Tuesday, April 29, 2014

Pengalaman Pertama Pos Barang Guna KTM

Tuesday, April 29, 2014 18
Hai Korang (^_^)

Sibuk ke?
Aku cam biasa je, buat2 sibuk

~*~*~*~*~

ni nak share pengaalaman aku guna servis pos oleh KTM
sebenarnya aku tak tahu pun KTM ada servis kurier barang2 nih
cuma penah dengar2 kita boleh pos motor pakai keta api
kalau tak silap adik aku penah pos motor dari Seremban ke Kelantan

last week aku order banyak set Pop Up Spice Rack dan Nicer Dicer Plus



supplier pos barang guna KTM, lebih murah katanya
aku duk terfikir
'nanti barang kena ambik kat stesen keta api ke?'
wsap balik supplier
'jangan risau, barang akan di hantar ke rumah'

okey, penantian itu satu penyiksaan
dahlah supplier pun kenal online je
bincang gitu dan bila setuju dengan harga terus transfer duit
kerisauan takut kena tipu memang ada

supplier pos barang 23/4
25hb tak sampai
26hb belum sampai- duk dak duk dak dalam hati
check website KTM- takde lah column nak check tracking number
27hb, Hari Ahad- hari lepak sedunia
tetiba dapat call, driver KTM yang call, tak jumpa cari rumah aku
bila dia cakap
'saya kat depan pasaraya XXX ni, dah dekat ke ngan umah puan?'
terus aku cakap
'tunggu jelah kt situ, saya datang, sebab saya memang fail kalau nak bagi direction nih'

so kuarlah jumpa en driver tepi jalan
lega sangat bila nampak barang depan mata
sempat temuramah en driver
katanya, dah lama KTM ada door to door services nih
barang sampai dalam masa 3@4 hari mengikut kawasan
dari stesen, barang akan di hantar kerumah
# door to door services lah sangat,
apapun TQ en Driver sebab deliver barang saya dengan selamat ye
walaupun kotaknya dah lunyai sikit, emmm     

~*~*~*~*~*~*~

okey itu pengalaman aku dan syarikat kurier negara kita
apapun, antara Skynet dan KTM
aku bagi 5 bintang pada Pos Laju
*Pos Laju, Sila Ambil Saya Jadi Duta*

ambik ko, promote diri sendiri, hihi

okey, tu je nak citer
daaa


Friday, April 25, 2014

Jom Melawat KLIA2

Friday, April 25, 2014 10

sesapa yang baca blog ni dah melawat KLIA2?
tanya orang konon, diri sendiri lom jejak kaki lagi
tapi setiap hari balik keje lalu depan KLIA2
dari tanah rata merah, sampai dah tumbuh bangunan
dari takde apa2 sekarang dah apa2, hihi

Isnin lepas ada kengkawan naik erl percuma melawat KLIA
sorang pun tak pelawa aku, huhu
tak kisah pun, aku kalau nak pegi, sensorang pun redah je
*lap air mata*



jumpa banner ni kat blog Ummi Iman
so, sesapa yang free tak tahu nak kemana cuti hujung minggu
jom bawak anak2 jalan2 ke KLIA2

aku?
aku suka melepak kat umah sambil monitor anak buat sepah
boleh gak ulangan drama Korea 
nak bersesak tempat ramai orang bukan aku lah orangnya

okey, selamat berhujung minggu ye kengkawan

daaa

(^_^)



Thursday, April 24, 2014

Rumpai Laut, Ikan Bilis dan Kopi Tenom Dari Kakak Peace

Thursday, April 24, 2014 9
malu pulak bila baca kisah kelakar aku gi intebiu tu
meh kita baca kisah lain pulak ye

sapa ingat kakak Peace?

lepas intebiu semalam, berkejar ke balai berlepas
akak peace nak terbang balik Sabah bah
dia baru balik dari sopim raya kat Vietnam hari isnin
wah! sakan sungguh suri rumah berjaya ni
asik terbang je keje dia 
syokkan, suri rumah yang jadi bos sendiri sambil urus hal rumah tangga
emm, bukan senang nak senang

jumpa dia sebab dia berkali2 pesan nanti nak jumpa
katanya 'jangan lupa jumpa sebelum akak balik tau, nak bagi ikan bilis'
ingatkan ikan bilis je
rupanya ada 2 jenis rumpai laut
(kaler ungu pepel dan hijau)
lagi satu, ada juga kopi Tenom (tersohor di Sabah katanya)
# sori gambar ikan bilis dan kopi Tenom lupa snap

dulu tersohor sangat rumpai laut yang dikata ada kolagen nih
aku pun penah lah terlibat dalam kegilaan ini sekejap, hihi
macam2 orang kata pasal rumpai laut ni
bagi aku, masa aku makan dulu, rasa takde masalah 'membuang'
lancar dan laju cam keta api erl, euwwwwwwwwww
tapi aku makan yang free je, tak penah beli pun, hihi  
dia ada tanya kalau aku nak tolong jualkan ikan bilis dan rumpai laut ni
aku tak tahu nak jawab apa
sebab tak tahu lah orang nak ke tak
# aku lebih suka jual barang, dari jual mende makan 

tapi ikan bilis dia bagi semalam selamat masuk kuali
hari ni pun bawak bekal nasi ngan sambal ikan bilis
bersih dan fresh sangat ikan bilis tu, takde bau hapak pun

