. Kami pun terjebak sama, nak tengok wayang, nak makan-makan semua ada. Tak lama kendian ada KLIA2, airport shopping mall katanya. Walaupun taknak 'terbang' pun masih boleh cuci mata kat situ, aku adalah beberapa kali ke situ beli barang. Kalau hari Jumaat, situ lah kaum perempuan berjemaah bila kaum lelaki ke masjid solat Jumaat.

Dan terbaru, akan dibuka 30 May nanti, sebuah shopping mall ala-ala JPO yang kat Johor tu. Namanya Mitsui Outlet Park KLIA. Dari Klia2 dah nampak signboard sebesar2 alam. Wah! lepas ni cepatlah abis duit. Sebut je jenama apa nak? semua ada  

Kalau rajin klik website MITSUI OUTLET PARK KLIA


30 May nanti jom ramai-ramai datang
sambil cuci mata boleh cuci poket sekali
Mana tahu kot2 terserempak, tegur2 lah nanti ye
* jangan terkejut sebab kita pemalu*

kbai


Wednesday, May 13, 2015

Kucing Tumpang Kini Jadi Ibu

Wednesday, May 13, 2015 6
Salam korang ...
Lama tak update blog, sebenarnya setiap hari aku update blog tapi cuma dalam mimpi, setiap hari ada je benda nak share kat blog, tapi otak je menaip, hehe.

1- lor, kat sini korang ye? puas ibu cari tau, kata Oren kepada anak2nya
2- Puan, saya nak keluar, saya tak suka di kurung, kata Oren kepada Tuan Rumah

Okeylah, ni nak share kisah kucing tumpang (nak ngaku bela pun malu sebab aku cuma bagi makan je, urusan berak kencing dia aku tak ambik tahu dan aku pun tak tahu kalau dia ni ada tuan) tapi tiap pagi dan petang, dia datang mengetuk pintu cermin belakang rumah minta makan. Anak2 suka intai tapi tak penah bawak masuk rumah. Masa tak tahu dia ni betina, anak2 aku panggil Rayyan, haha.

setompok anak kucing 
Dalam tak membela, sudah jatuh sayang kat si Oren nih. Dia ni dulu pun masa kecik, mak dia Si Puteh tu yang selalu bawak dia datang umah, tapi sekarang jarang nampak mak dia, mungkin sakit kot. Si Oren ni rasanya budak lagi kot, tapi beberapa bulan lepas nampak perut dia semacam, kami syak dia mengandung tapi tak dapat dipastikan siapa yang membuntingkan dia, alahai Oren, awal sangat kamu ni jadi ibu.

Beberapa hari lepas nampak dia datang makan tapi perut dah kempis, aku agak dia dah beranak tapi kat mana anaknya? Puas jugak intai kat mana dia simpan anak dia. Persoalan terjawab bila akak pengasuh bagitau, anak si Oren ada dalam semak belakang, betul2 tepi longkang. Kalau hujan lebat @ anak bulus yang masih menggagau tu mungkin boleh jatuh longkang.

Petang semalam, akak pengasuh datang dengan sebiji sangkar, didalamnya ada 4 ekor anak kucing (besar sikit dari tikus, euwwwwwwwwww gelinya aku menengok, 3 kaler oren dan 1 kaler hitam bertompok). Akak tu nak bela anak2nya tapi risau takut mati sebab tak menyusu. Kalau simpan kat umah dia, takut si Ibu tak jumpa cari anak2nya, jadi mintak tumpangkan kat rumah aku kejap sampai anak2 tu boleh berdikari.

Si Oren mencari2 anaknya petang semalam, dia datang umah nak makan, tengok anak2nya ada kat situ. Lama dia intai, bila dia jenguk kedalam sangkar, si kakak terus tolak dia masuk ke dalam. Ambik ko menggelupur dia sebab rasa terkurung, dasar kucing liar tak bertuan, rasa sesak dada dia bila di kurung camtu. Niat nak suh dia bagi susu je. Sampai kemalam aku tak bukak sangkar, tapi tido aku pun tak lena sebab asik dengar dia mengiau. Kang lepas takut dia lari. nanti sapa nak susukan anak2 dia? Aku takut anak dia mati je nanti.

Pagi ni aku bukak sangkar dengan harapan dia tahu masa untuk pulang menyusukan anak. Sebenarnya aku ni tak suka membela sebab nanti kalau dia mati ke @ hilang ke, nanti aku sedih. Aku taknak ada ikatan perasaan dengan binatang yang dibela, satu lagi.. kami ni jarang lekat kat umah bila cuti, nanti sapa nak bagi makan.

Korang ada bela apa?


Wednesday, May 6, 2015

06May2015 #blogreviveday, Welcome Back

Wednesday, May 06, 2015 9
06May2015 #blogreviveday, Welcome Back
Hai semua, tak pasni nak update pasal apa untuk #blogreviveday ni. Demi Cekna aku layan jugaklah, tak buat kang kata tak sporting pulak, huhu. Rasanya  #blogreviveday sesuai untuk blogger2 yang dah pencen, haha. Aku masih aktif berblog walaupun seminggu dua ni jarang update, tapi blog masih belum berkubur.

2006, tahun aku mula2 berblog. Setiap hari update blog walaupun sekadar update cerita2 merapu, lepas update blog, lompat dari blog ke blog. Paling suka baca blog kak Pnut, beberapa blog lain (yang dah di tutup hanya untuk invite reader). Antara blogger yang aku paling ingat ialah Lubna, Kak Oren, Kak Zareda (IbuIka), Kak Azwa, Nonie Aziz, MummyRizq, Raflesia Merah, Kak Mulan, Kak Sya, Kak Yus, Mamasinga, Kak Izawani, Kak Salwa, Leney, KLM, DeeDee dan beberapa nama lagi (yang tak sebut jangan terasa ye, banyak dah lupa, huhu).

Ramai dah tutup blog dengan alasan anak2 dah besar, dah malu kalau mak citer pasal mereka kat blog (Ops, aku juga mungkin jadi salah seorang dari mereka, kakak dan abam dah pesan jangan masuk blog gambar dan cerita mereka, huhu). Ramai dah berpindah dan aktif di FB sahaja. Silaturrahim masih berkekalan dan bersambung di FB sahaja.

Eh! aku pun tak tahu apa lagi nak tulis, apapun.. aku sangat hargai pada semua yang sudi singgah ke blog ni.

Sambung nanti bila free

Untuk semua blogger lama yang dah update blog, tunggu i singgah hokay... daaaaaaaaaaa