Friday, June 28, 2013

Ahlan Wa Sahlan Ya Ramadhan oleh Ustazah Zawiah Hassan

Friday, June 28, 2013 5
Today is Friday, waktu rehat yang panjang, mesti ada macam2 acara (opis korang pun sama jugak kan?)

  • Pagi, ada makan free, menu utama soto yang cukup rempah disamping mihun, kek dan lain2 makanan. Memandangkan aku dah beli sarapan, so makan soto je semangkuk (satu mangkuk tapi 2 kali tambah.hahaha)
  • Jumbo Sale kat tingkat bawah (lobi), staf-staf jugak yang buka gerai dan berjualan. Macam2 barang dijual. Ada yang jual baju, tudung, kek, kerongsang, kerepek. Hampir2 terbeli tudung tapi letak balik sebab memikirkan itu cuma kehendak dan bukannya keperluan. Tapi terbeli jugak sebekas kolagen rumpai laut dapat free mask sekali (see the picture) ada jual yang mentah tapi tak beli, dasar tak berapa rajin nak merebus, baik daku beli yang siap sedia untuk masuk mulut.haha 
rm10
* kaler merah yang bekas bawah tu untuk di makan
* bekas kecik atas tu untuk sapu kat muka sebagai masker
Tapi paling best waktu rehat (2jam, 12.45-2.00 petang) ada tazkirah dari ustazah jemputan Ustazah Zawiah Hassan bekas pesara Jakim.

Ustazah Zawiah Hassan
* muka nampak serius tapi bila bercakap, kelakar jugak orangnya
Antara ilmu yang sempat dikutip dalam majlis ilmu tak sampai 2 jam itu ialah:
  • disunatkan menganjurkan majlis2 ilmu untuk mengingatkan kita kedatangan Ramadhan yang bakal tiba.
  • bulan puasa nanti elakkan pembaziran, cuba hayati betul hikmah puasa. bukan sekadar puasa mulut dari makan tapi juga puasa mulut dari mengumpat.
  • banyakkan bersedekah di bulan mulia nanti, bukan bermakna bulan biasa tak payah bersedekah tapi bulan mulia nanti gandakan lagi ibadah sedekah itu. Kalau mampu, jamu orang berbuka kalau tak mampu nak jamu orang berbuka dengan menu nasi arab, kita sedekah sekotak kurma untuk mereka berbuka nanti. Sekotak cukup sebulan kalau makan sebiji berbuka dan sebiji masa sahur. Kalau boleh pilih kurma yang elok dan bungkus cantik2 supaya seronok hati orang yang menerimanya.
  • banyakkan baca Qur'an. Kalau hari biasa baca selai sehari, bulan puasa nanti kalau boleh khatam al-Qur'an tersebut (tak banyak, sehari 1 juzuk, sebulan habislah 30 Juzuk tu) Insya Allah akan di usahakan.
  • bagi kaum perempuan, jangan jadikan alasan tak pegi masjid sebab anak2 kecik maka kita tak solat terawih. Boleh je buat sendiri kat rumah bila anak2 dah tido (terasa ai, huhu).
Selain itu ada share kisah rumah tangga, supaya kita menjadi isteri mithali dan bukannya isteri yang dikesali ;).

Contohnya:
  • contohnya: bila suami nak buat majlis buka puasa kat rumah, kalau mampu buat tu buatlah. Jangan bagi alasan 'sapa nak masak bang oi? sapa nak kemas rumah? awak nak kemas ke? rumah ni dahlah sempit' (padahal rumah luas macam surau). Sian suami nak buat pahala tapi di bangkang. Tapi kata ustazah kalau tak ikhlas, jangan buat. Tak pasal2 dari nak dapat pahala, dosa yang dapat sebab duk merungut kat belakang.
Lain2 perkongsian ilmu:
  • isteri kematian suami, tempoh edahnya ialah 4 bulan 10 hari.
  • isteri bercerai hidup 3 bulan 10 hari (3 kali period).
  • isteri  sedang mengandung semasa di ceraikan, talak jatuh selepas melahirkan.
emm apa lagi ye? Cukup tu je ye, kalau aku ingat nanti, aku tambah kendian. Sekianlah sedikit ilmu untuk dikongsi (^_~)

# ada gambar kenangan dengan ustazah tapi malu nak share. Biasalah, bila mintak orang tolong ambik gambar kita mesti ada je yang kita tak puas hati. gambar jauh sangatlah @ dekat sangat sampai nampak pori2. huhu 

Ubat Bontot (Demam)

Friday, June 28, 2013 13
Salam Jumaat, sedikit mengantuk pagi ni gara2 si kecit Ajaa demam malam tadi. Si Abam dah demam malam sebelumnya, sekarang giliran adik pulak. Ambik dia dari rumah pengasuh petang semalam dah nampak demam dengan pakej hidung berair. Si kecik ni pesen kalau demam memang melepek habis dan taknak berenggang. Ayat feveret dia bila demam ialah 'umie tido lah (maksud dia xnak bagi aku bergerak kemana2,duduk je sebelah dia) Ajaa nak peluk' sampai berpeluh2 badan tetap jugak nak berpeluk.

malam tadi:
masa kuar dinner ngan CikViva
Gambar malam sebelumnya
'i'm a big big girl
in a big big world'
Malam tadi aku tuam dengan kain basah, nak bagi makan ubat taknak. Nampak aku bangun dia dah melalak takut aku ambik ubat. Last2 aku masukkan ubat bontot je, sebenarnya pengalaman yang tak best nak masukkan ubat bontot tu tapi aku dah takde cara lain (sedikit ngeri nak masukkan ubat tu,huhu). Sempat dia menjerit 'sakitlah' marah la tu bila aku masukkan ubat. Tak selesa agaknya.

Tadi sempat gi MForum, baca sini, ada yang kata ubat tu tak bagus tapi seingat aku dah nak abis bulan Jun ni, baru sekali je guna ubat ni, bukan selalu sebab dia pun jarang demam.

Ada pengalaman guna/tahu pasal 'ubat bontot' ni sila kongsi ye
# harap demamnya dah baik hari ni, ikutkan hati nak je cuti tapi cuti dah makin susut, ada belen 10 hari je lagi nak jugak simpan untuk perkara yang tak dijangka.huhu

Wednesday, June 26, 2013

Erti Ramadhan Bila Dewasa

Wednesday, June 26, 2013 15
Erti Ramadhan Bila Dewasa
Bila puasa? kalau tengok kalendar kat diary dan kalendar atas meja aku ni .. kita mungkin berpuasa dalam 10 Julai. Sangat berbeza kan zaman kita kanak2 dengan zaman kita dah tua dewasa ni.

Dulu, hari paling gembira ialah bila nak raya, tak sabar nak habiskan puasa sebab nak raya. Kalau anak2 nakal, mak-mak suka cakap 'panjat lagi tinggi-tinggi, jatuh nanti patah kaki tak dapat raya' cepat2 turun takut jatuh nanti patah kaki, tak dapat nak raya. Nampak tak yang raya itu penting bagi seorang kanak-kanak.

