Thursday, July 4, 2013

Al-Fatihah Untuk Mak Ngah, Moga Aman Di Sana

AL-Fatihah Untuk Mak Ngah Sarah
(arwah adalah kakak mak aku, satu ayah tapi lain ibu)
Jam 9.54 pagi tadi, dapat call dari mak di kampung bila mak kol je mesti hati berdebar-debar, takut sangat kalau ada berita kematian. Sangkaan aku betul, rupanya kakak mak yang kami panggil 'mak ngoh' telah pulang menemui penciptaNya pagi tadi. Makngah ialah kakak mak tapi berlainan ibu. Makngah dan family duk kat Pahang. Aku pernah menulis kisah keluarga mereka DISINI, sebenarnya hampir separuh umur zaman kecil aku (sebelum masuk alam persekolahan) ialah mengekor arwah atok melawat keluarga pertamanya di Pahang (Kg Paya Sok).

Anak2 makngah ramai, tak salah aku 8 orang. Tapi sorang je pompuan dan dia sepupu yang paling aku suka masa kecik sebab dia sangat comel, masa remajanya muka seiras Ziela Jalil. Aku sempat call dan ucap takziah atas kehilangan ibunya. Tak boleh cakap banyak sebab sebak sampai tak leh bercakap, suara dia yang macam nak menangis di hujung talian menambahkan lagi rasa sebak sampai tak boleh nak bercakap. Cuma sempat berpesan 'sabar banyak2 ye kak, doa yang baik2 untuk mak'. Aku pandai bercakap suh orang sabar, mak ayah aku ada lagi tapi membayangkan mereka tiada pun dah buat aku rasa kerongkong tersekat.

AlFatihah untuk mak ayah kita dan semua ahli keluarga yang sudah tiada, semoga mereka di tempatkan di kalangan orang2 yang beriman. Amin

10 comments:

Kakzakie said...

Memang sedih bila kehilangan org tersayang. Moga roh mak ngah dicucuri rahmat Allah...

NenetPenne (NP) said...

alfatihah...one day kita pun akan pergi juga mcm mereka....

Sweetie said...

Masanya dah sampai... kita belum tahu lagi bila...al-Fatihah! moga rohnya ditempatkan di sisi orang2 yg beriman.

NinaAz said...

Salam takziah. Alfatihah

Nieda ramly said...

alfatihah

Daddy Ziyyad said...

Al Fatihah

nea lopah said...

Al fatihah... bila bln puasa lagi terasa rindu pada arwah abah. Rindu saat berbuka puasa bersama.

Balqis Nazid said...

Al-Fatihah semoga roh tenang disana...amin..amin...

Leney said...

Takziah. Semoga Mak Ngah dimasukkan ke dalam syurga.

Aidah said...

Al fatihah untuk arwah Mak ngah. Semoga Allah rahmati roh arwah dan tempatkannya sebaris dgn para mukminin dan muttaqin. Amin.