# sedang berkira2 untuk bagitau akak peace, yang aku ada blog, haha
apa reaksi dia kalau tau muka dia ada kat blog nih?
sengal sangat tau

okey, tu je nak citer
daaa

(^_^)


Pengalaman Interview Kali ke 3

Thursday, April 24, 2014 13
Pengalaman Interview Kali ke 3
Salam Khamis, hari ni giler awal sampai opis, sebelum jam 8.00 dah sampai.
Jalan clear je, mungkin ramai lambat keluar sebab hujan awal pagi tadi.

TQ utk yang wish good luck pada entri semalam
Yang kelakar seram, kat FB ada yang ingat aku peknen bila post pasal rerama terbang dalam perut. Siap cakap Tahniah, adik Hajar bakal jadi kakak, huhu.

Sebenarnya semalam aku gi interview (internal interview je)
Sapa sini ada pengalaman interview? haruslah ada kan?
Bape kali korang gi intebiu sampailah korang dapat keje sekarang?
hah! ambik ko, jawab 3 soklan sekali napas
# pitam jap

Semalam, aku attend intebiu kali ke3 dalam sejarah hidup.
Rama2 Kupu2 segala mak nenek serangga terbang berlegar dalam perut.
Dahla malam sebelum tu, duk mengadu nasib ngan cik Abe dia bantai gelak je kat aku, huhu.
Dalam takut2 pun. menten tido kul 12malam sebab layan drama Korea, Ugly Alert.
Bukan nak menelaah apa yang patut jawab dalam bilik intebiu.
Otak lak duk pikir 'emm, nak pakai baju apa intebiu esok ye, tudung nak lilit macam mana ye?'
sengal sangat tau..

Pukul 2 depan dah depan bilik intebiu, nama aku giliran no 3.
Orang no 1 masuk, keluar dengan senyum
Orang no 2 masuk, keluar dengan senyum
Ah! tak boleh jadi nih, apa yang senyum lebar tu? soklan kelakar ke?

Cik S*** M****** (cik ye, korang tak silap dengar, jangan jeles u olls)
Ketuk pintu, masuk, ucapkan selamat petang, letak file, undur sikit ke kerusi
Berdiri sampailah di suruh duduk.

Soalan Ketama
-perkenalkan diri anda, dari jabatan mana, berapa lama kerja, kenapa mintak jawatan ni?

Soalan ke2, pasal keje dulu (sebelum keje sekarang)
Soalan ke3, 4 & 5 tentang apa yang aku tahu tentang dept yang aku apply ni
(5 soklan je pun, tapi macam jawab 100 soklan, dahlah subjektif, patut bagi objektif, senang aku nak bagi jawapan), bantai jawab ikut suka, berkerut kening panel intebiu tu dengar jawapan aku.

Abis soklan dia, dia tanya aku soalan, aku punya blur langsung takde soklan (wpun sebenarnya nak je tanya berapa % harapan aku untuk dapat jawatan tu, hahaha, ada hati gak tu).

Keluar je, kengkawan lain bantai gelak. Kata diorang 'mak aih, kejapnya ko masuk, apa ko jawab?'. Kata aku 'saya jawab apa yang dia tanya la, betul tidak tu belakang citer'.

Okey, gitulah kisah Happy Irfa gi intebiu untuk tahun 2014.

Sekian Wasallam
#sambil simpan file sijil dalam kabinet, mungkin lagi 5 tahun kot aku gi intebiu lagi
#aku harap bos naikkan gred aku otomatik, tanpa perlu masuk bilik intebiu lagi, boleh gitu?
#kalau dapat, banyak benda kena belajar, kalau tak dapat pun, maybe ada rezki yang lain  

Apa kenangan intebiu yang korang tak boleh lupa?
Nak share, silakan ...