Masa kecik2 aku tak paham kenapa mak dan nenek aku selalu sebut 'nok abih doh poso, tak tahu la panje umo lagi ko dok nok juppo dengan poso tahun depe' paham ke? tak paham sila guna gugel translate, hehe. Tapi sekarang, aku pulak yang ternanti2 bila tibanya Ramadhan. Bila nak penghujung Ramadhan sedih rasanya. Sedih takut tak bertemu lagi dengan Ramadhan tahun depan. Sekarang baru aku paham apa yang mak dan nenek aku rasa.

Apa yang bestnya Ramadhan bagi korang?

Tuesday, June 25, 2013

Rawatan Lasik Mata

Tuesday, June 25, 2013 2
Eh dah pukul 5 petang la, tak sabar nak balik # hero demam tetiba, balik keje semalam tengok muka dia merah menyala sebab demam. Ni hati duk teringat kat dia je

Okey ni ada benda nak share, last week baca ni kat blog Mommy Lyna : Blog To The Next Level  tentang pengalaman dia membuat rawatan Lasik Masa dengan Prof Muhaya. Serius meremang bulu roma membacanya, tapi ending yang happy dari Mommy Lyna buat aku teruja. Cumanya kos boleh tahan (tapi kalau berbaloi apa salahnya)


dari mata turun ke hati katanya
eh! mata dia bergerak la

Aku mula berkaca mata lebih kurang 3/4 tahun yang lepas. Lepas bersalinkan si abam, agaknya anak lelaki urat banyak putus, haha. Ditambah pulak keje mengadap komputer 9 jam sehari/5 hari seminggu. Dulu keje shift jarang guna komputer dalam waktu yang lama, kalau ada pun ngadap kejap2 je untuk submit report. Bila dah masuk keje opis hour memang ngadap pc je lah dari pagi sampai ke petang.

Tapi sejak berkaca mata ni, kalau bukak spek mata macam pelik pulak. Kalau aku tengok tv@lipat baju tak pakai spek mesti si kenit Ajaa akan cakap 'mana muka umie?' sebenarnya dia nak cakap 'mana spek mata umie?' adoi la ;)



Tapikan, bila melibatkan deria mata ni rasa ngeri lak nak ngadap doktor. Luka kat tangan boleh sapu ubat, tapi kalau mata.. ngeri pulak rasanya # dasar penakut (*_*)

# jagalah mata sebelum anda berkaca mata

Mana Nak Cari Kos Pos Paling Murah dan Di Jamin Selamat Sampai?

Tuesday, June 25, 2013 10
Mana Nak Cari Kos Pos Paling Murah dan Di Jamin Selamat Sampai?
'Servis yang bagus dengan harga yang murah dan paling penting selamat sampai ke tangan pembeli' mana nak cari ye? any idea tak? tak larat rasanya nak tanggung kos pos ni. Untung seringgit dua je tapi kos pos puluh2 ringgit. emm...

Ada orang sarankan cari je syarikat bas yang ke destinasi yang kita pilih. Deal dengan driver tu dan suruh customer tunggu di destinasi (ni kes nak pos barang pada pemborong la, sebab barang yang nak dihantar banyak, kalau setakat satu barang untuk customer biasa boleh je pos. kos bawah rm10 je) tapi nasib baik kalau dapat driver yang jujur, kalau yang haru biru, dengan barang2 lesap lagi haru.

ada idea sila share di kotak komen ye (^_^)

Monday, June 24, 2013

Fesyen Baju Raya 2013 ( Renda Tampal)

Monday, June 24, 2013 33
emm ... nak tanya sikit
baju raya dah siap?
beli siap @ tempah?
apa fesyen baju raya terkini yang hangat dipasaran sekarang?
# bajet mak jemah sangat menanya baju raya korang
sendiri punya pun belum tahu lagi
hihi

dan aku pun tergugel 'Fesyen Baju Raya 2013'
emm banyak pesen renda tampal

contohnya macam ni





lawa tak?
# konfem meriah raya korang pakai baju pesen ni
satu kampung pandang korang je, hahaha 

bagi yang tak mengikuti fesyen terkini ni
aku tak tahu pun yang renda untuk di tampal tu mahal reganya
boleh beli renda tu dan jahit sendiri kat baju
tapi rasanya beli baju siap dan dah tampal tampal renda lagi murah kot 

aku ni pakai baju kurung biasa 
mitos ada kata (siapa mitos?)
'kalau nak nampak kurus-pakai baju bunga kecik2
dan kalau nak nampak gemuk-pakai baju bunga besor2'
# fatamorgana semata, kalau gemuk tu gemuk jugak ler
hehe

We Only Plan ( Kita Hanya Merancang)

Monday, June 24, 2013 8
Salam Isnin dan Selamat Pagi ;)
# bersyukur masih bernafas hingga kini, walaupun dada ada sikit sesak macam tak cukup oksigen dan tekak adalah gatal bagai di garu2, asyik nak batuk je

Banyak mende nak stori mori, tapi biarlah gambar bercerita ye (wpun cuma sekeping gambar je.hehe)


tok tok tok
apa di dalam?
Trip kali ni tak 'smooth' macam trip yang lepas. Juga pengajaran untuk aku di masa akan datang. Beberapa perkara pengajaran ialah :

JANGAN PERGI SANA WAKTU 'PUNCAK' NAK RAYA MACAM NI. 

Sebabnya:

- barang dah tak banyak pilihan (ada size, kaler pilihan pulak takde. ada kaler, size pulak dah habis)

- peniaga sangatlah 'demand', mintak kurang singgit pun bolayan sebab dia tahu orang ramai nak beli. Mereka mengamalkan konsep 'take it or leave it'

- nak memilih barang adalah sengsara dengan cuaca panas dan sesak dengan manusia.

- ops, bab kastam pun satu hal lagi, sana dan sini pun sama diorang mmg intai je :(

Okey tu je nak citer, bye ;)

Thursday, June 20, 2013

Ulam Tenggek Burung, Tak Kenal Maka Tak Cinta

Thursday, June 20, 2013 18
Baru balik dari lunch, makan nasi la apa lagi (lauk ikan x tau nama dimasak sambal dan kuah pucuk paku masak lemak-pucuk paku dah abis, tinggal kuah je). Member makan nasi siap ulam. Dia pelawa ulam tu kat aku. Katanya 'try la ulam tenggek burung ni.susah nak dapat ni tau' dan reaksi aku takdelah pelik mana sebab nama ulam tu penah dengar cuma aku tak pernah cuba. Ulam yang aku suka cuma timun, kacang botol, kacang panjang, ulam raja. Tapi daun tenggek burung tak pernah makan. Memang suka mencuba benda baru, selagi ia tak memudaratkan apa salahnya macam kes gatal mencuba produk muka yang menyebab naik jerawat batu. Nyesal pun tiada gunanya. huhu

Okey, kita cuba je nanti ada modal nak tulis kat blog, hahaha.

daun tenggek burung
rasanya kelat-kelat pahit
tapi bila dah makan, ada rasa unik disitu

Khasiat Pucuk Tenggek Burung sumber dari MelayuKini

1. Pucuk Tenggek Burung berkhasiat dan amat sedap dijadikan ulam. Baunya yang harum dan berlemak boleh membuka selera makan.

