Friday, March 29, 2013

Babai Kakak,Jumpa Lagi

Friday, March 29, 2013 12
~*~ Jumaat Datang Lagi ~*~

Pagi ni sedikit lambat 
sebabnya kami anak beranak ke Terminal One,Seremban
hantar mak aku dan anak dara sulung nak balik kampung
akhirnya mak pilih bas transnasional dari naik 'ketebang'
tak kisahla..asalkan mak selesa dan selamat sampai

kakak dan mok 
Alhamdulillah 
kakak dapat bersama umie,ayah dan adik2 selama 4 hari
Hari ni kakak balik kampung semula
sebab sekolah dah nak buka Ahad nanti
Lepas ni kakak dah susah nak balik sini 
kelas tambahan utk upsr dah bermula

Nampak gaya kami pula yang kena balik kampung
kalau rindu pada kakak
umie kena simpan cuti untuk balik kampung lama sikit

Sabar ye kakak
dah tak lama pun
lepas upsr hujung tahun nanti kakak balik sini
dan kita akan lengkap sebagai satu keluarga macam dulu

umie,ayah dan adik2 sayang kakak
# mood sedih..tapi ku tahankan Jebat
apa kaitan Jebat dengan ini cerita?

Thursday, March 28, 2013

Masuk Lif,Tekan Sendiri

Thursday, March 28, 2013 9
kenal ni?

gambar dari sini

bagus..# tepuk tangan
ye ini lif
boleh didapati dalam bangunan bertingkat
# kalau dah kaya sangat
rumah 2 tingkat pun boleh pasang lif

kisah 1:
bayangkan korang berada dalam lif
dalam lif yang sama ada beberapa orang lagi yang berlainan jantina
tetiba korang terkentut
dan kentut tu bukan jenis yang 'takde bunyi tapi ada bau'
ni yang berbunyi dan berbau
dan ia jelas didengari datangnya dari korang
dahlah orang2 dalam tu memang kena hadap hari2
malu sampai pencen.hihi

apa korang nak buat?
pura2 pitam kah?


kisah 2:
ni kisah sebenar
aku berdiri depan lif sambil belek henpon
lif dah tekan tapi aku tak perasan lif buka ke tidak
maklum khusyuk check status kengkawan kat FB
beberapa detik kendian
aku baru perasan lif terbukak
terus masuk
rupanya ada orang dalam tu
dengan muka kelat
boleh dia cakap 
'ada orang nak naik rupanya,ingatkan lif berhantu tadi
bukak tutup,bukak tutup'

kih kih kih
padan muka aku 

Aktiviti Cuti Sekolah Bersama Kakak

Thursday, March 28, 2013 7
~Salam Khamis~

Masih tensi gara-gara henpon buat hal tapi hidup mesti diteruskan..geledah kotak barang lama dan jumpa satu henpon zaman tok kadok.jadilah dari takde kan,inilah dia pepatah ada berkata 'bila gading tiada,tanduk pun berguna juga'

kring kring nada deringnya
no more lagu Adele.huhu 
Okey..lupakan pasal itu,meh kita bercerita tentang kakak yang balik bercuti.

'Yey..kakak balik,akhirnya keluarga kita dah lengkap' itulah ayat abam bila kakak balik musim cuti sekolah.Alhamdulillah..kakak selamat sampai dari kampung jam 12.30 malam,hari Ahad (dah masuk hari Isnin yang sebenarnya pun).Kami semua siap sedia menunggu kakak di rumah Makwan(Mil) kat Cheras.Sengaja aku mintak adik lelaki turunkan kakak disana..so kakak boleh jumpa makwan dan atok sebelum balik rumah kami.Ops..mak aku pun datang sama,surprise katanya.

Malam itu kakak tido berpeluk dengan adik, masa kakak sampai adik dah tido so dia tak tahu pun yang kakak ada tido sebelah dia sampai ke pagi..Bila dia bangun,terkejut dia tengok kakak ada kat sebelah..lepas tu apa lagi,setiap minit sebut nama kakak je.Rindu sangat agaknya tu ;)

Isnin..
Aku dah siap2 ambik cuti 2 hari (Senin dan Selasa) sempena kakak balik,tak sampai hati nak gi keje bila kakak balik..Sebenarnya aku plan nak buat aktiviti yang tak memerlukan bajet besar bila kakak balik cuti ni.Plan nak bawak anak2 mandi sungai je (sebelum ni penah pegi sungai area Selayang,Bukit Lagong kalau tak silap namanya).Aku plan nak goreng bihun dan nuget sambil berendam tapi cuaca amatlah panas.Maka dari sungai kita pindah ke kolam jelah.Itu pun kolam renang awam Dbkl..jadilah ye anak-anak.Dengan bayaran cuma RM1 sorang,berendamla mereka 3 beradik dengan sorang sepupu sampai hitam muka si kakak kena panas.Dah puas main baru komplen 'ee..muka kakak dah hitam,macam mana ni?' eh baru nyesal ye,masa main tak ingat pulak.Tempat ni dekat je dengan rumah mil dan bagi aku selesa sebab ada bilik air dan kolamnya bersih.

kolam renangnya bersih
2 kolam kanak-kanak
dan 1 kolam dewasa
bayaran cuma RM1/seorang

yang pegang belon tu sepupu kamceng abam
namanya Alif Daniel (Alip) 

sayang kakak

Masa kami sampai jam 2 petang belum ramai orang dan kolam baru lepas cuci..seronokla anak-anak berendam sampai jam 4.00 petang.Umie jugak berpeluh tepi kolam tu sebab cuaca amatlah panas terik.Pukul 4 kami terus balik rumah..

Selasa..
Aku masih cuti..malam tu mak tido umah aku.Pagi takde xtvt cuma masak,makan,layan tv dan berborak dengan mak apdet kisah orang kampung.hehe

Petangnya hantar mak umah adik lelaki,lepak jap sampai 8.30 malam pastu mintak diri sebab ada plan dengan anak-anak.Kami ke Aeon Seremban2.ke kedai buku beli buku latihan untuk kakak dan abam,si kenit pun sibuk nak buku jugak..tersengih2 dapat buku dan kaler (pensil kaler ni rasanya sebakul kat rumah..tiap kali ke kedai buku beli pensil kaler,pastu sepah-sepah..eee sabar jelah) .Pastu tengok wayang citer Jack The Giant Slayer,tayangan 9.45 malam.Dah lama nak tengok citer ni tapi tunggu kakak balik.sib baik masih ada kat pawagam.Aku bagi 5 bintang.memang best giler citer ni dan berbaloi dengan tiket yang dibayar,anak-anak pun happy..

kisah seorang lelaki dengan pokok kacang.
Dan juga gergasi yang berada antara langit bumi
yang ingin menakhluki bumi
endingnya memang puas hati  

eh!cuba cari mana kakak.hehe 

bergambar dengan poster jelah
sebab tayangannya lewat sangat
Patutnya kakak balik kampung hari ini dengan makcheqnya,CikViva tapi last minute tak jadi balik kampung..so mungkin kakak dan mak aku balik esok.Cuma belum pasti naik flight @ naik bas.Kalau tanya  mak aku,lebih suka naik bas katanya..sebab bas akan berenti betul2 kat kampung aku.Kalau naik flight,dari epot ke kampung jauh..malas katanya,ikut pilihan mak la..mana-mana pun asalkan selamat sampai.