Wednesday, April 23, 2014

WW - Doa Seorang Ibu, Bersyukurlah Jika Masih Punya Ibu

Wednesday, April 23, 2014 23
Salam Barakah buat teman2 blogger

# hari ni pepagi lagi call ma di kampung
pohon restu dari seorang Ibu



#terasa ada rama2 terbang dalam perut

Go Irfa Go
U can do it
wish me luck my dear fren

(^_^)




Tuesday, April 22, 2014

Daddy Oh Daddy

Tuesday, April 22, 2014 9
TQVM untuk yang kongsi tips dan petua untuk anak semput semalam
si kenit masih belum ok
baru kejap tadi pengasuh call, si kenit batuk non stop
aku dah sampai opis, en abe lak keje shift pagi
aku memang nak balik je tadi, tapi pengasuh kata tak payah 
dia dah mintak adik iparnya hantarkan kenit ambik oksigen kat klinik
# akak pengasuh n family baik sangat, hanya Allah mampu balas budi baik mereka
Rezki bukan hanya $$ semata, di kelilingi orang2 yang baik juga adalah Rezeki dr Allah   
sekarang kenit nampak okey sikit sambil layan vcd kegemaran
'Frozen'
tapi dia sebut 'Pozen'

kata si kenit 'nama kita 'ELSA', kakak jadi ' ANNA'

'do u want to build a snowman'
lalalala

~*~*~*~*~

ni aku jumpa kat FB
tetiba gelak besar
hahaha, sweet sangat



kan?
si ayah kuar outstation seminggu
si mak okey je urus anak

si mak kuar kursus 2 hari
ke cuti gi sopim dengan kengkawan
anak dah huru hara kat rumah
bab umah macam kapal karam tu toksah cakap lah

tapi, sejak anak2 dah besar sikit ni
dah boleh tinggal rumah semalam dua tanpa risau
dulu-dulu, nak balik kampung semalaman pun tak sampai hati

kepada kawan aku yang nak gi Negara Matahari Terbit bulan depan tu
jangan risau ye, pandai2lah en suami jaga anak2 ko tu
semoga ko berkursus dengan tenang ye
# larik

 (^_^)

Monday, April 21, 2014

Adik dan Oksigen

Monday, April 21, 2014 19
Assalamualaikum kengkawan
hari ni datang keje cam biasa
tapi badan je kat opis, perasaan tertinggal di rumah

Si kenit tak sihat
Jumaat tu balik keje, pengasuh kata si kenit demam tiba2 waktu lunch
dah dibagi makan ubat demam katanya

Malamnya, dia tido nampak sangat tak selesa
Sabtu cam okey, tapi dah mula batuk

Ahad, dia dah melepek, kejap2 datang peluk aku
'kita sayang umie', banyak kali sebut camtu
aku tak pelik sangat sebab dia memang suka cakap camtu
kalau dengan ayah lagilah, selang seminit kot cakap 'kita sayang ayah'

Petang agaknya dia dah tak tahan, duk cakap 'kita nak gi spital'
batuk makin teruk, mencungap dia ambik napas
tunggu en abe balik, terus ke klinik ambik oksigen



ni kali ke3 dia kena ambik oksigen sejak awal tahun
semalam sampai je klinik, dia terus lompat atas katil
ambik benda tu tekup kat hidung
siannya anak umie
# sila abaikan pemakaian anak tudung tu
sbb lupa bawak payung, tutup kepala ngan inner magic je, hihi

ada yang kata bagi makan hati unta - dah bagi
ada yang kata cuba makan daging arnab- belum terai lagi
ada yang kata cuba bagi scott emulsion - balik ni nak singgah beli

# baru berborak dengan kawan yg anaknya athma teruk
tido pun tak lena sejak beberapa tahun lepas
sebab anaknya selalu diserang athma semasa tido

susahnya hati bila kesayangan tak sihat

(-_-)


Friday, April 18, 2014

Bunga Itu Membuatku Tersenyum

Friday, April 18, 2014 12
Salam Jumaat buat semua sahabat maya
terima kasih kerana rajin singgah dan juga mengomen disetiap entri aku
wpun ada ketika aku happy, ada ketika emo, huhu

semalam adalah hari stress
macam biasa lah, ngadu kat 'teman sebilik'
katanya 'sabar lah'

gambar ni dah share kat fb, tapi nak share jugak kat blog
lagipun tak semua kawan blog adalah fren di Fb
gitu lah kalau dah banyak sangat lama sosial
(sib baik xde tweet, insta)
  

cantik kan?
bunga ni bukan aku tanam, tapi peninggalan owner rumah ni
aku cuma tolong siram je
pokok ni dah takde nyawa masa aku memula pindah dulu
tapi berkat kesabaran menyiram, akhirnya dia berbunga
cantik sangat

hilang stress balik keje semalam bila tengok bunga mekar tersenyum
rasa bahagia je walaupun bunga tu takde bau
bak kata seorang kawan
'Allah juga yang maha menolong memberikan kebahagian'
tq Allah kerana semalam mengirimkan bunga itu untuk membuat aku tersenyum 