2. Pokok ini mampu membantu wanita terutamanya wanita yang baru lepas bersalin terutama mengecutkan rahim.
3. Ia dapat menurunkan tekanan darah tinggi, menghilangkan lenguh-lenguh di badan dan melancarkan pengaliran darah.
4. Ia juga boleh melambatkan keluar mani lelaki , lebih menegangkan zakar dan menjadikan zakar lebih sensitif.
5. Ia juga menyegarkan badan. Badan rasa ringan sedikit.

# petua awet muda, sentiasa ada ulam dalam menu harian anda. Wah! siap buat pesanan penaja lagi padahal baru hari ni berkenalan dengan ulam tenggek burung ni. Emm nape dia 'tenggek burung'? adakah pokok itu tempat kegemaran burung2 bertenggek? Sapa nak jawab...

Rezki Terpijak ( Ketupat Sotong)

Thursday, June 20, 2013 6
Ini betul2 rezki terpijak, terasa-rasa kat tekak nak makan ketupat sotong(sejenis makanan pemanis mulut dari Kelantan, beras pulut di sumbat dalam sotong, masak bersama 'nise' dan santan. susah nak jumpa hari biasa kalau ada jual pun cuma di musim pasar Ramadhan) tapi malas nak membuat. Nak kata susah membuatnya, tak jugak tapi entahlah. Bila beli sotong, pulut pulak takde. Ada pulut sotong pulak tak cantik (sotong cantik? cer bayangkan sotong pakai lipstik.hehe).

Tetiba pagi ni ada akak sebelah offer ' ...... (nama sebenar) make tupak sutun? ambik lah sekor ni kalu make gak' ( terjemah: makan ketupat sotong? ambillah sekor ni kalau makan'

Bagai orang mengantuk di hulur bantal, lelaju ke pantry cari pinggan. Dan hasilnya seperti di bawah

'lama saya x jumpa awak.mana awak pegi?'

emm nyam nyam nyam

ni baru betul2 rezki terpijak
baru sebut terus dapat
layan

(^_^)

Ending You're Still The One (Episod 124)

Thursday, June 20, 2013 13
Ending You're Still The One (Episod 124)
~Morning~

takde idea
sesaja check pencarian 'kata kunci' di Nuffnang
emm masih ramai yang masuk sini dengan 'kata kunci'

Ending You're Still The One

baru perasan aku pun takde tulis apa ending drama 124 episod itu
last episod ialah 14 Jun yang lepas
aku malas sebenarnya nak tulis
sebab aku tak puas hati dengan episod penamat
# ni entri yang aku penah tulis pasal drama ni

okey.. senarai tak puas hati:

kenapa tak tunjuk je Kang Woo Jin kahwin dengan Soon Young(Baek Yi Na)
@
Kang Chae Rin mati eksiden, hehe
@
Kang Woo Jin dan Na Han Joon sama2 mati eksiden, hahaha

episod penamat simple sangat
pastu suruh penonton buat kesimpulan sendiri
ai tak suka la simpul2 ni
direct kan senang

Ending dia macam ni

- Na Han Joon disahkan kanser usus, pastu dia menyesal dan mintak cerai dengan Chae Rin
Tapi Chae Rin taknak cerai, sebab nanti dia tak dapat harta
dan dia juga memang betul2 cinta dengan Na Han Joon

- Soon Young dah jumpa bapa kandung dia, dan nama sebenar dia ialah Baek Yi Na
bila tahu Na Han Joon sakit, dia serba salah nak pilih
antara pakwe baru (Kang Woo Jin) @ rujuk balik dengan 'en bekas' Na Han Joon
so mintak tangguh untuk berkahwin

bila dah buat keputusan nak pilih en bekas, tetiba en bekas ubah fikiran
tak jadi bercerai
sebab 1- tak nak susahkan untuk jaga dia yg tengah sakit
sebab 2- sian kat bini baru nanti tak dapat harta

semua ahli keluarga dah berbaik2
dan menyesal atas perbuatan mereka yang pentingkan diri

last sekali
Na Han Joon bersembunyi ( berubat kat spital di luar kawasan) dengan Chae Rin
# ending, Chae Rin dengan pesen rambut baru xde mekap, nampak pelik
sebab dlm drama tu dia selalu nampak up to date dan bergaya
konon nak nampak insaf la kot

Kang Woo Jin dan Soon Young datang jumpa Na Han Joon kat spital
masa tu Na Han Joon dah berkerusi roda
mungkin dah nak mati kot
so bekas laki bini tu bermaafan

last pun tunjuk mereka berdua kat kerusi
so aku buatlah kesimpulan
lepas tu Na Han Joon mati
dan Soon Young kawen dengan Kang Woo Jin
mereka hidup bahagia selama-lamanya

~watammat~

# ada drama ganti tajuknya Because It's You
kisah 3 sahabat yang jalan hidup berbeza
kisah suami curang dengan kawan baik isteri
suka betul buat citer macam ni
dah agak nanti buat sakit hati je
so aku malas dah nak follow (buat masa sekarang la)
penat wei tunggu ratus2 episod

Tuesday, June 18, 2013

Akhirnya Tersungkur Menyembah Bumi

Tuesday, June 18, 2013 27
Petang semalam, balik keje macam biasa la ambik anak2 lalu jalan belakang rumah. Masa nak ambik kenit, kakak pengasuh dah bagitau ' ....... (nama sebenar), pokok pisang dah tumbang tu. Dari petang semalam lagi akak tengok, dah panggil tp takde orang kat rumah kot' memang takde sapa kat rumah semalam sebab kami balik KeyEl.

Jom layan gambar kejadian

model tengah berlari ke tempat kejadian



model pokok pisang
hehe

roboh terus pagar ..huhu

sib baik buah boleh diselamatkan lagi
sebab longkang tu sempit
tak telus nak masuk 

gigihlah jadi petani moden
berbaju kurung singsing lengan potong tandan pisang tu
bagi kat jenjiran
simpan 2 sikat utk diri sendiri
boleh la buat cekodok pisang nanti
nak buat kek pisang tak berapa rajin
hehehe

(^_^)



Monday, June 17, 2013

As Beauty @ Japanese Green Tea ? Siapa punya angkara?

Monday, June 17, 2013 26
Nak citer ke tak nak, nak citer ke tak nak (bayangkan sedang membuat pilihan dengan membelek kelopak bunga), okey..citer jelah.

