Wednesday, September 27, 2017

Jaga Dia Untuk Kami

Wednesday, September 27, 2017 0


Hari ini 27 September 2017

Toleh kebelakang, kita sudah meninggalkan hampir 9 bulan untuk tahun 2017. Tahun ni merupakan tahun yang mencabar bagi keluarga kecil kami. Kali pertama berjauhan dengan EnAbe dalam tempoh sebulan lebih, kalau dikira dalam kiraan minggu, lebih kurang 7 minggu. Rezki Allah yang datang tiba2 bila EnAbe mendapat tawaran menyertai pasukan menguruskan Jemaah Haji Tahun 2017.

RINDU?
Ya, semestinya rindu datang setiap saat dan waktu. Anak2 besar sabar menghitung hari. Sikecil Aisha melahirkan rindunya dengan perbuatan. Tiap kali handphone berbunyi, dia dulu berkejar dapatkan hp lalu hulurkan pada aku. Tapi bila EnAbe video call, dia taknak pandang handphone, merajuk kot, jual mahal.

Serius aku kagum dengan isteri2 yang berjauhan dengan suami, menguruskan anak-anak seorang diri. Sakit demam pun gagahkan diri bangun. Takde nak manja2 sebab anak2 bergantung pada kita. Aku bayangkan macam mana Mak berjauhan dengan Ayah waktu kecil kami dulu, Ayah mencari rezki di Kota Singa. balik 2-3 bulan sekali. Waktu tu bukan macam sekarang, boleh call, video call dan Whatapps. Kalau kirim surat pun ntah sampai ke tidak sebab Ayah kerja kontrak bina bangunan, mesti lah pindah randah. Aku ingat lagi, ada kawan ayah datang rumah, bawa kamera untuk ambil gambar kami 3 beradik. Beraturlah kami dipakaikan baju cantik oleh Mak untuk di ambil gambar. Gambar yang akan jadi ubat rindu seorang ayah pada anak-anaknya.

Sekarang, EnAbe video call kami 2-3 kali sehari (kalau sibuk, paling kurang sekali mesti ada). Whatapps tak payah citer lah berapa kali, tanya dah makan belum, anak2 dah bangun belum, hari ini buat apa. Dan aku tanpa jemu melaporkan semua aktiviti kami kepadanya sebagai tanda kami sangat rindukan kehadirannya.

Pada saat coretan ini, Insha Allah lagi 2 minggu En Abe akan pulang. Ya Allah.. setiap saat aku tak lupa doakan semoga tugasnya di Tanah Suci berjalan lancar dan pulang kepada kami dengan selamat.

Coretan ini ditulis sebagai kenangan. Moga aku diberi kerajinan untuk terus berkongsi cerita di blog kesayangan ini.

Tuesday, August 1, 2017

Kini Sudah Bulan Ogos

Tuesday, August 01, 2017 0

Selamat Datang Ogos
Cepat sungguh masa berlalu
Rasa macam baru je ucap Selamat Tahun Baru 2017
Pejam celik pejam celik
Kita dah pun di bulan ke 8 Tahun 2017

Kehidupan aku seperti biasa
Menguruskan keluarga
Sibuk keluar masuk keta hantar anak ke sekolah dan tusyen
Dirumah pula, rutin sebagai Suri Rumah
Membasuh, Memasak, Mengemas

Kedengaran membosankan ke?
Masa bekerja dulu aku fikir mesti bosan
Buat benda sama setiap hari
24 Jam, 7 hari seminggu
haha

Alhamdulillah, setakat ni belum bosan lagi
Baby Aisha pun dah 1 tahun 7 bulan
Setiap hari ada je perangai baru dia
Sentiasa menghiburkan
haha

Setiap hari aku berdoa
Diberi kesihatan dan peluang untuk melihat anak2 membesar
Semoga Allah mendengar doaku ini

Friday, April 28, 2017

Makan Atas Dulang Menggamit Kenangan

Friday, April 28, 2017 0
Hai Blog
Mood Rajin datang
Manfaatkan sebaik2nya

Saja tulis sebagai kenangan
Seiring dengan bertambahnya usia
Kita suka mengenang kisah dulu-dulu
Kisah kita membesar di kampung
Antara perkara yang mengimbas memori ialah Pinggan Lama dan Dulang
yang dulu2 kita tak ambik kisah pun
Tapi sekarang, tengok Pinggan Lama pun boleh menitik airmata
sob sob sob
Kecik2 dulu biasa tengok nenek hidang makan guna dulang
tutup dengan tudung saji 
makan bersila ramai2

sekarang makan bersila pun dah payah jumpa
kecuali ada kenduri di kampung
tu pun dah banyak yang majlis ala buffet, sendiri cedok

Beberapa minggu lepas aku ternampak orang jual dulang
lalu tu dia panggil 
'singgah tengok dik, hari ni last day, murah saja rm10'
tak fikir panjang terus beli 1 dulang

dia besi je takde bunga2 corak
anak2 buah datang rumah tu hari, aku rasmi kan
bagi kakcik dan sepupu2nya makan atas dulang
pelik je muka diorang makan ramai2 atas satu bekas
tapi diorang happy je suap ramai2 rebut2
haha

lauknya cuma telor goreng hancur buh kicap
licin





 Aku saja nak cipta kenangan untuk anak2 dan sepupu2nya
Moga jadi kenangan manis untuk dikenang besar nanti


Yang ni hidangan semalam
Saja hidang atas dulang
Gelak je EnAbe tengok perangai isteri nya 
Macam2 lah

Walaupun lauk simple, nampak sedap bila hidang guna dulang
Kalau ada air sirap dan pencuci mulut buah tembikai
Lagi best dan menggamit kenangan kan?