tak tau nama, tapi kawan fb kata 'ni spesis Tiger Lily namanya, sekarang tengah musim berkembang'
ye, mata korang tak silap pandang
bunga tu cuma menumpang kasih dalam pasu pokok kari
nantilah aku carikan pasu lain untuk dia
@ kita pindahkan dia ke tanah supaya membiak dengan banyak
boleh feeling rumah dalam taman bunga, hihi 
selain bunga ni, ada lagi bunga tengah berkembang

yang ni tak tahu nama jugak
aku namakan dia 'bunga pepel'
masuk rumah, buka peti ais
sekali lagi tersenyum

sebekas kecil red velvet kek
aku order kat jiran yang rajin baking-membaking nih
support bisnes jiran2 katanya

anak2 suka sangat kek buatan jiran ni
seminggu sampai 3x order kot
macam2 jenis kek
cheese leleh lah, moist coklat kek lah

so order ni 2 bekas
aku ingat diorang akan makan habis masa jiran hantar kek 
tak sangka ada sebekas untuk umi

aku tak makan pun, tunggu diorang balik sekolah untuk makan sesama
nama je simpan untuk umie
balik sekolah bukak pintu terus tanya
'umie, kek umie dah makan abis ke?'

makan sesama, tapi rasanya diorang yang makan lebih kot, haha
sebab aku dah kenyang tengok diorang happy dapat makan kek sedap
kadang2 tanpa kita sedar, cuma perkara kecil yang buat kita gembira
kadang2 kita bersedih seharian untuk 1 perkara kecil
sedangkan kita ada 9 sebab lagi untuk kita bergembira

sekian entri emo untuk minggu ini
daaaaaaaaa


selamat berhujung minggu ye

(^_^)


Wednesday, April 16, 2014

Sarapan Bajet di Klia

Wednesday, April 16, 2014 23
sesapa yang penah datang Klia ni
tahu lah mana nak sarapan murah
* masa nak gi Medan tu hari, member di Medan kirim nasi lemak
pepagi tu gerai lom bukak, 
aku beli nasi lemak ayam rendang di klia, rm29.90 sen untuk 4 bungkus*

nasi lemak dengan sambal, sehiris timun dan 1/4 telur rebus
pun bodo-bodo rm2.50 sen, itu belum tambah air lagi

tapi, semalam aku nampak iklan promosi kat tiang besar tu
*sebelum ni takde pun, baru lagi nih*
Breakfast Value Meal RM2
terpampang gambar nasi lemak bungkus dan teh o

dari parking lot ke terminal dah nampak tiang ni
(tingkat 2) 


abaikan gambar blur tu, sebab snap pic sambil berjalan
seganlah nak ambik berdiri tegak depan tiang tu
nampak sangat i blogger sendu


dalam hati terfikir 
'eh! biar betul, ada ke sarapan rm2 siap nasi lemak dan teh o rm2 kat klia nih?'

Pagi ni, kebetulan lalu situ, saja lah nak tengok
eh eh, memang ada lah

tapi masa bayar jadi RM2.10
aku tanya '10sen tu untuk apa dik?'
dia jawab '10 sen tu airport tax kak'
oh okey
   
sarapan bajet ni kat Food Garden Level 2
dari jam 7-11 pagi
harganya agak okey setakat untuk sarapan siap dengan air
tapi takleh makan hari-hari lah
kang mengecut baju tak muat pakai



aku makan nasi lemak je, teh o tu aku bagi akak cleaner yang lap meja tadi
rasa nasi lemaknya boleh tahan jugak
# boleh tahan tu bukan sebab murah je
sebab ada jugak nasi lemak mahal tapi sambalnya hancus

okey tu je nak share

sarapan apa pagi ni? 


Tuesday, April 15, 2014

Rasa Nak Boikot Kurier Skynet

Tuesday, April 15, 2014 14
Rasa Nak Boikot Kurier Skynet
* Ya Allah, berikan aku extra kesabaran, kebengangan dari semalam membawak sampai ke pagi ni*

Last week aku order banyak stok Genie Bra, supplier hantar guna servis Skynet (katanya PosLaju mahal, nanti kesian lah kat awak kena bayar pos mahal sebab barang tu banyak).

So aku check tracking number, 12April barang dah sampai kat cawangan Skynet area perumahan aku. *aku masih baik hati sebab tak sebut nama cawangan tu kali ini, tapi kalau korang baca kat link yg aku penah tulis pasal Skynet, korang akan tahu cawangan mana*

12 April adalah hari Sabtu, okey aku bersabar sebab hari tu cuti, mungkin dia akan hantar Isnin. Semalam aku kol cawangan, bagi tracking number. Yang jawab kol pompuan, katanya 'taman tu tak masuk hari2, mungkin esok baru masuk situ*. Perkataan 'Mungkin' bukanlah ayat yang patut diguna dalam situasi mencemaskan macam ni. Mungkin bermaksud samada 'masuk @ tak masuk tu tak dapat dipastikan, tengok keadaan' boleh gitu?