Beberapa bulan lalu (hujung tahun lepas), konon nak wajah yang dah sedia lawa ni bertambah shimmering and glowing, aku terpengaruh dengan satu produk muka. Padahal sebelum ni memang susah nak terpengaruh kalau benda letak kat muka ni, kalau takat sapu krim panas kat perut tu macam2 krim juga sudah dicuba. huhu. Oleh kerana tengok kesan pada orang lain macam good-good je, terus teruja.

Nama produk ialah As Beauty (ada 1 sabun, krim siang dan krim malam). 2 minggu lepas pakai ada la yang tegur 'awak nampak berseri, pakai produk apa ye? kongsilah rahsia kejelitaaan awak dengan saya' (lebih kurang gitu le ayatnya)

Tetapi, *tarik napas,hembus* beberapa minggu lalu aku perasan muka berminyak dan naik jewawat kat dagu (adakah sisa2 produk tu turun ke dagu lantas bertukar menjadi 'minyak dagu' ?). Peliknya, jerawat tu timbul macam tahi lalat dan takde isi dalam tu. tekan2 pun tak pecah. huhu. Jadinya, aku stop pakai kejap. Rajin kalu, aku pakai untuk malam je sebab aku perasan kalau pakai siang, muka berminyak macam dilumur minyak masak kat muka.

Kebetulan pula, 2 minggu yang lepas aku duk gila minum japanese green tea, baca kat gugel banyak kebaikkan minum green tea ni. So alang-alang dapat free, aku pun minumlah segelas sehari. Ada pulak yang tegur 'green tea tak elok minum selalu' pulak dah ......... sebabnya adik dia minum green tea dah macam minum air masak, muka tumbuh jerawat bagai dibubuh baja. Uwaaaaaaaaaa takutnya

So siapa harus dipersalahkan? As Beauty @ Japanese Green Tea ? Sebab memang aku pasti antara 2 benda ni yang memang puncanya. Bab lain emm.. makan cam biasa je takde yang luar biasa pun. Sesapa ada idea tak? Nak letak muka kat blog pun segan pulak.huhu

As Beauty produk


Japanese Green Tea

# kembalikan kulit wajahku yang dulu, tak shimmering and glowing pun takpe asalkan takde jerawat.

~ Senyum Tak Perlu Kata Apa-Apa~

Monday, June 17, 2013 6

sepatutnya bercuti tapi last minute datang keje
maka nya, buatlah keje diam-diam ye

(^_^)

Friday, June 14, 2013

FM (Fridge Magnet) Porselin ? Getah ? Besi @ Plastik ?

Friday, June 14, 2013 31
kalau kengkawan pegi cuti-cuti
tak kisah la seberang laut @ seberang sungai
bila diorang kasi buah tangan berupa seketui FM
pasti ada rasa terharu kan?
tak sangka dia ingat kat kita
sob sob sob.. tanda terharu 

selalunya orang kasi FM (fridge magnet) yang diperbuat daripada porselin
(macam simen/kapur putih tu)
jarang yang bagi FM diperbuat dari besi / plastik / getah
sebabnya apa?
yelah .. yang simen putih tu lagi murah 
tak kisah la murah ke mahal
yang penting ikhlas kan?

tapi yang simen putih ni senang pecah
dah banyak dah aku punya FM pecah 2 di kerjakan oleh anak2
kenit Ajaa ambik mangkuk 
dan isi FM tu buat main masak-masak
huhu

yang kat bawah ni pulak masalah magnet tercabut 

magnet tercabut, ada jual ke magnet tu kat kedai?

sayang nak buang
jauh datang tu
suka kumpul FM ?
kalau bagi free nak tak?

tunggu episod akan datang ye
tata

KLIK SINI UNTUK MAGNETIC BOARD
# TOLONG PROMO MAGNETIC BOARD
sesuai sangat bagi pengumpul FM tegar ;)
mcm cikmot kita ni
tabik cikmot :)

Lukisan Pertama dan Adik Ajaa Pandai 'Menaji'

Friday, June 14, 2013 19
Salam Jumaat untuk semua, belum sarapan lagi sebab tak tahu apa nak di makan. Ke kafe pun menu sama je, kejap lagi lah kot kita cari sarapan. Sebelum tu kita apdet blog dulu, hehe. Okey, ni kisah anak-anak, asik citer aku je mesti bosan kan? Sebagai kenangan, aku nak share lukisan pertama Adik Ajaa minggu lepas (lukisan pertama di atas kertas yang aku sempat snap la, rasanya lukisan pertama dia kat dinding lagi banyak.huhu).

aku tanya ini sapa?

dia jawab
'ini umie, pandai tak Ajaa lukis?'
ye sayang
pandai sangattttttt

sekarang dia mengaji pakai 'Iqra 1-di huruf 'sin'
kalau aku puji lepas dia mengaji
'good la anak umie ni'
dia akan jawab
'ajaa good,pandai solat,pandai 'menaji' (mengaji)
menaji?
apa2lah dik oi..janji buat


Thursday, June 13, 2013

Kenapa Korang Buat Blog?

Thursday, June 13, 2013 41
Kenapa Korang Buat Blog?
Hai korang, sarapan apa? aku tengah heavy breakfast ni (roti telur kuah banjir) makan sambil melawat blog i' am si typo , dik..pinjam entri kamu ye. Blog dia banyak gambar cantik. Walaupun entrinya agak panjang tapi aku suka je baca  (sbb tu boleh baca bila free je) .

Dia ada buat entri ' kenapa korang buat blog?' dan tetiba aku timbul idea nak buat entri ni. Sebenarnya aku pun dah lupa penah citer ke tak sebab ' kenapa aku buat blog'. Kalau ada sila abaikan.

Once upon the time, tinggallah seorang puteri yang sangat cantik .. wajahnya bujur sireh, bermata jeli dan pipi bagai pauh dilayang di sebuah gunung. hehe. Okey, maaf gurau je. Blog pertama aku baca ialah NizamZakaria (rasanya dulu bukan blogspot, blogdrive kot. ade ke?). Masa tu aku baru masuk keje lepas bersalinkan si abam (tahun 2006). Member yang perkenalkan blog tu sebab dia tahu aku suka baca novel. NizamZakaria masa tu tulis cerpen bersiri. Paling aku ingat cerpen bertajuk Nasi Lemak kot kalau tak silap. Hari2 aku akan klik blog dia sebab tak sabar nak tahu sambungan cerpen tu, kalau dia tak hapdet maka hari2ku terasa kosong ibarat makan roti tak sapu jem. hahaha

Bermula dengan blog tu aku lompat ke blog SriDiah dan seterusnya ke blog kak Pnut. Wajib baca kisah kakPnut dan anaknya si Najmi (anak dia sorang je masa tu). Tak lama kendian aku bertukar dari keje shift ke waktu pejabat, maka aktiviti sekodeng blog orang menjadi rutin di waktu lunch. Sanggup gi lunch makan lelaju sebab nak khatam kisah blogger yang aku suka. Dari suka baca, terasa nak komen tapi taip punyalah panjang komen tak boleh masuk sebab takde google akaun. So aku yang separa celik it ingatkan kalau nak komen,kena ada blog dulu baru boleh komen. huhu.