Next time lah ye

Thursday, April 27, 2017

April Sudah Di Penghujung

Thursday, April 27, 2017 0



Assalamualaikum Blog

Rindu kamu haha
Anak2 besar dah selamat ke sekolah
Anak kecik sambung tido dalam buai
Baju bajan dah sumbat masuk mesin, biarkan mesin buat kerja dia

Pejam celik pejam celik, hari ni dah 27hb di bulan April
Tak lama lagi, tak sampai sebulan je lagi umat ISLAM akan menyambut Ramadhan
Allah, rindunya suasana Ramadhan
Semoga sempat menyambut Ramadhan tahun ni
 
Tambah happy bila ma ayah kata nak puasa bersama kami tahun ni
Tak dapat sebulan, dapat seminggu dua puasa sama2 dengan ma ayah pun dah cukup happy
Ayah kata, suka dapat terawih di masjid dekat rumah aku
Meriah katanya

Sungguh cepat masa berlalu sekarang
Sedar tak sedar, Baby Aisha dah pun setahun 4 bulan umurnya
Dah pandai macam2
Dialah peneman Umie bila semua takde kat rumah
Mengekor je kemana Umie pergi
Ke bilik air
Ke dapur
Haha

Rindu nak aktif berblog kembali
Banyak benda nak share, nak tulis
Sebagai kenangan akan datang

Tapi macam biasa, bila log in, semua ayat yang aku susun dalam kepala
Hilang dibawa angin

Okeylah, jumpa lagi
*emmm, apa menu lunch hari ni ye*
mak mak camni lah, hari2 pening fikirkan menu, huhu


Tuesday, April 11, 2017

Alhamdulillah Alhamdulillah Alhamdulillah

Tuesday, April 11, 2017 0

Assalamualaikum dan Selamat Pagi
ada lagi ke yang singgah sini?
hahaha
macam takde je

Takpelah, sapu sawang kejap
* mana penyapu ni? penyapu pun dah hilang kot sebab lama tak guna*

 Didoakan semua sahabat blogger yang singgah sini dipermudahkan segala urusan dan dimurahkan rezeki sama ada yang bekerja atau yang berniaga
Aminnnn

Pagi ni seperti biasa, syukur masih diberi kesempatan bernafas dimuka bumi ini
Dapat tengok anak-anak bersiap ke sekolah
Dapat siapkan mereka sarapan walaupun simple amat
Tapi pinggan tetap licin, hehe
Pinggan licin petanda sedap lah kot

Dah lama tak singgah blog kengkawan
Masih ada yang aktif @ bersawang macam aku jugak?

Sebenarnya banyak nak tulis, sebagai kenangan 
takde yang singgah @ komen pun takpe lah

Emm harap penyakit M ni cepat lah hilang
okbai


Thursday, March 2, 2017

Resepi Siakap Bakar Tempoyak

Thursday, March 02, 2017 0



Resepi mudah bagi yang tak berapa rajin macam aku
haha
aku cuma letak sambal tempoyak petai dilaila atas ikan tu
tambahkan carrot dan daun kesum
bungkus dengan aluminium foil
bakar dalam pemanggang ajaib

taraaaaaaaaaaaaaa

siap untuk di makan dengan nasi panas pun cukup dah

Sunday, February 19, 2017

I Love Saturday Sunday

Sunday, February 19, 2017 0
I Love Saturday Sunday
Tajuk poyo je, macam lah ko keje kan?
Padahal hari2 pun cuti jugak, haha
 
Tapi kalau Isnin sampai Jumaat, bangun awal urus aak-anak sekolah, buatkan sarapan paling simple pun kena jugak gorengkan donut frozen. Bye bye anak naik bas ke sekolah.

Sabtu Ahad, lepas Subuh boleh sambung bermalasan atas tilam sambil ngadap henpon, update apa yang patut. Yelah kan. Facebook tu kan kedai Online aku. Tak update mana orang nak tahu ko jual apa, kan? Agak2 matahari naik sikit, bangun basuh kain. sidai kain. Lipat kain je aku tak buat sebab dah sub keje tu pada si kakak, haha.

Tengok jam agak-agak sejam lagi anak-anak balik sekolah, masuk dapur tengok apa menu untuk lunch. Alhamdulillah anak-anak makan tak memilih, apa umie masak, makan je tak banyak songeh.

Bangun pagi tadi konon nak pegi Pasar Tani. Rindu nak tengok sayur hijau murah-murah, 7 bekas/RM 10 ke mahal bagi korang? Bagi aku yang jarang ke Pasar Tani ni rasa dah murah sangat dah, boleh dapat 7 jenis sayur dengan harga RM 10, campur2 pun boleh, nak ambik sama jenis pun sama pun boleh je.

Suka pegi Pasar Tani sebab situ boleh dapat benda yang tak di jual di Pasaraya. Dan ada macam2 jenis makanan yang jarang jumpa, contohnya Nasi Ambeng dan kuih tradisi. Bawak RM100 masuk ke Pasar Tani, keluar tinggal duit kertas biru, kadang tingal syiling pun ada. Haha

Betapa sikitnya nilai Ringgit Malaysia sekarang. Okey lah korang, jumpa lagi.