Tak masuk hari2, padahal dari cawangan tu ke rumah aku ambik masa 30 minit je kot. Nak kata taman tu jauh pendalaman memang tak la. Jenuh aku bagitau customer sebab kelewatan, dahlah aku ni tak pandai mereka-reka cerita. Sib baik customer semua baik, TQ to my customer.

Orang boleh kata 'eleh komplen je pandai, kalau nak cepat nape tak gi ambik sendiri je kat cawangan tu' ye, aku boleh gi ambik kalau nak cepat. Tapi kenapa aku sebagai customer yang membayar perkhidmatan tu pulak nak kena buang $$, buang minyak keta dan buang masa sedangkan diorang patut hantar ke rumah?

Semalam kata tak masuk taman tu, so aku harap hari ni dia hantar. Untuk puaskan hati, pagi ni aku call cawangan sekali lagi. Tapi yang jawab kali ni lelaki. Aku tanya 'hari ni masuk tak taman Astakona? (nama taman rekaan semata), sebab akak dari semalam tunggu barang tu, pompuan yang jawab call semalam bagitau Skynet tak masuk hari-hari kat taman tu, boleh akak tahu hari apa sepatutnya Skynet masuk? jadi senang akak nak bajet bila barang sampai'

Tahu apa yang dia jawab? 'takdelah kak, hari2 masuk patutnya' sib baik dia jawab dengan nada sopan.

Kalau korang jadi aku, apa korang rasa?
sorang kata A sorang kata Z, mana satu yang aku nak dengar nih?

Dear Skynet

Tolonglah jangan buat customer macam ni, kalaupun kami bayar murah berbanding ngan PosLaju, jangan buat kami macam orang mintak sedekah. Baiki servis Skynet kepada lebih baik, Insha Allah korang makin maju.

Ni kali ke2 aku tulis pasal servis Skynet Yang Teruk

# jam 12 tgh hari tadi, call akak pengasuh, barang dah sampai ( selepas diperam selama 4 hari dari Sabtu lepas, grrrrrrrrrrrrr


Friday, April 11, 2014

Stroop Wafel, Halal Tak?

Friday, April 11, 2014 9

tadi ada kiriman dari stesen Netherland, Amsterdam

mende alah ni aku tak penah makan
tapi ramai kengkawan kata sedap
sesapa pegi sana wajib beli sebagai souvenier

aku dapat sepeket, belek2 ingredient kat belakang plastik
bahasa diorang lah dan juga bahasa France

buat lawak kat kengkawan yang dah makan
'ni halal ke?'

hahaha, lepas tu semua dah kelam kabut
yang dah makan terus ternganga
yang belum makan pakat gelak sambil tangan pegang wafel tu

setelah di check oleh Halal Food Unit
katanya ' boleh makan, HALAL'

barulah aku berani makan

rasanya?
rasanya macam wafel biasa, tapi ada lapisan karamel antara wafel tu
sedikit manis bagi aku 
# i is tak suka manis
wpun orang selalu cakap 'ko kan kelantan, mesti suka manis'
emmm, tak semua kelantan suka budu, tapi aku suka
sama gak tak semua Melaka suka cencaluk
tak gitu?

hambek, ada kaitan ke wafel dengan budu dan cencalok?
layannnnnnnnn


Rezki Hari Jumaat

Friday, April 11, 2014 4
Salam Jumaat sahabat2 alam maya semua, dah sarapan? hari ni betul2 'rezki harimau'. Aku memang bawak bekal (ada lebih lauk malam tadi je), tapi datang2 keje ada orang 'buat amal jariah'. Ada sebungkus nasi lemak dan sebungkus laksam atas meja. Mana nak sumbat tu? rezki orang lain lah kot, tapi laksam aku punya, simpan untuk lunch nanti, hihi

laksam dan laksa ada beza?
cuba bgtau apa bezanya kalau korang terer 

~*~*~*~*~*~*~*~

Okey, ni nak share sikit
sesapa yang berminat dengan kain ela cotton 
(asik2 cite pasal cotton je, nanti nak tukar nama 'kak cotton' lah)

ni Pre- Order ye
sapa berminat boleh sms/wsap kat no ni
016-6116459

RM85
(4 meter, bidang 45')
nak tambah meter pun boleh, 1 meter tambah rm19

*stok sampai next week*



ini rupanya bila dah jadi baju
dah jumpa yang berkenan ke?




okey, selamat cuci mata
dan 
selamat berhujung minggu

(^,^)


Thursday, April 10, 2014

Hai, Nama Kita Hajar

Thursday, April 10, 2014 8
YaAllah, ngantuk tahap gaban hari ni. Rasa cam nak je aku letak pen kasi tongkat kelopak mata dari tertutup. Duk khatam satu blog macam mana suri rumah menjana pendapatan sendiri sambil2 masak, sambil2 jaga anak, duit mengalir masuk akaun setiap hari (oh! pastinya bukan semudah ABC, usaha tetap kena ada), yang pasti ni bukan MLM, dia bisnes dari rumah ye, jadi agen dropship. Macam2 barang dia jual, bagus kan?