So aku pun create google akaun dan buat blog tapi kosong takde entri. Yelah, niat nak komen je kan tapi bila seronok mengomen, rasa macam nak share kisah sendiri wpun hati berkata-kata 'hello, sapa nak baca kisah ko?' tapi ada ku kesah? nak tulis jugak. Dari blog kakPnut aku singgah semua link kawan-kawan kakPnut.

Paling ke kelakar dan agak memalukan, aku komen kat blog kak Pnut mintak dia letak link blog aku kat bloglist dia (dulu orang sebut 'sidebar'), kalau ingat balik malu wei minta orang letak link kita kat blog dia. Aku tak tahu pun yang link bloglist tu orang letak hanya untuk blog yang dia suka baca. huhu.

Apapun TQ banyak2 pada kawan2 di fasa pertama aku berblog dulu (malas letak nama sebab kalau ada yang tercicir takut ada yang kecik hati) tapi kenangan berblog tahun 2006 adalah sangat manis dan akan di kenang sampai bila2 wpun ramai dah kengkawan pencen dari blog dan kini aktif di FB sahaja. Dan tak lupa jugak pada semua yang sudi singgah setiap hari kat sini dan baca entri merapu aku wpun aku tak sempat nak singgah blog korang. Tapi percayalah, aku sayang korang semua sebab korang semua mewarnai hari2 aku macam ucapan raya la pulak

Okey, soklan pagi Khamis ni aku nak tanya 'kenapa korang buat blog?' ha jawab jangan tak jawab ada orang tu dia bukak blog sebab ada orang paksa.hahaha

# i love my blog, my blog is me ;)

Wednesday, June 12, 2013

Ada Beza Tak ?

Wednesday, June 12, 2013 17
dah sarapan?

ada orang janji nak bawak nasi dagang
(beli le bukan free)
tapi ada teknikal problem
nasi dagang non ado pagi ini
huhu, kecewa

singah sana sini jumpa ni
terus sengih sorang2

# teringat baju bajan yang menimbun atas sofa kat rumah
hehe
tapi malam tido jam 1.00 pagi setel lipat baju


xde mood nak bercakap dan buat apa2
sebab?
banyak bende nak fikir

Tuesday, June 11, 2013

Dropship Bisnes

Tuesday, June 11, 2013 9

Sebenarnya aku baru tahu pasal bisnes cara Dropship ni. sian kan? tapi bak kata omputeh 'better late than never' hehe.

Apa yang aku paham ialah:
  • ko offer diri pada tuan punya website nak jadi dropship @ kalau blog ko femes, owner barang yang offer ko jadi dropship, haha
  • pastu ko tolong iklan barang jualan dalam fb,blog dan etc
  • kalau ada yang berminat nak beli, ko tanya tuan punya barang .. ada stok ke tak?
  • bila konfem barang ada stok, customer bank in duit kat ko dan ko akan bayar kat tuan punya barang
  • barang nanti tuan punya barang akan pos
  • so dapat lah komisen jual barang tu
betul kan? Ada sesapa nak share pasal ni? cam best la pulak jadi Dropship ni sebab tak payah simpan stok kat rumah ;)

Masalah Sembelit ? Try Hurix Laxative Pill

Tuesday, June 11, 2013 16
AMARAN KERAS:

dah sarapan?
kalau belum jangan baca entri ni ye

aku kan ada masalah perkumuhan
makan banyak, tapi membuang 3/4 hari sekali, huhu
bahaya tak? kena rujuk pakar ke?
sebab takde perasaan nak 'uk-uk' pun
nak buat macam mana?
benda tu bukan boleh di paksa-paksa

tapi ada baca kat satu blog lupa lak blog sapa
dia try satu ubat
katanya 'beli kat farmasi je
jenama Hurix, kotak kaler oren
lepas makan, membuang pun lawas
ukur lilit pinggang pun ada kurang'
tetiba teruja nak cuba, haha
part 'ukur lilit pinggang ada kurang' tu ai like

 so semalam aku intai kat farmasi
eh! ada la ubat tu
terus beli, RM 3 je pun


makan 2 biji sebelum tido

tiba-tiba
jam 5.00 pagi 'dia' mengejutkan aku dari lena
tu dia, melompat bangun

alhamdulillah, lega u

(^_~)

Monday, June 10, 2013

2 Bulan 7 Hari sebab status Non Glitterati

Monday, June 10, 2013 15

cash out 29March
April 30 Hari
May 31 Hari

dan 

7 Jun 2013, barulah cheque sampai ke pos box aku
total hari ialah 68 hari

hahaha


Bye Bye ! Kakak Balik Dulu

Monday, June 10, 2013 4
Ini kisah Hari Sabtu

Setelah seminggu adik2 dapat manja dan bergomol dengan kakak, tibalah harinya kakak kembali ke kampung, cuti sekolah dah habis (Kelantan buka sekolah hari Ahad).

Naik flight jam 8.00 pagi, sampai Kota Bharu airport, naik bas balik kampung (2jam) sesampainya di stesen bas, mak ayah dah tunggu untuk ambik kakak. Sempat borak ngan mak ayah 1/2 jam pastu naik bas yang sama balik ke airport (2jam balik/2jam pegi) total 4 jam dalam bas sahaja. Demi anak, redha jelah..

Dalam kelam kabut, sib baik dapat flight jam 4 petang (dalam hati, kalau tak dapat pun okey jugak, dapatlah aku bersua mata dengan seseorang .. tapi memang kita merancang, Allah jua yang menentukan. Takde jodoh nak jumpa maybe next time ye)     



'peace yo' 


'love u kakak'
jumpa Raya nanti Insya Allah
belajar elok2 ye

Friday, June 7, 2013

Belajar Menjahit

Friday, June 07, 2013 24
Okey, ni benda yang aku nak share .. kelas menjahit (rasa gegirl sangat masuk kelas menjahit.hehe)  

'ILMU KENA CARI, IRFA' itulah kata2 seorang kenalan yang aku kenal melalui blog sejak tahun 2006. Ada beberapa kali kami bersua muka. Kami sebaya tapi rasanya dia lebih matang dalam banyak hal. TQ Fren, u know who you are. Terima kasih Allah kerana menemukan aku dengan orang2 yang baik seperti korang semua yang selalu singgah baca blog aku ni.