Bila kakak tak jadi balik kampung hari ni,abamlah yang paling happy sebab ada sehari lagi bersama kakak.Ofkos la umie dan ayah juga happy..kalau boleh Sabtu baru nak hantar kakak balik kampung.hehe

Okey..ada kerja kena setel..kendian sambung ye..daaa

Wednesday, March 27, 2013

aptb

Wednesday, March 27, 2013 13
aptb
hai korang
selamat hari RABU
aku baru masuk keje
selepas bercuti
sabtu ahad senin dan selasa
sempena anak sulung balik bercuti
(wah!macam anak belajar oversea.hehe)

tapi mood adalah ke laut
henpon meragam
bila ON,keluar ikon jenama henpon
pusing2 kejap pastu padam tanpa pesan

kepada yang sms,call,whatsapp ke hapa
maaf tak dapat jawab
huhu

bila henpon buat hal
rasa macam duk dalam gua
tak tahu perkembangan dunia

aptb
(apa pun tak boleh)

Friday, March 22, 2013

Hobi Adik Ajaa dan Kakakku Pulang Dari Kampung

Friday, March 22, 2013 23
Hai kawan-kawan umie semua.Apa khabar?

Hari ni umie sibuk..so saya rampas kuasa untuk menghapdet blog kesayangan umie.Okey,memula saya nak bercerita tentang hobi saya dimasa lapang.Selain tengok katun Oggy & the cockroaches, Spongebob Squarepant ,Upin Ipin ,Geng Bas Sekolah dan pasang dvd Barbie ulang-ulang kali saya juga suka sepahkan menan,main masak-masak..nanti saya akan pinjam pinggan mangkuk dan cawan plastik umie saya..pastu dah puas main,saya akan paksa abam kesayangan saya untuk kemas.hehe

syok woo layan oggy & the cockroaches ni
dia sangat kelakar

main masak-masak atas tangga
nanti bosan main..suh abam kemas

Sesambil itu saya juga suka salin baju,sekali masuk bilik air..tukar baju dan seluar sebab saya jijik nak pakai semula baju yang dah pakai # seperti ayat feveret abam saya itu 'euw.ia sangat menjijikkan' 


bersama baju pasukan feveret ayah
# jom terbang


ini namanya tarian inang

Bukan baju saya je..saya juga suka pakai baju ayah saya yang belum berlipat itu.Umi saya selalu tensen dengan saya dan saya akan berkata 'Umie marah?Jangan marah..nanti ujan (hujan)'

Ops satu lagi..Saya sangat gembira ni.Sebab cuti sekolah kan dah bermula dan saya tak sabar tunggu kakak kesayangan saya balik rumah kami.Insya Allah hari Ahad ni kakak balik.Lepas ni umie pun tak perlu lagi dengar soklan cepu gangsa saya 'Umie,mana kakak?Ajaa nak gi Jasko nak tengok wayang dengan kakak' hehe

Sekian dari saya..Aja Cikenit Cikebum (^_^)

Thursday, March 21, 2013

Rindu Bertamu di Abu Dhabi:Cara Mengorat Terbaru dan Suami..Tolong Jangan Berahsia Dengan Isteri

Thursday, March 21, 2013 25

sinopsis dari sini 

Drama Rindu Bertamu Di Abu Dhabi mengisahkan tentang liku-liku hidup seorang lelaki bernama Firdaus (Fahrin Ahmad). Firdaus mengalami konflik keluarga dan cinta. Ain Farohah (Tasha Shila) seorang wanita yang difitnah bersekedudukan sehingga ditangkap khalwat dengan Firdaus (Fahrin). Firdaus dan Ain terjerat dengan rancangan Faiz (Shahrizal Jaszle) sehingga kedua-dua mereka dihalau oleh bapa Firdaus, Haji Ilham (Dato Rahim Razali). Bagaimanapun, Firdaus bertanggungjawab ke atas Ain dengan menikahinya dan berhijrah ke Abu Dhabi lalu bekerja sebagai jurutera kanan di sebuah syarikat swasta. Fareez (Aiman Hakim Ridza) sebagai adik bongsu kepada Firdaus dan Faiz berusaha untuk menyatukan kembali keluarga mereka. Fareez juga sangat cintakan Meera (Elyssa) walaupun Meera mempunyai kisah silam yang negatif.

Sebenarnya, Firdaus telah terlebih dahulu mencintai dan bertunang dengan Fatin Zaharah (Fouziah Ghous). Dapatkah Firdaus mencintai Ain Farohah seperti dia mencintai Fatin? Mampukah Fareez menyatukan kembali keluarga mereka?Dapatkah keluarga Firdaus bersatu semula? Saksikan drama yang penuh dengan konflik kekeluargaan dan cinta ini dalam Slot Akasia TV3.


baru 2 kali tertengok drama ni
# maklum waktu siaran adalah 7.00 malam
waktu sibuk2 bagi ibu
nak masak..nak solat..nak ajar anak ngaji.huhu

tapi ada 2 benda menarik perhatian aku malam tadi

Cara Mengorat Terbaru:

kalau ada sesapa yang kamu rasa berkenan
follow dia dan pastikan masa dia tengah pegang henpon
korang buat2 terlanggar si dia
pastikan henpon itu tercampak dari tangan dia
pastu..korang cepat2 ambik henpon itu
dan mendail nombor henpon korang
konon nak pastikan telefon si dia tidak rosak
so..korang dah dapat nombor tepon dia
malam tu..apa lagi cuba lah nasib
sms/call
mana tahu kamu bernasib baik
#Adam langgar Fatin (Fouziah Ghous) dan henpon Fatin jatuh
Adam ambil dan dial no dia sendiri
konon nak pastikan henpon Fatin tak rosak
malam tu Adam call Fatin.
sweet je.hihi 

Suami..Tolong Jangan Berahsia Dengan Isteri

kata nak pegi London urusan kerja
padahal terbang balik Malaysia
konon taknak isteri terasa hati
bukan ke ko niat balik Malaysia
nak ziarah nenek yang meninggal?

ada pulak mulut tanya si isteri
'kenapa tak ikut suami balik Malaysia?'
kan dah kantoi di situ
niat dah baik nak ziarah nenek meninggal
tapi sebab berahsia
si isteri dah fikir bukan-bukan
kan bagus kalau berterus terang?
kenapa nak tipu isteri?
isteri tengah mengandung pulak tu
sedey wei

lagi sakit hati
bila isteri tanya 'macam mana London?'
buat2 bercerita suasana London konon sejuk sangat
padahal isteri saja nak test

selalu aku dengar si suami berkata
'abang bukan taknak berterus terang
tapi taknak sayang fikir bukan2'
pui..alasan tak boleh blah
niat tidak menghalalkan cara lah

sebenarnya berterus terang itu lebih baik
nak marah ke nak hapa ke
biar pada masa tu je
dan yang ditipu pasti takkan lupa betapa sakitnya ditipu

tetiba emo.huhu
# tak sabar nak tengok episod hari ni
apa alasan si suami bila dah kantoi