Back to the topic, lama tak citer pasal 'cintahati' aku yang paling kecik setakat ni. Dah 4 tahun umurnya *dah boleh bagi adik orang kata, itu orang yang kata, aku tak kata apa-apa, senyum je*

Yang ni lain dari 2 keluaran yang lepas, kakak n abam masa kecik dulu okey je kalau ayah gi keje, yang ni tahap melalak melolong macam kena pukul bila nampak ayah sarung uniform, kalau ayah cuti, dia suh baring je sebelah dia, ayah bangun gi bilik air pun tanya 'ayah nak pegi mana? ayah jangan work, kita sayang ayah, kita nak sayang ayah'. Drama sangat tau, kakak dan abam berbulu je mata tengok perangai dia sambil ketap bibir. hihi

'umi, kita suka kucen. kita nak bawak balik boleh tak?
jawapannya
'no, nehi, tak boleh'
kejam tak? tengok je boleh, cuit sikit boleh, bela tak boleh
aku tak benci kucen, cuma taknak bela je, tp xdelah benci sampai tahap bagi racun  

'cuit sikit je ye, umie kita tak bagi bawak awak balik'
katanya kepada encik kucen
eh! encik ke puan nih? 

hobi masa lapang selain dari sepah menan
ialah menari, tu tak pasti samada tarian korea @ cakpong
lagu feveret sekarang ialah 'Let in go' dari filem Frozen
dia boleh hapal satu lagu tuh, suh ngaji je laju dia jawab 'kita kecik lagi'
buat bila ada mood je
tahun depan no more main2 ye 

ni menan dia yang terkini
last week, pepagi kejut aku bangun teman dia main salin2 baju patung kertas
# sabtu ahad nak tido lama sikit pun tak boleh, huhu

korang penah main ni?
Tengok patung kertas salin2 baju ni, aku pun ada kenangan. Tapi, bukan beli ye, buat sendiri. Memandangkan dalam kelas masa sekolah rendah, aku antara yang pandai melukis, so selalu di tempah oleh kengkawan untuk melukis. Diorang beli manila kad yang keras tu, aku lukis orang siap dengan baju2nya sekali. Kaler dan gunting, baju konfemlah gaun kembang je, takde baju kurung pun, kikiki.

Ni ada kawan mintak tolong belikan kat anak dia, sbb dia tgk aku post picture ni kat fb (yang ni bukan aku beli pun, ada budak kat rumah pengasuh tu bagi kat si kenit, beli kat kedai koperasi sekolah, katanya)

okeylah, dah ilang ngantuk, siap satu entri mengarut, daaaaaa


Tuesday, April 8, 2014

Pokok Kari, Masak Kari Entah Bila

Tuesday, April 08, 2014 32
hai, dah sarapan?
hari ni bekfes sambil dating ngan cik abe, sebab sama2 keje pagi

sambil makan, teringat anak2 kat rumah sarapan roti sosej
gitu lah bila jd mak bapak ni
makan apa pun mesti ingat anak-anak, kan? 

eh, sesapa kat sini suka kari?
sila angkat keyboard
aku kalau di suruh pilih untuk masak
antara gulai kari dengan gulai tempoyak
laju2 aku angkat tangan untuk masak gulai tempoyak
siyes, aku memang fail masak kari

kalau tanya mil, dia pun dah jemu kot bagi resepi
asal dia masak, aku pun tanya
'ma, lepas ni masuk apa?letak apa lagi?' 
tapi masaknya, haram tidak

 sabtu lepas hujan sepanjang hari, ahad je tu baru nampak matahari
so kuarlah kemas laman
nampak pokok kari tepi tembok segar bugar kena air hujan
wpun hari2 siram guna air paip tp tak sesegar kena siram air hujan
sekali aku tengok
'eh! pokok kari tu beranak, dua anak dia'
haha, gila. pokok kari beranak
kebetulan ada pasu extra, terus pindah ke pasu kecik tu

ni mak dia, kecik je mak dia
  
ni anak dia, comel kan?
nak ambik buat anak angkat tak?
bagi free ngan pasu sekali , haha 
apa daa, citer pasal bekfes sampai ke pokok kari
nampak sangat takde idea nak hapdet blog
daaa

(^,^)


Monday, April 7, 2014

Durian vs Timun

Monday, April 07, 2014 14
'kau ibarat gajah, ku hanya semut merah'
lalalala, lupa lirik

okey, sekarang lagu baru
'kau ibarat durian, ku pula mentimun ulam'

timun, meh aku nak pesan
'ko gelek pun ko luka, di gelek lagiiilah luka'

kadang2 aku fikir
kalau dah timun tu buatlah cara timun
ko takyah lah nak berkeras nak jadi durian
silap haribulan sendiri yang sakit

kan kan kan?