Kalau mak aku baca entri ni, nanges bila tahu anak sulung dia yang dibesarkan dengan hasil titik peluh ambil upah menjahit baju, baru sekarang ni ada kesedaran nak belajar menjahit. huhu. 'Ma, maafkan kak' sob sob sob. Masa kecik2 (sekolah rendah) aku dah mula tolong mak menjahit, tapi paham2lah sifat budak. Cepat bosan, mana tidaknya kengkawan main lompat getah, tapi aku kena tolong mak menjahit. Dalam paksa2 tu aku mula rasa seronok tolong mak menjahit masa sekolah menengah, mak bagi aku rm8 setiap pasang baju. Yang kelakarnya, aku cuma reti jahit baju je, kain aku suruh mak jahit. haha.

Satu lagi, terima kasih pada Allah kerana mempermudahkan apa yang aku rancangkan. DIA menghantar orang yang baik-baik untuk memudahkan apa yang aku rancang tanpa di sangka. Dalam beberapa minggu yang lepas banyak perkara berlaku dalam hidup aku. Bukan semuanya bagus tapi aku ambik yang + sahaja.

Antara perkara yang aku nak buat ialah belajar menjahit, aku ada citer pada senior dan dia sentiasa bagi sokongan. Katanya, sekarang orang pandai menjahit boleh buat $$. Sebelum tu ada jugak google kelas menjahit, banyaknya area yang jauh dari rumah dan pastinya aku ada masalah transport dan yurannya pun boleh tahan.

Senang citer, aku boleh menjahit dan dah ada basic. Tapi aku fail bab potong-memotong. Mak aku puas ajar tapi ingat-ingat lupa je (banyak makan semut nih). Tak disangka, member yang aku tumpang pegi/balik keje tu citer ada orang buat kelas menjahit di opisnya setiap Jumaat (lunch time 2 jam) dengan bayaran cuma RM2. Siapa sangka peluang datang tanpa diduga.

Semalam kelas pertama yang aku attend (kelas ganti awal sebab Jumaat ada yang nak cuti). Cikgu ajar dari basic mengukur, gunting pola kertas, gunting kain dan seterusnya menjahit. Aku kosongkan otak supaya aku boleh ikut step by step. Macam kita belajar memandu kereta, w/pun dah boleh drive tanpa lesen tapi bila ke kelas memandu jangan tunjuk pandai dengan pengajar, nanti bila test dengan JPJ kantoi terus. Jadinya, dengar betul2 apa yang cikgu ajar walaupun ada step yang kita dah tahu. Cara cikgu tu mengajar mungkin tak sama dengan cikgu kita sebelum ni. Kalau kita tunjuk pandai takut info bercelaru, jadi baiklah belajar dari mula dan paham setiap step. No langkau-langkau okey ;)

buku conteng2, tulisan trengkas katanya
dah terlampau ringkas sampai sendiri tak paham apa aku tulis


Kelas HARI NI


pola baju kurung aku
lupa beli kertas putih so pakai je map lama
boleh lah dari takde 
dan sekarang tengah mimpikan ini

kawan aku kata
'masa berkobar2 nak mesin ni hari2 duk nyanyi kat telinga hasben
tapi bila dah beli..hampeh
jahit kaki seluar pun hantar kedai
sebab malas nak keluarkan mesin dri kotaknya'

saja je..baik aku buat benda lain dari beli mesin jahit ni, bukan apa takut nanti 'hot hot chicken shit je' tapi kalau habis kelas ni, dapat jahit sepasang sorang baju raya untuk aku dan anak2 dara bagus juga ni. Emm, sempat ke? Dah pandai nanti bolehla korang tempah baju raya ngan aku tapi amaran keras ye, kalau korang tempah untuk raya Posa, Raya Haji baru siap. ada berani?

Video Hebat Cara Buang Lemak Degil by Kyle Leon

Friday, June 07, 2013 6
Pepagi ada orang share video ni kat blog dia
# ending video rasanya dia promote suh beli video kot
aku bukan nak beli pun tapi ada perkara dalam video tu boleh di share



Video ni sangatlah panjang dan banyak cakap, jadinya bila dah banyak cakap, aku pun ingat2 lupa apa yang dia cakap tapi yang paling aku ingat ialah 'EAT FOR YOUR AGE'. Apa yang aku paham, masa muda metabolisme tinggi. Balik keje lewat malam boleh singgah makan. Order nasi dengan set lengkap, ada siakap stim, telur bistik, sup ekor .. pastu order lagi kerang bakar. Pergh, makan macam dah takde hari esok ke hapa? Pastu balik umah terus tido.

Tapi itu masa umur awal 20an, sekarang dah 30an dah tak boleh buat macam tu kak Non. Buat jugak memang ada harapan baju raya yang ditempah 2 bulan lepas tak lepas nak pakai raya nanti, kemungkinan untuk stuck kat bontot @ perut adalah 90 persen. huhu

Nanti aku share ada 'aktiviti baru' yang aku buat. Tengah berkobar2 nih. Tak sabar nak buat sampai menjadi sepasang baju raya.

Thursday, June 6, 2013

We Share,We Care:Jaga2 Handbag Bila Ke Surau AEON Bukit Raja

Thursday, June 06, 2013 14
We Share,We Care:Jaga2 Handbag Bila Ke Surau AEON Bukit Raja
UPDATE KEMBALI

# ingat lagi tak kisah kat bawah ni? aku apdet kembali endingnya. Boleh rujuk di Facebook PDRM SELANGOR yang pencuri handbag dalam surau dah di reman polis. Barang kepunyaan adik tu yang ada cuma kunci kereta je tapi handbang dan handphone dah takde, mungkin dah terjual. Selain itu banyak lagi beg2 dan barang curi dijumpai dirumahnya. Kata adik tu 'kesian jugak kak, sebab pompuan tu tengah peknen'

------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ditulis pada 3 June 2013

TQ pada yang komen entri sebelum ini Jangan Sesuka Hati Bagi Orang Masuk Rumah. Sama2 kita berkongsi cerita untuk kebaikkan bersama. We Share,We Care

Ini ada satu lagi kisah pesanan khidmat masyarakat, kes ni berlaku lebih kurang 2 minggu yang lalu, gadis manis pangkat 'adik' yang praktikal kat opis aku ni bercerita tentang kehilangan handbag di surau Aeon Bukit Raja masa nak ambil wudu'. Dia letak beg kat sejadah dan ambik wudu' dan dia fikir + takkan ada orang nak buat hal dalam surau. Tapi siapa sangka ada juga orang yang masuk surau dengan niat bukan sekadar nak tunaikan solat. # aku selalu jugak letak je hbag atas sejadah bila nak ambik wudu' kalau ke surau awam di shopping mall. Sempat dia melawak 'kak, lain kali kalau gi surau nak ambik wudu' tu .. gantung je hbag kat leher' hehe.

Dipendekkan cerita, handbag di curi dan dalam tu macam hbag korang jugak la. Ada henpon,beg duit dan segala  mak nenek (geran tanah pun kalau ada sumbat dalam hbag jugak. kalau mak2..silap haribulan ada diaper/botol susu dalam tu.huhu). henpon remaja sekarang tahu2 jelah, canggih manggih semua.