Kisah Lidi dan Kacang Hijau

Thursday, March 21, 2013 10
Malu pulak aku tengok entri Rumpai Laut tu,apa kita kita apdet satu lagi cerita.Ini kisah anak-anak ye # tahu malu ye,siap tulis bersiri lagi tu.huhu 

Dulu...masa sekolah rendah,rasanya dalam darjah 1 kot.Balik dari sekolah..aku mintak dengan mak aku 100 batang lidi sebab cikgu suruh bawak..zaman aku dulu,belajar mengira pakai batang lidi.huhu.Mak aku ambik penyapu lidi dan potong  batang lidi tersebut pendek2 dalam sejengkal budak kecik.Sampai sekarang aku ingat lagi kenangan belajar mengira dengan batang lidi itu.


gambar dari sini

Malam tadi..sambil baring tengok tv,si abam berkata-kata 'umie,esok cikgu suh bawak kacang hijau 3 gengam'.Pening kepala aku..mana nak cari kacang hijau memalam macam ni?Kat rumah memang aku tak penah buat bubur kacang hijau pun.Setiap hari bekerja,aku sampai umah dah pukul 7.00 malam..en Abe pulak balik keje jam 1.00 pagi.Mana nak cari kedai runcit yg jual kacang hijau waktu begitu?




Kesian si abam,pagi ni aku cakap dengan si abam 'kalau cikgu tanya,bagitau cikgu kat rumah saya takde kacang hijau ..ibu dan ayah saya balik keje dah malam.takde kedai bukak.boleh tak saya bawak lain kali?' harap-harap cikgu terima penjelasan tersebut.

Kenapa lah cikgu tak bagitau minggu lepas ke @ sehari dua sebelum benda tu diperlukan (ker si abam yang lupa apa yang cikgu pesan?) dah nak guna esok baru nak mintak.

Mak aku dulu takpelah..suri rumah.Aku balik sekolah tengah hari,terus balik rumah sendiri..nak apa pun sempatlah mak ayah carikan.Tapi anak aku sekarang..balik sekolah terus ke rumah pengasuh.Dah petang baru jumpa ibunya.

Ingat lagi kawan aku penah citer,anak dia mintak 'tanah gambut' masa dah keluar pintu rumah nak ke sekolah.Mau tak hangen kawan aku tu?

Harap2 cikgu tak suruh abam berdiri luar kelas macam zaman aku dulu...

Sekian,

Luahan Hati Seorang Ibu

Collagen Rumpai Laut (Seeweed Collagen) Siri ke 2

Thursday, March 21, 2013 9
Okey,ini sambungan entri semalam hahaha..siap ada siri ke 2 bagai.# dengan berkobar2 balik rumah terus jenguk hasil rendaman rumpai laut itu.Mak ai..penuh besen kecik tu

  • basuh dan bilas banyak kali sampai puas hati (tetap jugak ada bau hanyir air laut..si abam ingat aku rebus kerang 'umie masak kerang ke?'haha)
  • cari periuk besar (jenuh geledah lemari,jumpa satu periuk besar yang tak penah guna pun..yelah,selalu masak pakai periuk kecik je.sampai lupa bila ntah aku beli periuk itu)
dari sejemput bertukar jadi seperiuk

  • masukkan rumpai laut itu bersama dengan 2 liter air (takde penyukat so pakai botol air yg ada tulis 2 liter)
  • campak 5 helai daun pandan dan 2 sudu besar gula pasir (tiada gula perang)
rumpai di laut dan daun pandan di darat
dalam periuk bertemu jua

  • kacau dan biarkan dia menggelegak (mungkin sebab rendam lama sangat,kejap je dah hancur lebur rumpai laut itu)
  • biarkan sejuk dan masukkan dalam bekas2 kecik untuk senang di makan
dapat 6 bekas
emm nak jual satu bekas rm berapa ye?
hehe

  • sebelum tido tadi dah makan 3sudu besar..aku cedok dan terus masuk mulut macam tu je.takde nak campur dengan apa2 pun.RASANYA ? bagi aku okey je walaupun ada rasa hanyir sikit dan takde rasa manis mungkin aku letak gula sikit sangat.huhu (apa sangat la rasa itu..kalau masa dalam pantang bersalin dulu,anak haruan yang berenang itu pun aku boleh telan hidup2.hehe)
  • pagi tadi..telan lagi 3 sudu tapi kali ini rumpai itu dah bertukar jadi macam agar-agar (kalau aku letak sirap mesti sebijik cam agar2 sirap)
sejukkan dalam peti sejuk
bertukar jadi agar-agar rumpai laut 

Sebelum telan siap doa 'Ya Allah,moga dengan izin Allah,benda ni ada manfaatnya untuk aku' hehe

Wednesday, March 20, 2013

Collagen Rumpai Laut (Seeweed Collagen) FREE

Wednesday, March 20, 2013 15
Dulu..heboh pakat promote kebaikkan spirulina yang kaler hijau lumut tu.tapi aku tak pernah pun mencuba.Kendian datang pula acai berry..macam-macam jenama ada (aku pun ada beli beberapa botol Monavie masa memula muncul dari harga rm120 sekarang boleh dapat rm75 je sebotol..bagi ayah di kampung minum.kesannya?entahlah,ayah kata badan dia takde rasa lenguh..mungkin nak ambil hati aku?dan en Abe pun kata muka dia takde berminyak lepas minum ni)

Sekarang macam2 produk kesihatan ada dipasaran.sediakan $$ je.Kalau kaum pompuan,jual je produk yang ada 3 perkataan ni:
  1. menguruskan badan
  2. mencantikkan kulit/menggebukan wajah
  3. mengetatkan apa yang longgar
konfem ramai yang berminat.hihi

Sekarang muncul pulak produk bernama  Kolagen Rumpai Laut (Seeweed Collagen).Wah,promo tak hagak-hagak.Siap ada gambar sebelum dan selepas menggunakan..sapa tengok konfem teruja,sapa tak nak cantik dan gebus kan?

Okey..dari blog Filla The Kasihs (harap dihalalkan share di blog aku ni) jom kita tengok kebaikkan Collagen Rumpai Laut ini.