#suara2kecilyangtakdidengari





Friday, April 4, 2014

Peniaga Kecil vs Peniaga Besar

Friday, April 04, 2014 18
Peniaga Kecil vs Peniaga Besar
Salam Jumaat untuk semua..

Ya Allah, terima kasih jutaan kali buat korang yang bagi sambutan pada post cotton lawa lagi gojes aku semalam, TQ muah2 sebab sudi beli ngan aku wpun korang sebenarnya boleh je beli ngan orang lain. Tq sebab support bisnes kecik2 aku tu. Ops, yang kat blog cuma sebahagian corak, untuk album penuh sila wsap ye

Sebenarnya mak ayah aku bukan orang bisnes, tapi mak aku tukang jahit di kampung aku (menjahit tu kira bisnes jugak ke? boleh lah kot, hihi). Tapi korang tahulah, upah jahit kat kampung bape rm je kan nak banding ngan upah jahit di KeyEl dan Rembau Most Wanted, eh!

Seingat aku, zaman aku tolong mak menjahit (tahun 1997/1998) dulu, upah jahit baju kurung dewasa rm18, kanak2 rm10. Pastu barang naik, mak naikkan sikit rega dalam rm20 sepasang. Perghhhhhhh, dia punya respon 'guano koho mahal ni mokteh? kak ton kampung sebelah rm15 je sepasang'. Dalam hati aku yang belum berakal panjang masa tu, nak je aku jawab 'nape datang sini, pegi lah jahit kat kak Ton yang murah tu'. Ada la sorang dua yang dah tak tempah baju ngan mak aku, tapi beberapa bulan kendian datang balik dengan alasan 'kakton jahit tak sedap pakai' emmm, mak aku okey je.

Okey, dah panjang merepek, sebenarnya nak citer mende lain. Kalau korang klik HajarCloset, korang boleh nampak ada lah beberapa barang yang aku jual. Kebanyakkan adalah dropship, baca sini. So aku memang tak simpan stok banyak, kalau ada pun stok kat rumah maybe dalam 10 barang je incase ada yang nak tengok material. Aku promote kat blog/fb, bila ada order baru aku borong dari supplier. Supplier aku ada beberapa orang, yang kenal offline@online. Samada barang tu aku gi ambik sendiri kat pemborong@aku order, kendian dia pos kan kerumah aku@ terus pada customer.

Dan............ ni citer sebenar, ada la yang komen pasal barang yang aku jual. Katanya 'barang yang ko jual ni, nape mahal sangat. Kat online lain murah je' okey, aku tarik napas dalam2 sambil cuba hadam kata2 dia walaupun kedengaran agak pahit. Tak boleh jawab sebarangan dan tak boleh juga jawab dengan emosional.

Kata aku kat dia 'akak, contohnya macam ni. Kita sama2 meniaga dan kita ambil barang dari pembekal yang sama. Saya borong 10 pasang tapi akak borong 100 pasang. Akak rasa sapa yang dapat rega lagi murah? Mestilah pembekal tu bagi rega lagi murah kat akak sebab akak borong banyak kan? Bila akak dapat murah, akak boleh lah jual murah, betul tak? jadi nampak tak apa yang saya nak sampaikan kat akak sekarang?'.

Aku bisnes suka-suka pada awalnya, dari suka sekarang dah jatuh cinta sampai tahap takleh berenggang. Bila tido boleh jadi rindu-rinduan gitu ada sikit unsur tipu2 disitu. Nak kata untung besar, sampai sekarang lom kaya lagi. Belum lagi bebas hutang. Tapi sedang berusaha kearah itu, doakan ye kengkawan.

Tapi, aku suka dan sayang pada semua customer aku. Ada customer yang penah beli inner magic dan beli cotton dengan aku, masih berhubung dan bertanya khabar sampai sekarang wpun dia tak beli barang dengan aku lagi. Bukan aku kata, tapi diorang yang kata 'suka beli dengan awak, sebab awak nampak jujur' padahal belum penah jumpa tu, mana dia tahu aku jujur @ bengkok? Kadang orang beli ngan kita sebab dia selesa dengan servis kita wpun sebenarnya dia boleh beli ngan orang lain samada dia beli sebab support kengkawan@ kesian, hihi  Insha Allah, setakat ni aku layan customer macam kawan2 je, tak formal sangat pun. Maaf kalau ada terkurang, lambat jawab sikit maybe sibuk, yelah ni bukan bisnes fulltime, tapi setakat ni belum penah tak jawab sms@wsap.