Nanges pun tak guna, so adik ni sms/kol kat hp dia pakai hp kawan. Pencopet tu tak jawab call tapi buleh dia sms kat adik tu balik mintak password handphone. Pastu siap berjanji konon nak tinggalkan hbag tu kat mana-mana. Adik tu tak percaya pun, tapi pegi la jugak kat tempat yang di bagitau. Rupanya itu cara pencopet nak lengahkan masa. Sekelip mata pencopet dah guna kad kredit untuk isi minyak sampai beratus RM.

Ingatkan selesai kat situ je, pagi ni adik tu citer .. selepas buat report polis, dia dari masa ke semasa call nombor hp dia tapi tak pernah berjawab. Tup-tup dapat bil handphone bulan ni, bil mencanak naik sebab pencopet sudah men 'topup'  handphone orang lain pakai bil handphone adik tu. So dia call nombor orang yang di topup pun tak berjawab. Kawan dia pun save nombor tu dalam handphone dan cuba cari dalam whassaps. Nak jadi citer, ada la pulak no tu dalam whatsapp. Nama nya(x sampai hati aku nak tulis ).

Nombor itu kepunyaan seorang lelaki, berkemungkinan suami/bofren si pencopet itu. So dapatlah ke fb pompuan pencopet, dunia dihujung cari kekdahnya. Siap dengan profile picture dan adik tu memang ingat muka tu sebab masa dia kat surau tu memang ada muka 'si pencopet' tu (seorang perempuan dengan bibirnya sedikit sumbing) dan kami pun sama-sama tengok gambar pencopet tu tadi. Dia rupanya 'topup' handphone lelaki itu pakai handphone adik tu sampai RM250. pergh giler kental.. Adik tu memang buat police report tapi paham2 jelah, polis pun tak mampu nak handle kes-kes macam ni. Banyak lagi kes lebih serius dia nak handle, takat beg kena curik kat surau ni mungkin kes terpencil dan fail repotnya pun nun di sudut meja takde sapa nak ambik kisah. Tapi adik tu kata, en polis pun bagi cadangan 'awak tolong siasat jugak sendiri, awak tolong saya, saya tolong awak'.

Kalau korang ingat lagi kes seorang budak lelaki bergambar pakai tab curi kaler pink dalam toilet. Siap posing lagi. Tuan punya tab tu ada akaun Dropbox ke hapa tah namanya, lebih kurang la. So gambar posing dengan tab curik tu otomatik transfer masuk ke dropbox tuan punya tab tu. Pergh ..  malu mak ayah ko nak (nak tahu apa itu Dropbox..klik sini).

Kadang2 curi barang orang ni jadi habit, saja suka-suka lama-lama jadi ketagih. Mintak jauh dari habit yang memakan diri sendiri macam ni. Aku harap kes adik tu akan setel dalam masa terdekat. Tak sabar nak tahu endingnya (macam aku yang tak sabar nak tahu ending drama korea You're Still The One, 2 minggu lagi habisla drama ni..bagai nak sewel aku dengan heroin yang amat lurus bendul itu.huhu)

Okey,sekian .. nanti aku nak apdet kisah kenduri bbq Sabtu lepas .

Eh

Thursday, June 06, 2013 5
Eh
Dialog yang biasa kita dengar ..

Kalau suami kehilangan isteri (contoh senang, meninggal la.Kalau bercerai tu citer lain).

Orang pesan
'cepat2lah cari pengganti, bukan senang nak urus anak2 kecik tanpa isteri'

Kalau isteri kehilangan suami, orang pesan
'besarkan anak-anak ko tu je, tak payah fikir nak kawen lain, sian anak-anak dapat bapak tiri'

eh ! gitu pulak ye. Ini tidak adil. hahaha

Running Man (Lelaki Berlari) : Aku Suka Kim Jong Kook dan Kang Gary

Thursday, June 06, 2013 15
Baca kat sini, Running Man akan datang ke Malaysia September nanti (betul ke tak betul aku tak pasti). Aku bukan nak tunggu diorang kat airport sambil jerit2 bagai histeria bawak sepanduk @ pakai costume Zirafah @ Belalang pun..

Tapi aku suka layan Running Man malam-malam pastu gelak macam mak lampir, hahahaha


Running Man versi kartun
sapa la yang lukis ni
mintak buatkan header blog boleh ke?


Running Man versi manusia

Dalam ahli Running Man 7 orang tu, aku suka Kim Jong Kook dan Kang Gary.

Suka Kim Jong Kook sebab:

-dia sweet walaupun mata sepet amat, bila senyum terus hilang mata. Dan dia sangat perkasa dan tangkas. Ahli lain suka sangat kalau dapat jadi partner dia

Suka Kang Gary sebab:

- dia nampak cam tingtong tapi gelagat dia sangat comel kalau buat muka blur, selalu kena usik dengan Ji Hyo sebab diorang pernah kapel (wah!kalau suka comey aje ye)

Sapa suka Running Man? tak suka ? Takpelah, sambung makan nasi lemak (sambil merungut, kenapa kecik sangat telur rebus ni? potong 4 ke potong 8 ?)  huhu 

Wednesday, June 5, 2013

Raya Puasa 2013 Jatuh Pada Hari Khamis dan Jumaat

Wednesday, June 05, 2013 8
Raya Puasa 2013 Jatuh Pada Hari Khamis dan Jumaat
yeyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy, esok hari raya ( ada harapan kena hempuk dengan kamus dewan 1700 m/surat nih. Sib baik posa dah ganti, kalau belum ganti tetiba sibuk kompang nak raya memang saja je cari bahan kena kutuk). Bukan apa, tetiba je mata aku terpandang kalendar depan meja dan tangan gatai nak tengok Aidilfitri tahun ni jatuh pada hari apa.

Emmm ... raya posa tahun ni jatuh pada hari Khamis dan Jumaat (8 & 9 Ogos 2013). Seronotnya sebab tak payahlah susah2 mintak cuti. Cuti Khamis,Jumaat bersambung pula dengan Sabtu dan Ahad. Layannnnnnn...

Teringat zaman keje shift dulu,sebelum masuk bulan puasa dah sibuk apply cuti. Lagi 2 minggu nak raya semua berdebar2 tunggu cuti lulus ke tidak. Bila lalu depan papan kenyataan, jeling2 kot dah tertampal jadual cuti raya. Nostalgia sangat zaman itu.