KEBAIKAN KOLAGEN ASLI DARI RUMPAI LAUT KERING

-Melaraskan BERAT BADAN dan HORMON
-Peningkatan PAYUDARA
-Anti Bakteria
-Membuang TOKSIN
-Menghilangkan SEMBELIT
-Mengurangkan tekanan darah tinggi dan hypotension
-MENCANTIKKAN KULIT
-MELICIN dan MENEGANGKAN kulit serta PAYUDARA (anti penuaan)
-Memulihara sel-sel kulit mati (JERAWAT)
-Menormalkan fungsi kelenjar tiroid
-Memperbaiki masalah KULIT dan RAMBUT
-Mengurangkan KEDUTAN, TEMPAT HITAM, SELULIT dan JERAWAT juga RESDUNG
-Membantu meningkatkan METABOLISME
-Meningkatkan fungsi stomach 
-Membantu menghapuskan nefritis (radang buah pinggang), Arthritis (sendi tulang), basal
-Menguatkan saluran darah, mengurangkan penyakit sendi
-Meningkatkan PEREDARAN DARAH, dingin dan mencegah sakit bahu
-Berkesan bagi orang-orang yang telah sarcoma atau TUMOR
-SLIM UP abdomen dan PUNGGUNG anda, melembutkan kulit dan mengurangkan sakit pinggang
-Mencegah ANEMIA
-Mampu meningkatkan penghasilan SUSU IBU
-Memperbaiki masalah penglihatan dan batuk
-Mengisi rawan antara sendi, menguatkan tulang, sinews dan gamen serta lebih rendah sakit belakang dan sebagainya.
-Sesuai untuk ibu mengandung 6 bulan ke atas (2 sudu sahaja)

# emm banyak tu..teruja tak?

Dan...semalam aku dapat FREE,tanya la sapa bagi?kawan en Abe yang bagi,katanya wife kawannya itu berniaga benda ni dan bagi free untuk en Abe cuba.Dan en Abe memang tak tahu apa mendenya itu..maka aku yang tahu konfemlah teruja sebab dapat mende free.hehe (adakah ini salah satu strategi pemasaran?emm)

Malam tadi aku dah rendam..sedikit bengom sebab aku rendam semua,huhu.tak sangka pulak dia mengembang dengan jayanya..memula buh dalam bekas eskrem je tapi nampak penuh,tukar besen kecik..makin kembang.Aiyakk..kalau buh dalam baldi adakah beliau semakin kembang?ngeri pulak aku tengok bila dia mengembang gitu.Si Abam sibuk tanya 'apa ni?umie nak makan ke?'


dari kiri ke kanan:
1-semasa kering,bau macam ikan masin
2-dah rendam (bekas kecik)
3-tukar bekas besar sikit..semakin kembang
4-rumpai laut jarak dekat
Balik nanti aku nak rebus.Kata kawan aku 'letak la daun pandan bagi wangi..nak perasa letak gula perang.Kalau lalu telan gitu aje,tak payah letak apa-apa'.tengoklah apa yg ada kat rumah nanti.Daun pandan memang ada aku tanam..gula perang takde,gula putih ada la..

Kalau menjadi aku share kat blog tapi kalau tak de apa2 kesan korang buat2 lupa la yang aku penah post pasal ni kat blog dan aku juga mungkin akan delete entri ini.kih kih kih

Samad Maccaboy,Samad oh Samad

Wednesday, March 20, 2013 4
Dulu penah share kat blog seorang vlogger yang aku minat/suka tengok video dia dalam You Tube,namanya 'matluthfi' ala,yang belajar seberang laut tu.Boleh dikatakan hampir semua video dia aku dah tengok.Hari ni adik aku perkenalkan seorang lagi vlogger namanya sama macam Poksu aku (adik lelaki ayah) iaitu Samad @ Samad Maccaboy (cer cari dalam you tube)

Emm..ni konfem peminat matluthfi jugak.MatLuthfi buat loghat utara dia buat loghat Ganu,kelakar pulak aku dengar..Tapi kalau dia cakap laju-laju nampak sedikit kelam kabut.Tapi boleh la mengisi waktu bosan


memang dah jadi hobi budak2 zaman sekarang
upload video kat You Tube
bagi semua orang tengok
ada video yang nampak cerdik
tapi tak kurang jugak yang menampakkan kebodohan sendiri

apapun buat adik Samad,eh!tetiba adik pulak.huhu
~selamat maju jaya~

Rezeki Pagi Rabu

Wednesday, March 20, 2013 7
~Assalamualaikum~

dah sarapan?

Pagi ni ada rezki terpijak
Masuk opis dapat call
'teman main masak-masak' di opis lama yang call
ingatkan apa
rupanya suh datang opis ada bekfes katanya
# tq kak..sambal itu sedap macam dulu jugak

hello..apa di dalam?


nasi lemak rupanya


selamat menjamu selera
(^_^)

Tuesday, March 19, 2013

Rancangan Masak-Masak dan Isteri Mithali

Tuesday, March 19, 2013 17
Rancangan Masak-Masak dan Isteri Mithali
Hai korang..dah sarapan?Hari ni aku bekfes makan 2 ketui kuih yang diperbuat daripada kacang dhal.Vadey namanya..kalau nampak kuih tu kat kafe konfem aku tak pandang kuih lain.Dah tahu cara nak buat tu senang je tapi beli lagi senang kot.Bak kata budak nama Mael dalam Upin Ipin 'murah je.2 singgit'.hehe.Tengok kuih ni tiba2 teringat kat kawan baik yang sedang cuti sakit,akak tu pandai buat kuih vadey ni.Kak A,semoga akak cepat sembuh ye..

Hari ni masih nak berceloteh tentang rancangan tv (maklumlah sabtu ahad mengadap tv je.huhu).Remote kat tangan je takde sapa nak berebut (guna kuasa veto memanglah umie je yang menang.hahaha) aku tekan sana sini dan melekat di AFC Channel..masa tu ada sorang mamat Singapore mengacara sebuah rancangan cari makan di India.Area mana di India itu tidaklah hamba ingat.Nama rancangan ialah Singapore Flavours.mamat tu takdelah hensem pun tapi cara dia mengacara buat aku tak de niat nak tukar channel (harap maklum..muka hensem bukan jaminan rancangan itu menjadi pilihan ramai).

Dia ada menemuramah seorang wanita tempatan,akak aci tu tunjuk cara masak..aku rasa dia memang pandai masak.dia bercerita ramai wanita India buat mentega dan yogurt sendiri.Tapi nak hasilkan mentega tu makan masa berhari-hari sebab buat manual (kacau +cedok +kacau + cedok) jadi hasilnya seciput tapi nak habiskan tak sampai 2 minit.huhu

Paling aku kagum ialah ramai para isteri disana masak makanan tengahari untuk suami mereka dan ada khidmat penghantaran yang khas untuk menghantar masakan isteri tadi kepada suami mereka di pejabat.Kagum tak?korang tak kagum takpe..aku kagum sorang-sorang.

Kata akak tu..diorang masak dalam kul 10 @ 11 pagi..nanti 'tukang hantar makanan' tu datang rumah untuk ambil menu dan hantar ke pejabat suami.Lebih kurang dalam kul 12 tengahari si suami itu dapat makan tengahari dengan menu dari rumah.Khidmat tu bukan takat hantar je tau..siap datang balik untuk kutip bekas makanan tu dan hantar pada si isteri tadi.Servis tu lebih kurang rm10 kot duit kita.

Lagi satu..dia temuramah tukang hantar makanan tu,katanya 'menu yang biasa di masak oleh si isteri ialah dhal.nasi.kari.capati' dan katanya dalam sehari dia menghantar tak kurang dari 40 bekas makanan.diorang susun bekas tu dalam tempat macam kerusi panjang..dan junjung bekas tu atas kepala @ tolak macam kereta sorong tu.

Agak2 la kalau kat negara kita ada servis macam tu sanggup tak para isteri masak dan upah tukang hantar ke pejabat suami?

