Friday, April 20, 2012

Kata NenekKATA NENEK

'sayang seorang anak kepada ibubapanya tak sama macam mana sayang ibubapa pada anaknya.kasih ibu kepada anaknya itu lebih dari nyawanya sendiri kerana dia yang melahirkan dengan menggadaikan nyawanya.anak-anak bila dah besar dan ada tanggungjawab kadang2 lupa mereka masih punya ibu'

benarkah bagai di kata?

13 comments:

muslimah rempit said...

Sangat Benar...

Biorla anak dia penagih dadah tegar pon... orang usik anak dia tu, tetap dipertahankan. kasihnya pada anak sampai bila-bila.

pB said...

betul betul betul

Kakzakie said...

Itulah besarnya kasih ibu yg tak ada tolok-bandingnya...

Irfa said...

KAK SO..
betul tu.
w,pun dia tahu anaknya jahat tapi dia tetap menafikan kerana sayang.selalu berlaku pd ibu2 yg ada anak penagih dadah.sangat kasihan..mintak jauh anak-anak kita dari silap memilih jalan hidup

KAKPB..
aik..dah jadi upin ipin yer
betul betul..

Pok Amai-Amai said...

Betul beb.

Irfa said...

KAK ZAKIE..
kadang2 rasa bersalah bila lama tak tepon mak kat kg.bukan apa,anak saya kan duk kg.so hari2 dia akan call report apa yg dia buat so semua citer kt kg dia akan bgtau.otomatik kalau sy tepon dah takde modal nak borak.
rasa bersalah sgt sib baik mak paham

Irfa said...

FARA..
apa yg betul?
hahaha.
harap anak2 kita tak lupakan kita bila kita dah tua nanti.maksud aku bukan lupa terus cuma bila anak2 jarang jenguk@call mesti kita sedih kan?

Rai Ourkizuna said...

biasanya betul..tapi zaman sekarang banyak jugak yang tak betul..sebab tu berlaku kes buang anak..

irfa..kalau pasal call tu aku rasa mudah je..anak jarang2 call mungkin sebab dia ada masalah.. so kita call la dia tanya..benda ni bukan one way communication je.. kalau kita terlalu expect effort dari satu pihak kita akan kecewa.. so sendiri pun kena ada effort..

Aidah said...

Mak abah akak selalu cakap macam tu dgn akak terutama masa akak muda remaja dan degil jugak, lebih 20 tahun dulu. Tapi ada tambah kat hujung tu. "Besok bila kau dah ada anak, kau tahulah macamana rasanya sayang kat anak"
Hihihi. Sekarang akak dah rasa.

aNIe said...

Irfa...sebab kita melahirkan dia... kita tgk dia membesar...kita masih terasa sakit melahirkan... tu sebab kasih dan sayang kita lebih pd mereka... cuma apa yang kita harapkan ialah agar mereka nanti mampu menjadi anak yg soleh untuk mendoakan kita ketika kita telah tiada...dan mereka tidak melupakan kita...

~Sweet Honesty~ said...

betul..setuju..

Cik Ina Do Do Cheng said...

Bila difikir-fikirkan ada kebenarannya kata nenek tu : (

Biarlah rahsia said...

betul sangat kata nenek tu...kdg2 sedih tgk anak yg boleh lupakan ibubapa mereka...