Bila kena keje hari raya, pakai baju raya datang keje, kawan2 yang duk ngan mak ayah datang keje bawak rendang/ketupat semua, yang jauh dari mak ayah makan sambil lap airmata. Bila dengar suara mak ayah di telefon ucap selamat hari raya, kalau ada sayap rasa nak terbang balik. Lagi makan hati bila ada penumpang bertanya 'dik, tak balik raya ke?' dalam senyum menjawab 'tak balik tahun ni. bagi senior yang dah ada family bercuti raya' dalam hati nak je jawab 'tak balik la, kalau saya balik takde la saya kat sini'. huhu

amboi cik kak, awal ko sembang pasal raya, ingat sikit tailor dah angkat bendera putih tak nak ambik baju ko. kena beli baju siap jelah kot ;)

korang dah tempah baju raya?

Tuesday, June 4, 2013

Can I Have My Seat Back ?

Tuesday, June 04, 2013 29
Can I Have My Seat Back ?
Tu diaaaaaaaaa tajuk, speaking London katanya.

Kisah berlaku masa aku nak 'terbang' ambik kakak Khamis lepas. Kan aku citer, aku balik tanpa perancangan, dengan baju kerja aku lenggang kangkung naik flight. Dalam flight, seat aku 14A (tepi tingkap) tapi masa aku masuk, seat aku sudah ada orang duduk (seat 14 B & 14 C). Kapel baru kawen barangkali, nampak sengih memanjang siap main cubit2 manja. Cubit pipi kang. Eh!ai tak jeles pong..

Dah nampak aku berdiri sambil kengkonon check seat number, baik si lelaki dan jugak si pompuan, semua buat donno je. Dalam hati bara api mula mencetuskan anak-anak api 'eh seat aku tepi tingkap ke? tapi nape diorang wat donno je kat aku? tak tahu ke seat memang ada tulis kat boarding pass tuh?' emm perlu ke aku mintak seat aku nih? Okey,duduk jelah seat sebelah laluan tu.

5 minit berlalu, tambah 10 minit, kapel bermain gosok2 tangan sambil baca paper, konfem nak bulan madu ni.

Tetiba aku nak jadi jahat 'dik, boleh saya duduk kat seat saya balik?' sopan je aku sound. Dengan muka tak senyum si pompuan bangun dengan muka ketat dan bagi aku duduk kat seat asal aku.

Serius, aku tak heran naik ketebang duk tepi tingkap tuh. Tapi, kan elok masa aku berdiri cari seat tu dia bagitau aku 'kak, boleh tak bini saya duk tepi tingkap? dia suka tengok awan' konfem dengan senyum lebar aku izinkan dia duduk seat aku tu. Ini tidak, budi bahasa kemana, senyum memang takla. Si Pompuan tu sampai ke destinasi langsung tak pandang muka aku. Susah ye nak senyum?.

Masa nak balik kesini, (aku dan kakak) seat aku tetap jugak tepi tingkap. Tapi masa nak duduk dah ada sorang lelaki di seat tepi laluan tu, dan aku dengan murah hati 'dik, nak duduk tepi tingkap tak? boleh tukar seat? akak malas nak masuk kedalam ' dengan senyum dia jawab 'oh boleh ke? terima kasih ye' 

ini bukan kali pertama berlaku, tapi saja kali itu aku nak jadi 'nakal' sikit ;)

Korang penah alami situasi macam ni?

Kakak Balik Cuti dan Kenduri BBQ

Tuesday, June 04, 2013 17
Maaf, entri semalam terpaksa di 'tarik balik ' sebab takut mengganggu siasatan. Macam serius je kan? Memang serius, nanti dah selesai kes tu .. aku akan share ngan korang (sesapa yang miss entri semalam tu, buat2 lupa jelah ye.hehe). 

Okey, meh kita citer bab lain..

YEY .. KAKAK BALIK CUTI

(macam anak belajar seberang laut je kan?haha). Aku 'kelik' ambik kakak hari Khamis lepas, tak plan nak balik pun hari tu sebab aku dah apply cuti hari Jumaat .. tapi kita hanya merancang, seru sampai tetiba. So, aku kerja sekerat hari dan ambik flight jam 2.00 petang 'terbang' balik kampung selai sepinggang. Terkejut mak aku bila call bagitau aku dah sampai Kota Bharu airport. Kalau mak aku terkejut, kakak lagi terkejut kuasa dua bila aku muncul depan pintu rumah.

Sempat bermalam di kampung, ziarah nenek yang selalu rindu cucu sulungnya ini dan sempat jugak tunjuk muka kat kenduri kawen anak jiran. Balik kampung sorang diri terasa mengimbas zaman solo dulu. Lupa jap ada anak2 dan suami menunggu dirumah, walawei ;).

Balik sini hari Jumaat, sebab aku balik selai sepinggang, nak balik sini takde baju, nak pakai baju mak aku ia adalah senteng di lengan dan juga kain. So gali balik baju2 kurung lama dalam lemari, ada la baju2 zaman tok kadok dan juga tudung bawal. Dah berzaman tak pakai tudung bawal, rasanya adalah sikit pelik (padahal bawal sekarang dah popular balik dengan corak yang lebih menarik, contohnya bawal Aidijuma tu). Nak bagi adik2 muntah, lepas pakai tudung bawal .. post gambar kat WeChat dengan ayat 'terasa macam sweet 17 bila pakai tudung bawal' bluwekkk.

Terbang balik sini hari Jumaat, kepulangan kakak di sambut gembira oleh adik2nya. Adik Ajaa setiap 2 minit akan cakap 'ajaa sayang kakak, ajaa nak kawan kakak' selagi kakak tak angguk dan cakap 'ye,kakak kawan adik' selagi itulah dia akan menyanyi kat telinga kakak. Sian adik, rindu sangat kat kakak.

Kenduri Doa Selamat, moga selamat segala2nya

Hari Sabtu, kami di umah sil sebab mil ada buat kenduri doa selamat (selamat untuk beberapa perkara). Majlis start lepas Maghrib dan menunya adalah nasi lemak, bbq (ayam,ikan,udang) dan menu sampingan spageti dan banyak lagi. Ulang alik ke meja buffet la keje aku. hehe

Sikit gambar sebagai bukti kejadian ..

pilih jangan tak pilih ye
mana yang berkenan di hati



kakak dan abam makan tak pandang kiri kanan
eh!mana adik Ajaa? 

oh adik kat sini ye
orang sibuk makan kat luar
dia tido dalam bilik 

the only adik lelaki en abe
jadi tukang bakar
orang lain yang jadi tukang makan ;)

'kakak..Ajaa sayang kakak'
my adik2 ipar
(yang depan tu sepupu en abe)

jadi tumpuan kekanak
marshmellow chocolate fountain
Seronok buat makan-makan, masa ni lah nak jumpa sedara mara yang jarang jumpa. Walaupun adik beradik en Abe semua duk area sini (semua kat kl.en abe je kat n9) tapi jarang jugak kumpul semua adik beradik, kalau ada pun mesti salah sorang takde. Maklumlah, semua sibuk dengan urusan masing2. Mil seronok dapat tengok anak-anak semua depan mata. Katanya ' belum ajak semua orang pun, anak beranak je dah penuh rumah' hehe.