#dengan rm10 tu baik la suh beli makan kat kafe pejabat je.kos nak hantar lagi mahal kot..ambil kira minyak + tol + masa.hihi

Monday, March 18, 2013

Penyakit Was-Was @ Obsessive Compulsive Disorder (OCD)

Monday, March 18, 2013 21
Penyakit Was-Was @ Obsessive Compulsive Disorder (OCD)
Sabtu dan Ahad semalam tak kemana2..duk umah je (adik2 pun takde balik rumah aku pun.huhu) kalau tidak,ada je muka cik viva dan sorang lagi adik lelaki muncul di muka pintu tapi 'hello,orang pun ada life okey' so aku pun paham la..hihi.Apa aktiviti kat rumah selain masak,makan dan mendobi?seharusnya ialah mengadap tv.Buka tv dari pagi sampai ke malam nak tido baru tutup,kalau la tv tu boleh menjerit dah lama dia menjerit 'oi..tutuplah,aku panas dah ni.kang aku meletop..ko jugak yang susah'.

Okey,ni nak citer..semalam terlayan Nona (dah lama tak tengok.Maklumlah siang malam mengadap drama korea je.huhu) Pengacaranya ialah Cik Fara Fauzana dan Cik Neelofa.Antara segmen ialah penyakit yang jarang kita ambil peduli iaitu  Obsessive Compulsive Disorder (OCD) atau dalam bahasa mudah pahamnya pula ialah 'penyakit was-was'.kat sini ada tulis 

Korang penah tak dah keluar rumah,kunci pintu dan start engin keta ..tetiba teringat 'eh.aku dah kunci pintu ke belum ye?' turun..check pintu.oh dah kunci pun.memang buang masa sangat.Itu baru sikit..sebab aku pun ada ketika jadi macam tu tapi jarang-jarang berlaku.Orang yang ada OCD ni dia tak perasan pun ada mengidap sakit tu sebab tak nampak macam orang sakit.Cuma kalau orang perhati betul2 memang nampak tak normal.

Contohnya:

  • ambik wuduk berkali-kali sampai dia rasa yakin
  • angkat takbir banyak kali..sampai orang sebelah rasa pelik
  • pegang apa benda pun akan cuci tangan banyak2 kali sampai dia yakin dah bersih
  • nak pegang kepala pair/tombol pintu rasa macam kotor kalau orang lain dah pegang
banyak lagi contoh..itu antaranya je.Rupanya ramai yang mengidap penyakit ini dan ada penawar untuk mengubatinya. 

Mak aku selalu marah adik lelaki aku (form 3) sebab dia selalu ulang alik masuk bilik air ambik wudu' sampai la dia rasa puas hati.Penah kami gelakkan dia sebab bila nak tido,dia lapik tilam dan bantal dengan tuala/kain sebab dia risau kalau ada tahi cicak atas tilam nanti kena baju dia dan kotor untuk solat.Sekarang aku dah paham perasaan adik aku tu.Harap perkara tersebut tak berterusan..nanti aku akan gugel cara mengubatinya..

Ada pengalaman?sila kongsi ye... 

Pentingnya sarapan untuk memulakan hari

Monday, March 18, 2013 12
Pentingnya sarapan untuk memulakan hari
Dah sarapan?jangan tak sarapan tau sebab sarapan itu penting untuk kita memulakan hari.Dalam HotFm pagi ni tajuknya  'kenapa tak ambil sarapan?' maka ramai la yang call bagitau sebab musabab kenapa tak ambik sarapan.ikut kajian 3 daripada 10 kanak-kanak tak bersarapan ke sekolah.emm...camner tu?Okey,ada macam2 alasan bagi yang tak bersarapan.Antaranya:

  • memang sejak kecik dah biasa tak bersarapan
  • tak boleh makan pepagi nanti sakit perut
  • tak ambil sarapan sebab nanti menyebabkan mengantuk..tak boleh buat keje
  • mak masak tak sedap (sian mak dia kalau tahu anak cakap macam tu.huhu)
Sejak beranak pinak ni dan anak2 dah bersekolah..aku cuba sediakan sarapan.Paling malas pun roti kosong dan segelas milo.Rajin sikit roti celup telur/lempeng/cekodok.Tapi belum lagi rajin sampai nak buat nasi kerabu/nasi berlauk macam sarapan aku di kampungku yang indah permai itu.Pagi ni si abam sarapan segelas milo dan 3 keping lempeng.(lempeng tu buat size 's' je..sebesar tapak tangan aku,kalau tapak tangan adik hajar itu namanya cekodok..kecit sangat.hehe)

Ada pemanggil bagitau 'sarapan penting untuk kurus'..teruja kan?tapi ingat ye ..sarapan yang simple.kalau sarapan nasi lemak kerang 2 bungkus di temani pula roti tampal 3 keping,segelas teh tarik..nak kurus tu dalam mimpi jelah kot.

Aku memang dah biasa sarapan berat dari dulu (sebab tu aku tak kisah tak lunch)..pagi ni sarapan nasi goreng kampung,kebetulan masa ke kafe nasi goreng tu baru siap .. so aku yang merasmikan mencedok nasi goreng tu..ambik atas sekali sebab banyak ikan bilis dan bawang goreng.hehe

Kenyang yang amat ni... okey,makan sudah,minum sudah..apa lagi tunggu..buat keje la pulak ye...

Friday, March 15, 2013

En Kuning,Jam Saya Dah Pukul 1 Pagi Tau

Friday, March 15, 2013 19
Malam tadi (ekceli bukan malam,dah pagi pun) aku tetiba hangin dengan 'encik kuning'.Dulu aku adalah pengguna setia Wilayah Biru (10 tahun jugaklah aku setia) tapi sejak beberapa tahun lepas beralih arah kepada EnKuning sebab terpengaruh katanya lebih murah..Opss..dalam Nuffnang pun ada iklan yang ditaja oleh En Kuning.TQ.(pun ada citer tentang Nuffnang..kendian la citer).

Alkisah..malam tadi tertido awal..sedar2 jam 12.30 malam..turun bawah kemas menan anak,sampai ke bawah tangga di sepahkannya.lipat kain yang menggunung atas sofa..pastu dah tak boleh tido.belek2 henpon ada lagi kredit rm5..hati di cuit2 nak bukak fb (aku guna prepaid) so gatai tangan langgan internet.ambik yang paling murah le RM1 utk penggunaan 1pagi-7pagi (konon nak intai kisah kawan2 kat Fb je)  

Okey..nak share antara pakej internet bagi prepaid yang di tawarkan ialah:

  • Daily 100mb 1-7am(RM1)
  • Daily 150mb (RM3)
  • Weekly 600mb (RM15)
  • Monthly 600mb (RM30)
  • Monthly 2GB (RM48)
  • Monthly 5GB (RM68)

antara yang aku selalu langgan ialah Daily 150mb (RM3) dan Monthly 600mb (RM30).Tapi bulan ni tak langgan yang bulanan sebab rasa macam tak perlu.

Masa tu jam dinding aku dah kul 1.02 minit so aku selamba on packet data dan tekan FB..lama duk hang je,stres jap.dan hati adalah sedikit cuak (tetiba).terus check baki 'makkkkkkkkkkkkkkk' tudia...abis kedit aku rm4 dipotong.dalam hati terfikir 'jam aku dah kul 1.02 minit pagi..entah2 jam kat dinding EnKuning belum pukul 1.00 pagi'.huhu.