Kesimpulan disini, rezki kita datang dari Allah. Tugas kita cuma berusaha. Orang beli dengan kita, maknanya itu rezki kita. Kalau dia tak beli, mungkin itu rezki orang lain. So, berlapang dada dan senyumlah ..

Indahnya kehidupan ini jika kita pandang dari sudut mata lebah
 dan bukannya dari mata lalat 
sian lalat, jadi mangsa keadaan
sori ek lalat kalau ko baca post ni

(^_^)


Thursday, April 3, 2014

Borong Cotton Untuk Baju Raya, Baju Kerja Pun Boleh

Thursday, April 03, 2014 8

dah tempah baju raya?
kemain menanya orang, aku pun belum lagi, haha
dah beli kain masa gi Medan tu hari
tapi untuk aku je, anak2 dara belum lagi

kebetulan aku dah jumpa stok cotton cantik kebabom ni
apa kata kita beraya pakai cotton
anak-anak mesti nampak comel pakai cotton kan?
kain sejuk dan nyaman je, boleh pakai beraya pagi sampai petang
takdelah belum Zohor dah mintak tukar baju

nak beli sepasang pun boleh
nak borong jugak di alu2kan

jangan memalu, wsap@sms 016-6116459
we chat takde, baru je uninstall, tak muat memory, huhu

ni sebahagian corak yang aku tunjuk
ada ratus2 lagi tapi kena wasap lah
kang jem pulak blog ni nak sumbat sumer gambar 

note:
kain bidang 60, 3.5 meter sepasang dah siap potong
yang bersize comel pun boleh, sebab kain bidang besar    

C1

C2

C3

C4

C5

C6

pilih jangan tak pilih
# emm, aku dah target beberapa corak
harap2 takdelah sama ngan pilihan korang
tp kalau sama pun apa salah nya
bukan kita raya kat kampung sama kan?


 (^_^)

February Bulan Expired

Thursday, April 03, 2014 8
Morning readers, kui kui kui
bajet retis ke? kemain readers-readers bagai 

adui, banyak tertelan semut ke aku ni?
perkara penting pun boleh lupa

tadi datang keje, dapat wsap dari seorang 'blogger'
nak terbang ke Kota London pagi ni
wah! aku teruja sebab dah lama tak jumpa

dah jumpa peluk2 n kiss2
siap tapau bekfes konon nak makan sambil tunggu dia masuk kapal
baek punya nak masuk balai berlepas
'cik (cik hokey), pass cik dah expired Februari nih?'

oh tidakkkkkkkkkkkkkkk


alahai, nape hari nak guna baru tahu ko expired?

so, tak dapat lah nak borak lama dengan akak tu
dahlah susah nak jumpa
dapat peluang jumpa pun tak sampai 10 minit
'kakak, selamat pergi selamat kembali ye
semoga dpermudahkan urusan disana' 

ni namanya, February Bulan Expired

3 hari lepas, drive sana sini atas beberapa urusan
malam tu baru sedar lesen mati bulan February

hari ni pulak, hampir2 nak masuk pintu
baru sedar airport pass pun expired February
sib baik tak kena tarik pass, huhu

lepas ni kena buat reminder kat phone
besday je, semua benda pun kena check jugak

hadoi......



Wednesday, April 2, 2014

Kapsul vs Tablet, Kapsul Larut Tak Dalam Perut?

Wednesday, April 02, 2014 18
Rabu Tanpa Kata
moga urusan kita hari ini dipermudahkan

nak tanya, sapa yang baca ni makan jamu?
# mak bising, katanya 
'jadi perempuan ni banyak kena jaga
jamu2 akar kayu tu makan, jangan simpan wat hiasan atas lemari'

tapi, aku ada sikit masalah pasal jamu dalam kapsul ni 

takut sarung tu tak hancur dalam perut, gigih aku kuarkan jamu tu letak dalam sudu
pastu togok air sampai kembung, sib tak sembur kat pc
korang paham2 jelah rasa jamu camana, tiada yg perisa oren ye 

masa aku start makan, 2 hari lepas
ada sorang kakak tegur

'eh! tak elok makan jamu yg kapsul ni, baik ambil yang tablet punya
sarung tu tak hancur dalam perut, ni doc yang kata tau, bukan buat citer'

tetiba, aku jadi ngeri membayangkan sarung2 jamu tu berkumpul dalam perut aku
emm, ada alasan nak bgtau mak kenapa aku culas makan jamu, hihi

betul ke tak hancur?
 dia keluar bersama dengan 'bahan buangan ke?'
kalau susah membuang macam mana?

(-_-)