Pagi ni..call EnKuningCentre..konfem,katanya mengikut rekod diorang 'puan dah surf internet sebelum waktunya.dalam rekod,puan dah surf jam 12.58 malam'.uwaaaaaaaaaaaaaa...salah siapa ni?walaupun cuma rm4 tapi kalau tambah lagi 90sen boleh dapat Crispy Wrap Chicken & Cheese dari Hot&Roll..hehe

Tapi kan EnKuning,Jam Saya Dah Pukul 1 Pagi Tau ,jam enKuning yang lambat kot.hihi (nak jugak menang tu)

diperkenalkan ,En Kuning

'HAI..SELAMAT HARI JUMAAT'
HAPPY WORKING YE'


# kata Ajaa 'jangan marah tau..nanti hujan'

Thursday, March 14, 2013

Bicara Khamis

Thursday, March 14, 2013 21
Bicara Khamis
Khamis yang indah

# sampai opis..tengok yang mana penting,yang dulu di dulukan..yang kurang penting..esok jelah buat.hehe

# dapat sms dari sis Pb,katanya ada kat klia..menghantar family mertua yang nak ke tanah suci.so kuar jumpa kejap..dapat jugak berkenalan dengan adik iparnya, My Story Pic.kecil molek orangnya ;)

# tengah syok sembang..dapat call dari pengasuh..anaknya demam dan kena masuk spital.emm camner ye?aku dah sampai opis..tapi cik abe masih kat rumah dengan kenit (macam biasa sikenit akan pegi lewat kalau ayahnya keje petang) bincang ngan cik abe,maka aku kenalah ambik cuti 1/2 hari .sib baik belen cuti banyak lagi (banyak la sebab baru bulan Mac..cer bulan Nov,silap hari bulan takde belen.huhu) 

sekian apdet hari ini..

Wednesday, March 13, 2013

Nak Baca Je

Wednesday, March 13, 2013 17
Nak Baca Je
hari ni taknak update
nak baca semua blog kat list belah kanan tu je

tunggu ye
aku datang ni
sediakan sirap dan biskut merry ye
nak hidang pavlova pun okey jugak
^_^

Tuesday, March 12, 2013

Adegan Biasa dalam Drama Korea

Tuesday, March 12, 2013 16
Aktiviti tido lewat bermula lagi..huhu.Sekarang duk melayan Drama Korea bertajuk 'Welcome Rain to My Life' (Isnin-Jumaat,jam 10.15 malam)

dari sini Korean Drama
Total 106 episod
kisah kehidupan seorang gadis keras kepala,Han Dan Bi
yang akhirnya insaf lepas ayah kesayangan ditimpa kemalangan
semasa ayahnya di dalam 'koma' terbongkar rahsia..dia adalah anak angkat
siapakah ibu dan ayahnya yang sebenar?
maka pencarian pun bermula

# malam tadi episod yang ke 92
emm letih tunggu ending

dan King Of Ambition (Isnin dan Selasa,jam 9 malam).


dari sini KoreanDrama
24 episod
kisah seorang perempuan,Joo Da Hae
dia ingin menjadi seorang wanita yang hebat
dan dalam perjalanannya menjadi First Lady
dia sanggup butakan mata pada suami dan anaknya
akhirnya anak perempuan mati depan mata
suami masuk lokap atas tuduhan membunuh
masuk lokap 4 tahun sebab dibuktikan tanam mayat tapi lepas kes membunuh
kerana tiada bukti..pembunuh sebenarnya adalah dia
sekarang suami dah bebas dan dalam episod membalas dendam
dan membuktikan pada dunia semua kesalahannya

#semalam dah episod 11
tinggal lagi 13 episod ..yes 
Okey..alang-alang dah tulis pasal ni,meh aku nak share tentang pemerhatian aku tentang drama Korea.Scene(Adegan) biasa dalam drama korea ialah:
  • suka berahsia (adoi..boleh sakit jiwa aku melayan drama ni.banyak sangat rahsia.hidup dalam rahsia ni mana ada seronoknya..tido malam pun tak lena..patutlah boleh buat sampai ratus-ratus episod)
  • bercakap ulang-ulang contohnya:kata si A 'tadi saya nampak lembu kena langgar dengan kereta' dan si B pun bertanya 'awak pasti ke yang awak nampak lembu tu dilanggar kereta?' 
  • kalau bergaduh kat meja restoren..mesti ending dengan simbah air kat muka/baju 
  • kalau nak tolak bala..simbah garam (ada drama yang makcik tu sangat geram dekat kawan baik dia yang talam dua muka..orang tu datang rumah,dia halau dengan campak garam)
  • ada anak luar nikah adalah biasa dalam drama diorang dan siap saman menyaman rebut hak penjagaan anak luar nikah tersebut
  • kalau sakit hati@marah..tepuk dada kuat-kuat (genggam tangan macam penumbuk) dan pukul dada sendiri..mesti sakit kan?
  • couple bila berdating..ada adegan dukung-dukung (pakwe dukung awek sebab awek tertido masa balik dari ..nasib baik la kalau dapat makwe 'size S'.cer kalau dapat yang 'size XXL ' mau patah pinggang dahlah kawasan perumahan diorang jenis kawasan berbukit)
  • perniagaan berunsurkan makanan adalah biasa dalam drama korea.tak kisahlah makanan segera @ pun perniagaan serbuk kopi
  • anak hilang (culik masa kecik,hilang kat taman permainan,hilang @ di sahkan mati masa bersalin)
ada lagi ke yang aku terlepas pandang?

# err ... nampak sangat ke aku ni peminat drama korea?huhu

Untukmu...38 Hanya Nombor

Tuesday, March 12, 2013 11
~Salam Selasa~

Dulu-dulukan,bila hari istimewa 'yang tersayang' (cinta hati,kawan baik,mak ayah,adik beradik) maka sibuk la mencari kad..kalau bajet lebih beli yang ada music,kalau bajet kureng 'kad biasa yang ada kata2 gambar bunga/bear' kalau rasa nak kreatif buat kad sendiri.hehe

Kendian..datangnya handphone,senang sikit..dah takde kad...sms@mms kata2 dengan gambar kek dan lilin.pastu di ikuti dengan e-card dalam emel.

Sekarang..tak cukup dengan sms,wish kat wall FB,TWITTER,INSTAGRAM bla bla bla.padahal malam tu tepat jam 12malam dah wish siap kiss/hug (cium dan peluk bagi yang halal ye).Bagi yang ada blog haruslah buat entri khas untuk yang tersayang kat blog (orang yang membaca rasa nak muntah tu sila abaikan.hahahaha).

okey..nak jugak ikut arus laman sosial yang berkembang sekarang..aku dengan ingin membuat entri khas untuk 'si dia' sempena besdaynya hari ni 12 March 'sayam..happy besday yang ke 38 tahun.38 itu hanya lah angka.Apa yang paling penting ialah 'pengisian' selama 38 tahun bernafas dimuka bumi Allah ini..moga hidup diberkati Allah selalu'

nak gambar?

.
.
.
.
.
.
.
sensor ni tau..jangan terkejut ye..

.
.
.
.



gila besar kad ni
saja posing dengan kad
tapi tak beli pun

kecik sikit kad ni
tapi tak beli pun
saja posing,.hehe

# love u muah muah


hadiah ?
nanti kita fikirkan sesama ye...

Monday, March 11, 2013

Profile Picture..Kartun @ Bunga?

Monday, March 11, 2013 9
Profile Picture..Kartun @ Bunga?
Tadi aku gelak sakan..tahu kenapa?(tak nak tahu pun tetap aku nak cerita.keh keh keh).Kisahnya..aku tukar profile picture kat laman mukamuka.Haruslah sesi pilih gambar tercantik,tergebu,ter itu dan ter ini.yelah profile picture katakan (*_*) dengan bantuan camera360 haruslah kulit nampak gebu seperti apam terlebih yis.

Sekali..dah letak sebagai profile picture ramai lak yang komen 'puji pujian' alamak..malu le pulak terus delete.Boleh gitu?euwwwwwwwwwwwwww aku adalah sangat malu dipuji.Rasa macam nak nyorok bawah meja.Ada orang setiap minggu tukar profile picture...hobi kot.

Ingat lepas ni nak letak gambar bunga @ kartun je sebagai profile picture.hehe

# pujian ibarat mata pedang..membunuh dalam diam dan boleh mendatangkan riak.

Apa Boleh Tolong?

Monday, March 11, 2013 18
# sebenarnya aku takde idea nak apdet blog..so meh kita jenguk blog kengkawan.Terbaca blog Dialog Uda tentang anak bujangnya yang berumur 6 tahun.Bila baca,aku terkenang si bujang aku jugak.Sekarang ni pantang aku ke dapur dia pun sibukla mengekor bontot.

'umie masak apa?ada yang boleh abam tolong'

memula malas nak layan tapi banyak kali dia macam berharap so aku izinkan dia untuk tolong sikit2..suh ambilkan sos dalam peti ais @ kacau2 masakan dalam kuali (nak bagi pecahkan telur tak berani pulak..takut terpercik minyak kat muka).

Aku rasa zaman ibubapa sama2 bekerja ni kena ajar anak2 basic ke dapur (basuh pinggan dan masak simple macam masak air,masak nasik,buat nasi goreng@maggi goreng,goreng nugget@sosej).Selain itu boleh juga diajar basuh kain..bukan nak kena memberus pun..masukkan dalam mesin basuh dan letak sabun,tekan start.Kalau dah kahwin takde la semua nak harapkan isteri yang buat.Bila isteri pantang bersalin takdelah kes asik makan kat kedai hari-hari @ kain baju hantar dobi.  
  


Satu lagi..ajar anak lelaki/pompuan untuk tahu basic tukar mentol lampu,tukar kepala paip ke..sebagai persediaan kes kecemasan juga.

Sebenarnya aku cukup kagum dengan lelaki pandai masak.Bukan masak yang simple2 (masak nasi,air @ meggi) tapi masak berat macam masak kari@masak lemak gitu.Aku yang pompuan pun jarang masak kari..tak pandai sangat tapi semalam aku masak kari ayam tanpa santan,licin seperiuk..sedap la kot.hihi

Friday, March 8, 2013

Astro View Bulan Mac:Ziela Jalil,Erra Fazira,Kak Engku dan Cik Ta

Friday, March 08, 2013 15
# takde idea nak merepek
lompat-lompat dari blog ke blog
sendiri punya blog tak tahu nak apdet apa
mulut sambil mengunyah ubi ketuk cicah sambal kicap
perghhhhhh pedas gila sambal kicap ni
harap tiada kejadian cherry berry 

okey sesambil itu juga
membelek folder gambar di henpon
cari gambar yang sesuai dibuat cerita
eleh..korang pun penah buat kan?

jumpa gambar dibawah

Astro View Bulan Mac

Ziela Jalil,Raja Azura(Kak Engku),
Erra Fazira dan Rozita Che Wan (Cik Ta)
ini adalah Majalah (er..majalah ke?)
ker nak panggil buku intisari rancangan?
hehe
dah sampai kat peti surat rumah minggu lepas
suka pulak aku dengan cover tu
walaupun jarang tengok rancangan Primadona
sebabnya..pengacara ramai sangat..semua berebut nak bercakap.huhu

dalam mereka berempat aku suka tengok KakEngku
sebab kak Engku ni aku tak pernah tengok dia bermuka masam
selalunya gelak je memanjang
dalam siaran SinarFm dia suka kenakan SY-Saleh Yaakob
ada orang yang luarannya nampak happy
dalaman?
hanya dia yang tahu
harap kak Engku 'happy sokmo'
sekian

Thursday, March 7, 2013

Jumpa Blogger Tapi Macam Jumpa Artis

Thursday, March 07, 2013 18
~Selamat Petang~
hari ni lambat sikit collect report
ada sedikit masalah teknikal
selalu pagi2 dah melilau kat terminal
hehe

jalan2 ke terminal
sambil tengok gelagat manusia
yang baru turun kapal
yang baru nak naik kapal

tak disangka terserempak dengan pemilik blog ini
#malas letak link sebab dia dah sedia gelemer..boleh?
hehe


kenal tak?
dia adalah Jemah aka Virus Padu
kakak kepada Ceera dan Sepet

katanya baru balik dari LGK-Langkawi
aku tegur dia
(takkan dia nak tegur aku dulu..bukan glemer pun.huhu)

ini kali ke 2 aku jumpa dia 
kali pertama di kedai kasut Bata Seremban2
tapi dia pemalu
aku nak mintak bergambar pun rasa malu
tapi dia memang comel macam kat blognya juga
(^_^)

hai Jemah
(macamlah dia baca)

#lambatnya nak balik
apa nak makan berbuka nanti ye


Ralat/Nota Kaki:
ramai lak yang tanya mana gambar dengan Jemah
(2 orang yang tanya,boleh kira ramai tak?hehe) 
sorry memang takde bergambar
cakap pun boleh kira berapa patah
meh citer balik

aku jalan dan selisih dengan seseorang yang menarik perhatian
menarik sebab dari jauh nampak penampilan menarik perhatian mataku
orangnya tinggi,putih,tarik beg kaler pink kalau tak silap aku
aku pandang sekilas ,muka cam penah nampak
undur selangkah dan cakap 

aku:vp kan?

dia:ye,sapa ni?

aku:irfa..
(cakap nama dlm blog la kan,
nama sebenar lagi la tak kenal.huhu..pastu salam)
dari mana?

dia:langkawi

aku:oh tnggu orang ke?

dia:emm taklah..(lebih kurang gitu la jawapan dia)

aku nampak dia macam pandang keliling,mungkin nak cepat

so terus cakap 'okey,jumpa lagi'

dah jalan selangkah dua baru fikir
'nape aku tak mintak berfoto dengan dia?ini dah kali ke2 aku jumpa dia'
tapi takkan nak pusing balik kan?
malu la ai..

sekian

Cerita Masa Dulu,Indah Di Kenang

Thursday, March 07, 2013 10
Sejuk gila ekon hari ni (adakah sebab perut kosong?)Hati,bertabahlah..last ganti posa 1 hari je pun.Orang lain dah berzaman ganti,ko sehari pun asik la bertangguh ;(

Tadi cikviva emel tanya 'mana nak dapat air pong?member peknen mengidam nak ni'..aku pun ingat2 lupa apa itu 'air pong' dan tak tahu la korang kenal ke tak sebab lain tempat mungkin lain namanya.Mintak gambar dengan pakcik gugel pun takde..tapi gigih cari dengan macam2 keyword akhirnya jumpa sekeping kat sini mawaddahaisya(pinjam ye)

kat kampung aku panggil 'eskrem air pong'
kalau beli satu patahkan dan  kongsi 2 orang
dulu 10sen sebatang
ni eskrem feveret masa kecik2 dulu..balik sekolah jalan kaki makan eskrem sampai meleleh kena baju/tudung.oh nostalgia

sebut pasal kisah dulu2..adik pompuan no5 selalu merungut.dia cukup 'anti + menyampah' bila berkumpul ramai2 (aku,adik no2,cik viva dan adik no 4) sebabnya kami suka bercerita kisah purbakala,kisah masa kami kecik dan membesar di kampung.dan selalunya dia takde dalam cerita itu sebab kami jauh beza umurnya.

(kami 6 beradik 'selang bunga'.pompuan,lelaki,pompuan,lelaki,pompuan,lelaki).

Aku dan adik bawah aku si M beza 2 tahun
M dan cik viva pun beza 2 tahun
CikViva dengan bawah dia,Ichik beza 4 tahun
Ichik dan adik no 5 beza jauh sikit .. 7 tahun kalau tak silap
Dia dengan yang bongsu beza 4 tahun (ada sorang keguguran antara mereka berdua)

Aku rasa,bercerita kisah purbakala dizaman kecik2 itu adalah biasa bila adik2 berkumpul.Korang pun sama kan?.. 

Wednesday, March 6, 2013

Ultraman Wujud ke?

Wednesday, March 06, 2013 10
Lokasi:Home Sweet Home
Waktu:Lepas Solat Maghrib
Pelakon Utama: Abam (baru nak mula mengaji)
Pelakon Tambahan:Umie

~*~*~*~*

aku belek FB..like sana sini dan sinun juga
nampak gambar ni
(ting...mentol lampu tetiba muncul)
jom kenakan abam


U:umie
A:abam

U:
abam..tengok ni

A:
eh,biar betul,ni betul ke tipu?

U:
abam rasa?

A:
emm tipu kot.tapi macam betul
sebenarnya ultraman ni memang wujud ke?

U:
manalah umie tahu.kalau tengok gambar ni macam wujud je

muka masih tak percaya
tapi teruskan mengaji sampai habis
ingatkan habis disitu,rupanya tidak
dia tanya lagi

A:
umie cakap betul2..ni betul ke tipu?

U:
tipulah.kan malam tadi abam dah tengok gambar ni
jambatan tu runtuh mungkin sebab hujan lebat
tanah lembap dan runtuh

A:
emm okey.tapi abam nak cakap ngan kawan macam ni
'korang tahu tak,ultraman tu wujud tau
kita tengok dlm fesbok umie kita
jambatan runtuh sebab ultraman bergaduh dengan raksasa'

salah sapa ni?
meh salahkan gambar itu (^_^)

Kau dan Aku Bersinar Seperti Berlian

Wednesday, March 06, 2013 6
Tahu tak lagu sapa ni?

Shine bright like a diamond
Shine bright like a diamond

Find light in the beautiful sea
I choose to be happy
You and I, you and I
We’re like diamonds in the sky

You’re a shooting star I see
A vision of ecstasy
When you hold me, I’m alive
We’re like diamonds in the sky

I knew that we’d become one right away
Oh, right away
At first sight I left the energy of sun rays
I saw the life inside your eyes

So shine bright, tonight you and I
We’re beautiful like diamonds in the sky
Eye to eye, so alive
We’re beautiful like diamonds in the sky

Shine bright like a diamond
Shine bright like a diamond
Shining bright like a diamond
We’re beautiful like diamonds in the sky

Shine bright like a diamond
Shine bright like a diamond
Shining bright like a diamond
We’re beautiful like diamonds in the sky

Palms rise to the universe
As we moonshine and molly
Feel the warmth, we’ll never die
We’re like diamonds in the sky

You’re a shooting star I see
A vision of ecstasy
When you hold me, I’m alive
We’re like diamonds in the sky

At first sight I felt the energy of sun rays
I saw the life inside your eyes

So shine bright, tonight you and I
We’re beautiful like diamonds in the sky
Eye to eye, so alive
We’re beautiful like diamonds in the sky

Shine bright like a diamond
Shine bright like a diamond
Shining bright like a diamond
We’re beautiful like diamonds in the sky

Shine bright like a diamond
Shine bright like a diamond
Shining bright like a diamond
We’re beautiful like diamonds in the sky

Shine bright like a diamond
Shine bright like a diamond
Shine bright like a diamond

So shine bright, tonight you and I
We’re beautiful like diamonds in the sky
Eye to eye, so alive
We’re beautiful like diamonds in the sky

Shine bright like a diamond
Shine bright like a diamond
Shine bright like a diamond
Shine bright like a diamond
Shine bright like a diamond
Shine bright like a diamond
Shine bright like a diamond


ye..lagu Rihanna bertajuk 'Diamonds'(Berlian)


# aku adalah bosan
~*~*~

Tuesday, March 5, 2013

Breakfast and Lunch Today

Tuesday, March 05, 2013 12
Entri takde kerja
~*~*~*~

My Bekfes today

nasi lemak simple
(katanya nasi lemak tapi tak rasa lemaknya pun)
sambal + ikan bilis + sekeping timun
telur rebus belah 4
rm1.50 sen (kafe sebelah)

dah selamat berkampung dalam perut

and also My Lunch

biskut jagung + kopi
(lama tak minum kopi)
pastu ada member bagi mee sanggul yang digoreng
makan pulak dengan sambal tumis
johor (muar) style katanya
dia risau takut aku tak penah makan
aku cakap 
'ex babysitter dulu johor(muar) jugak
selalu dah makan mee sanggul ngan sambal tumis ni'
selalunya ada orang yang goreng mee tu keras semacam
tapi yang ni lembut dan ranggup je
(maaf gambar takde)


aisey......makan je kejenya
apa cer?

Marah Dan Hujan

Tuesday, March 05, 2013 7
Lokasi:Home Sweet Home
Jam:9.00 malam
Pelakon:Umie,Abam dan Adik Ajaa
~*~*~*~*~*~

Adik Ajaa lari2 sambil main tuala depan tv
Umie dan Abam dah hilang konsentrasi tengok tv
Kata Abam 'adik tepilah..abam nak tengok tv tak nampak ni'
tapi dia buat dunno je..
Kata Umie 'Hajar,dengar tak abam cakap,tepi sikit nak tengok tv ni'

Dia bertanya 'Umie marah?'

Kata Umie 'ye,marah'

Dia menjawab 'jangan marah,nanti hujan'

'aik,pelik la adik ni.apa kaitan marah dengan hujan?'
abam bertanya 

mungkin dia nak kata kalau umie marah
nanti dia nangis (hujan)
hehe

pesanan ikhlas dari Ajaa
'jangan marah-marah ye
nanti hujan'